Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Παραδοσιακά έθιμα των εορτών σ' όλο τον κόσμο


Τα έθιμα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λίγο ή πολύ είναι σε όλους μας γνωστά. Φυσικά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν ιδιαιτερότητες που βασίζονται στην τοπική παράδοση. Αυτά όμως που πολλοί δεν γνωρίζουμε, είναι τα παραδοσιακά έθιμα των εορτών στον υπόλοιπο κόσμο. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και αναδεικνύουν τις διαφορετικές κουλτούρες κάθε λαού.
Ελάτε λοιπόν να ταξιδέψουμε μαζί μέσα απ' αυτό το μικρό οδοιπορικό, στις παραδόσεις και στα έθιμα σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας.  

Αργεντινή
Μικροί και μεγάλοι δεν περιμένουν τα δώρα τους στις κάλτσες το τζάκι αλλά το κάθε μέλος της οικογένειας τοποθετεί ένα ζευγάρι από τα αγαπημένα του παπούτσια στην πόρτα της εισόδου ώστε εκεί να τοποθετήσει ο Αη Βασίλης το δώρο του. Με την αλλαγή του χρόνου, τα πυροτεχνήματα δίνουν και παίρνουν και φυσικά ο χορός ξεκινάει παντού. Αντίθετα με άλλες χώρες στην Αργεντινή δεν παίζουν τυχερά παιχνίδια.
Αυστρία
Η εορταστική περίοδος στην Αυστρία τελειώνει επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου. Τα παιδιά ντυμένα σαν τους τρεις Μάγους γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα, εύχονται ένα ειρηνικό και ευλογημένο νέο έτος, ενώ τα χρήματα που συγκεντρώνουν τα προσφέρουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σε αντάλλαγμα οι τρεις μάγοι γράφουν με κιμωλία τα αρχικά τους (δηλαδή Κάσπαρ, Μέχιορ και Μπάλταζαρ) και το τρέχον έτος. Το γραφίτι αυτό λένε ότι φέρνει γούρι και γι αυτό δεν το σβήνουν, έτσι ώστε σε μερικά σπίτια μπορεί να δείτε τέτοιες υπογραφές των μάγων ολόκληρων δεκαετιών.
Γερμανία
Από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, παιδάκια που είναι ντυμένα τρεις μάγοι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν. Παριστάνουν τους τρεις μάγους που επιστρέφουν από την Βηθλεέμ. Όποιος ανοίξει την πόρτα τα φιλεύει με γλυκά και ξηρούς καρπούς, ενώ δίνει λεφτά για τον έρανο που κάνουν. Σε αντάλλαγμα οι τρεις μάγοι γράφουν με κιμωλία τα αρχικά τους (δηλαδή Κάσπαρ, Μέχιορ και Μπάλταζαρ) και το τρέχον έτος όπως ακριβώς και στην Αυστρία.
Χονγκ-Κονγκ
Εδώ όλοι δείχνουν την αγάπη τους προσφέροντας χρήματα. Τυχερά χρήματα μοιράζονται σε κόκκινους φακέλους με το όνομα του παραλήπτη και ένα μήνυμα τύχης γραμμένο με χρυσό μελάνι. Συνήθως δίνονται από τους συγγενείς μόνο στα παιδιά της οικογένειας και στα ανύπαντρα μέλη. Όσο για τη διακόσμηση, όλα είναι κόκκινα, αφού είναι το χρώμα που συνδέεται με τη χαρά και την ευτυχία.
Βραζιλία
Οι Βραζιλιάνες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για γούρι φοράνε κάτω από τα λευκά ρούχα τους ένα κίτρινο εσώρουχο. Όταν αλλάζει ο χρόνος πηγαίνουν όλοι στη θάλασσα και ρίχνουν στα κύματα λευκά λουλούδια για τη θεά της καλοτυχίας Γιαμαντζά. Το παραδοσιακό τους φαγητό είναι σούπα από όσπρια όπως φακές ή μαύρα φασόλια που δηλώνουν την αφθονία. Τα πάντα είναι διακοσμημένα στα λευκά,  κεριά, λουλούδια και φωτάκια.

Γαλλία
Στη Γαλλία την παραμονή της πρωτοχρονιάς το βράδυ τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel), όπως τον λένε, ο οποίος θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται. Ο Pere Noel συνοδεύεται από έναν άλλο παππούλη, τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Ιταλία
Στη Βενετία, κρατάνε το έθιμο του Μεσαίωνα, όπου ο Δόγης κι ο λαός πήγαιναν την νύχτα των Χριστουγέννων στο γειτονικό νησάκι του Αγίου Γεωργίου να προσκυνήσουν το λείψανο του Αγίου Στεφάνου. Στην παραλία του νησιού περίμεναν βενετσιάνικες αρχόντισσες ντυμένες στα μαύρα και στολισμένες με κοσμήματα, για να υποδεχτούν τον Δόγη και να τον συνοδέψουν μέχρι το ναό. Όταν τελείωνε η λειτουργία όλη η λαμπρή συνοδεία έμπαινε στις γόνδολες και διασχίζοντας τα νερά ξαναγύριζαν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου άρχιζε ένα μεγάλο γλέντι μέχρι πρωίας.
Λιθουανία
Οι Λιθουανοί πιστεύουν ότι ο Άγιος Βασίλης φέρνει τα δώρα του όχι σε μία μέρα (ή νύχτα) μόνο, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από 24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, δηλαδή όλη την περίοδο των 12 ημερών. Όλοι τοποθετούν τα δώρα τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά όλες τις μέρες των εορτών δεν τα πειράζουν και τα ανοίγουν στις 4 Ιανουαρίου.
Ιράν
Εδώ η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στην αρχή της άνοιξης και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου και αποκαλείται «Νορούζ», που σημαίνει «νέα ζωή» . Οι γιορτές διαρκούν 13 μέρες, ενώ τα γιορτινά τραπέζια είναι στρωμένα με τα επτά “S”. Samanoo (φυτρωμένο σιτάρι), Sumak (σουμάκ, τοπικό ποτό), Serkeh (ξίδι), Seeb (μήλα), Sekkeh (χρυσά νομίσματα), Sombol (ζουμπούλια), Sear (σκόρδο) που συμβολίζουν την υγεία, την ομορφιά, την ευτυχία, την ευημερία και την υπομονή.
Κίνα
Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου με δυνατή μουσική και τα κλεισμένα με χαρτιά παράθυρα γιατί διώχνουν τα κακά πνεύματα, ενώ το μανταρίνι έχει την τιμητική του και δίνεται πάντα ως δώρο στα ζευγάρια.
Αιθιοπία
Το Ιουλιανό ημερολόγιο της Αιθιοπίας επιβάλει και εδώ ανοιξιάτικη πρωτοχρονιά (Enkutatash, το πολυτιμότερο των δώρων) και δώρα μπουκέτα από τα περίφημα Meskel Flowers.

Ινδία
Στην Ινδία γιορτάζεται το Diwalli που είναι η γιορτή του φωτός. Ανάβουν λάμπες και κεριά, παντού και ταξιδεύουν μέχρι τον Γάγγη για το τελετουργικό τους μπάνιο.
Μεξικό
Στο Μεξικό γιορτάζουν την 28η Δεκεμβρίου, δηλαδή η μέρα κατά την οποία ο Ηρώδης διέταξε τη σφαγή των νηπίων, εμείς την γιορτάζουμε την 1η Απριλίου (πρωταπριλιά) και είναι η μέρα που εθιμοτυπικά όλοι λένε ψέματα και κάνουν φάρσες.
Η 1η Ιανουαρίου στο Μεξικό λέγεται “Dia de los Reyes”, δηλαδή «η μέρα των βασιλιάδων ή των μάγων», οπότε και τα μικρά παιδιά παίρνουν τα δώρα τους. Την ίδια μέρα, κόβεται και μια παραδοσιακή πίτα η οποία περιέχει μια μικρή κούκλα που συμβολίζει τον νεογέννητο Χριστό. Όποιος βρει την κούκλα μέσα στο κομμάτι του, πρέπει να κάνει γιορτή για τους φίλους και τους συγγενείς του στις 2 Φεβρουαρίου.
Σουηδία
Στην Σουηδία όταν ξημερώνει η 13η Δεκεμβρίου σημαίνει ότι είναι η μέρα "Λουτσία" –που είναι σύμβολο του φωτός. Το μεγαλύτερο κορίτσι του σπιτιού, φοράει ένα μακρύ λευκό χιτώνα και ένα στεφάνι από αναμμένα κεριά στα μαλλιά και πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια, ενώ τραγουδά παλιά κάλαντα με τον σκοπό του λαϊκού ναπολιτάνικου τραγουδιού "Σάντα Λουτσία". Οι θρύλοι της Λουτσίας γεννήθηκαν στις Συρακούσες της Σικελίας περίπου κατά το έτος 300 μ.Χ. Σε μερικές επαρχίες της Σουηδίας οι κάτοικοι των χωριών συνηθίζουν ανήμερα τα Χριστούγεννα να ρίχνουν έξω από τα σπίτια και τα χωράφια τους σιτάρι, για να γιορτάσουν μαζί τους και τα πουλιά.
Ισπανία & Πορτογαλία
Στη Βαρκελώνη τον Μεσαίωνα είχαν ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο έθιμο: την τελετή του παγωνιού. Τη μέρα των Χριστουγέννων ο βασιλιάς έβαζε μέσα σε μια χρυσή πιατέλα ένα ψητό παγώνι, που θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια φαγητά, και το μετέφερε στην τραπεζαρία. Τον ακολουθούσε σ' αυτήν την πομπή ένα πλήθος από ευγενείς, υπηρέτες και σωματοφύλακες. Στην τραπεζαρία τον περίμενε η βασίλισσα και ο βασιλιάς της πρόσφερε το παγώνι και αυτή με τη σειρά της το έπαιρνε και το μοίραζε σε όλους τους παρευρισκόμενους. Όσοι δέχονταν την εξαιρετική αυτή τιμή, ήταν υποχρεωμένοι να ορκιστούν μπροστά στην ομήγυρη ότι θα προσπαθήσουν ν' ανδραγαθήσουν στον πόλεμο ή στις ταυρομαχίες.
Άλλο ένα έθιμο της Ισπανίας αλλά και της Πορτογαλίας είναι αυτό με το σταφύλι. Μόλις το παραδοσιακό ρολόι-κούκος χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι τρώνε 12 ρώγες σταφύλι για να εξασφαλίσουν λέει την καλοτυχία και την καλή σοδειά του χρόνου.
Στην Ισπανία, το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου τα παιδιά τοποθετούν τα παπούτσια τους στα μπαλκόνια ή στα παράθυρα. Η επόμενη μέρα δηλαδή η ημέρα των Θεοφανίων, είναι η μέρα κατά την οποία οι τρεις μάγοι προσκύνησαν το νεογέννητο Ιησού και του πρόσφεραν τα δώρα τους. Σύμφωνα με την παράδοση, οι τρεις μάγοι έρχονται το βράδυ πριν τα Θεοφάνια και γεμίζουν τα παπούτσια των παιδιών με δώρα.
Αγγλία
Σε μερικές περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας τηρούν ακόμα το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές την παραμονή των Χριστουγέννων. Αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες πηγαίνουν στα περιβόλια, σχηματίζουν παρέες γύρω από τα παλαιότερα δέντρα και πίνοντας μπύρα τραγουδούν τα κάλαντα. Πυροβολούν στα κλαριά για να διώξουν τα κακά πνεύματα και πριν από χρόνια άφηναν τριγύρω γλυκίσματα για να καλοπιάσουν τα πνεύματα και να εξασφαλίσουν καλή σοδειά.
Ρωσία
Οι Ρώσοι έχουν τη συνήθεια, τη νύχτα των Χριστουγέννων, να ντύνουν στ' άσπρα μια κοπέλα του σπιτιού, συνήθως την μεγαλύτερη και να τη βάζουν να παριστάνει την Παναγία.
Σικελία
Οι Σικελοί στα χωριά τους βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και ραντίζουν τα ζώα τους, γιατί πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο, επειδή την ίδια ώρα γεννιέται και ο Σωτήρας του κόσμου. Επίσης γιορτάζουν και εδώ το έθιμο της Σάντα Λουτσία αφού εδώ είναι ουσιαστικά και ο τόπος καταγωγής αυτού του εθίμου.
Σαρδηνία
Στη Σαρδηνία πιστεύουν ότι όποιος γεννηθεί τη νύχτα των Χριστουγέννων και μάλιστα τα μεσάνυχτα, φέρνει την ευλογία του Θεού όχι μόνο στους δικούς του αλλά και στους γείτονες των εφτά σπιτιών που βρίσκονται πιο κοντά στο δικό του.

Fe-mail.gr

Ετικέτες ,