Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Η γρίπη αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος τις επόμενες 7 ημέρες

Oι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος από ό, τι πιστευόταν. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι είναι 6 φορές πιο πιθανό να πάθουμε καρδιακή προσβολή
(έμφραγμα) κατά τη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών μετά τη διάγνωση της γρίπης. Αυτό αφορά κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα ενώ ένα μέτρο πρόληψης είναι το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Κλινικής Αξιολόγησης Επιστημών, στο Τορόντο, με επικεφαλής τον Jeffrey Kwong, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 20.000 ενήλικες από το Οντάριο που είχαν νοσήσει από γρίπη και είχε επιβεβαιωθεί εργαστηριακά. Εντόπισαν 364 νοσηλείες για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που εμφανίστηκαν εντός ενός έτους πριν τη γρίπη και ενός έτους μετά τη γρίπη.
Σύμφωνα με τους LA Times, ο Kwong και η ομάδα του παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν 6,3 φορές μεγαλύτερος κατά τις τρεις πρώτες ημέρες μετά από διάγνωση γρίπης και 5,8 φορές μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που ακολούθησαν. Δεν υπήρξε αύξηση του κινδύνου μετά την έβδομη μέρα.
Η αυξημένη πιθανότητα για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου εντός 7 ημερών μετά την ανίχνευση της γρίπης Β και της γρίπης Α ήταν 10,1 και 5,2 φορές, αντίστοιχα.
Η θεωρία είναι πως αν ένα άτομο έχει σημαντική αθηρωμάτωση και νοσήσει από γρίπη τότε προκαλείται φλεγμονή στο σώμα του και εντός των αιμοφόρων αγγείων κι αυτό μπορεί να συντελέσει σε ρήξη των αθηρωματικών πλακών. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανόν ένας θρόμβος να φράξει κάποια αρτηρία που παρέχει αίμα στην καρδιά και τελικά να εκδηλωθεί έμφραγμα. Ο Kwong είπε πως όταν κάποιος έχει γρίπη “υπάρχει φλεγμονή και το σώμα είναι κάτω από πολύ στρες”. Η πτώση των επιπέδων οξυγόνου και η πίεση του αίματος αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Οι ασθενείς είχαν επίσης μεγαλύτερο μεσοπρόθεσμο κίνδυνο να νοσήσουν και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.
Ενώ όλοι κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή όταν υποφέρουν από γρίπη, ο Kwong ανέφερε ότι είναι απίθανο να συμβεί σε νεαρό άτομο. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως τα άτομα που είναι πάνω από 65 χρονών.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν μια ήπια γρίπη ενέχει μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα σε σχέση με μια βαριά γρίπη.
«Όποιος πάσχει ήδη από καρδιακή νόσο πρέπει να δρα προληπτικά προκειμένου να μη νοσήσει από γρίπη ή αν νοσήσει να μην υπάρχει κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών. Το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας συνδυαστικά πάντα με την πιστή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής σε περίπτωση που πάσχει κάποιος από κάποιο χρόνιο νόσημα», ανέφερε ο Kwong.


Πηγή: Acute Myocardial Infarction after Laboratory-Confirmed Influenza Infection./HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,