Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Μπακλαβαδάκια σουρωτά

Υλικά

  • Φύλλο κρούστας 500 γρ λεπτό Βηρυτού
  • Βούτυρο αγελάδος 250 γρ λιωμένο
  • Φυστίκια Αιγίνης 200 γρ τριμμένα ανάλατα
Για το σιρόπι
  • Ζάχαρη 2 ποτήρια νερού
  • Νερό 2 1/2 ποτήρια νερού
  • Λεμόνι 1 κουταλιά σούπας

Οδηγίες

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα μπακλαβαδάκια κόβοντας τα φύλλα μας σε μικρά τετράγωνα 14×14 εκ, τα σκεπάζουμε με πετσέτα όσο τα ετοιμάζουμε να μην μας ξεραθεί το φύλλο.Μπορούμε να τα φτιάξουμε και λίγο μεγαλύτερα. Λιώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε το ταψί μας και στην συνέχεια βουτυρώνουμε ένα – ένα τα φύλλα μας καλά. Πασπαλίζουμε και με λίγο τριμμένο φυστίκι Αιγίνης αν θέλουμε. Τυλίγουμε πάνω σε ένα λεπτό ξυλάκι (καλαμάκι για σουβλάκι) κάθε βουτυρωμένο φύλλο, τραβώντας το ξυλάκι προς τα κάτω από το φύλλο το μπακλαβαδάκι βγαίνει σουρωτό κι έχει το μισό μέγεθος περίπου 7 εκ. Τοποθετούμε στο ταψί τα σουρωτά μπακλαβαδάκια το ένα πλάι στο άλλο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα μας. Τα βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 – 45 λεπτά στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά.Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, την ζάχαρη και το λεμόνι σε μια κατσαρόλα, αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αποκτήσουμε ένα δεμένο σιρόπι όχι ζουμερό (περίπου 7 -8 λεπτά από το σημείο βρασμού). Μόλις ψηθούν τα μπακλαβαδάκια μας τα αφήνουμε  να κρυώσουν, τα σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φυστίκια Αιγίνης κάθετα σε κάθε σειρά από τα μπακλαβαδάκια μας. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.
* Πρέπει το σιρόπι να είναι ζεστό και τα μπακλαβαδάκια να έχουν κρυώσει.

Chefoulis


Ετικέτες ,