Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις απειλούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις απειλούν να τινάξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον αέρα, λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους που συνεπάγονται για τη χώρα. Οι Έλληνες ειδικοί προειδοποιούν
ότι δεν αποκλείεται να εμφανιστούν νέες επιδημίες “ξεχασμένων” ασθενειών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι θάνατοι που σχετίζονται με λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια ανέρχονται στις 25.000 ετησίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από 23.000 για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σε λιγότερο προηγμένα υγειονομικά συστήματα αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Σε συνέντευξη τύπου που έγινε ενόψει του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ), με θέμα «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον» (1-3 Νοεμβρίου, Αθήνα), Έλληνες ειδικοί υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής και των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει οξυμένο και ότι, αυτή τη στιγμή, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδημία ιλαράς, με 19.000 περιστατικά και 45 θανάτους μέχρι τώρα.
Μάλιστα δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να επανακάμψουν δριμύτερες, αρρώστιες που έχουμε να δούμε δεκαετίες. “Χρειάζεται επαγρύπνηση για νέα, όσο και για παλιά παθογόνα. Ενδεχομένως να έχουμε νέες επιδημίες κοκκύτη ή διφθερίτιδας. Είναι σημαντικό να γίνονται τα εμβόλια και οι αναμνηστικές τους δόσεις, ειδικά στην ενήλικο ζωή”, είπαν χαρακτηριστικά οι ομιλητές. Και πρόσθεσαν ότι η ανεμοβλογιά είναι η πιο μεταδοτική ασθένεια από όλες, ακόμη περισσότερο κι από τη γρίπη. Όπως εξήγησαν, ένα περιστατικό ανεμοβλογιάς να καταγραφεί σε νοσοκομείο, κολλάνε άμεσα 5 νοσηλευτές.
“Δεν μπορώ να δικαιολογήσω σε καμία περίπτωση κανέναν εργαζόμενο σε νοσοκομείο, που δεν ακολουθεί τις διεθνείς οδηγίες”, τόνισε η Αγγελική Καραΐσκου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΕΛ, νοσηλεύτρια Ελέγχου Λοιμώξεων στο «Θριάσιο» νοσοκομείο. Ανέφερε, μάλιστα, ότι τα τελευταία χρόνια οι προδιαγραφές για την καθαριότητα στα νοσοκομεία έχουν γίνει πιο αυστηρές.
Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας και στην λήψη άμεσων απλών μέτρων, τα οποία δεν έχουν κανένα κόστος, όπως είναι η υγιεινή των χεριών και η ορθολογική χρήση αντιβιοτικών.
Ο Θεόδωρος Πέππας, πρόεδρος της ΕΕΕΛ, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθυντής του Γ’ Παθολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ανέφερε ότι, σύμφωνα με μελέτες, στις πρώτες θέσεις κατάταξης των εστιών μικροβίων βρίσκονται το πληκτρολόγιο των υπολογιστών και τα κινητά τηλέφωνα.
Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν τεράστιο κόστος και ειδικά έμμεσο. Έχει εκτιμηθεί στις ΗΠΑ μέχρι 0,35% του ΑΕΠ. Για την Ευρώπη το πλήρες κόστος ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι θάνατοι εκτιμώνται στις 25.000 ετησίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιλαρά

Οι εκπρόσωποι της ΕΕΕΛ ανέφεραν ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδημία ιλαράς. Έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα κρούσματα, ενώ κατά την περίοδο 2016-2017 σε όλη την Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερα από 19.000 περιστατικά και 45 θάνατοι. Ανάμεσα στα δηλωθέντα κρούσματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας, νεαρής κυρίως ηλικίας.
«Η επανεμφάνιση σήμερα ενός νοσήματος συχνότατου παλαιότερα και με ελάχιστα κρούσματα στη συνέχεια, απηχεί, ενδεχομένως, εάν όχι με βεβαιότητα, την εξάπλωση αντιεμβολιαστικού κλίματος και καθιστά επιτακτικής σημασίας την επαγρύπνηση κράτους και επαγγελματιών υγείας για επανάκαμψη και άλλων νοσημάτων αποτρέψιμων με εμβολιασμό, όπως ο κοκκύτης ή η διφθερίτιδα», επισήμαναν οι ειδικοί. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, τονίζοντας ότι τελευταία παρατηρείται αύξηση του εμβολιασμού για ιλαρά και γρίπη, τόσο στους επαγγελματίες υγείας, όσο και στην κοινότητα.

HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,