Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Βρέθηκαν Αρχαίοι Ελληνικοί Αγωγοί που Κρύβουν Υψηλή Τεχνολογία; (video)

Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Βρέθηκαν Αρχαίοι Ελληνικοί Αγωγοί που Κρύβουν Υψηλή Τεχνολογία;

Συνήθως ψάχνουμε να ανακαλύψουμε «πράγματα» οπουδήποτε αλλού εκτός από το «σπίτι» μας. Κάτι τέτοιο, λοιπόν, φαίνεται να συνέβη μέσα στην εξαιρετικά αρχαία πόλη Πάταρα που αργότερα ονομάστηκε Αρσινόη, στη σημερινή Τουρκία.
Παρόλο που υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι εντός της Τουρκίας και ιδιαίτερα σε αυτήν την περιοχή, αυτό το περίεργο χαρακτηριστικό σπάνια συζητείται μέσα σε σύγχρονους ακαδημαϊκούς ή αρχαιολογικούς κύκλους.
Διαβάζοντας την συνέχεια σχετικά με αυτό το τεράστιου μήκους αρχαιολογικό εύρημα, ίσως συνειδητοποιήσετε το γιατί.
Αφορά το αρχαίο υδραγωγείο της αρχαίας πόλης Πάταρα. Μια σειρά από σωληνωτά συστήματα, κατασκευασμένα από συμπαγή ψαμμίτη, που πιθανότατα «διασωλήνωναν» όλους τους τότε οικισμούς, μεταφέροντας νερό.
Λέγεται ότι ανήκει στην εποχή των Ρωμαίων και χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά του νερού, όμως, συχνά προτείνεται για την κατασκευή κάποιου πράγματος ο πιο βολικός υποψήφιος, εδώ οι Ρωμαίοι. Με λίγο ψάξιμο, όμως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια καλή εξήγηση σχετικά με τον αρχικό κατασκευαστή.
Επιπλέον, κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί: από πού έπαιρναν οι Ρωμαίοι όλες τις έξυπνες ιδέες τους; Ήταν όλα πρωτότυπα; Μπορεί να αξιοποίησαν ξεχασμένες δομές που για κάποιο λόγο εγκατέλειψαν καταρτισμένοι άνθρωποι του παρελθόντος αλλά αυτές εξακολουθούν να στέκονται και να υπάρχουν μέχρι σήμερα;
Μία μικρή έρευνα σχετικά με την αρχική τοποθεσία, δείχνει πράγματι ότι το αρχαίο σύστημα σωληνώσεων της Πάταρα δεν είναι στην πραγματικότητα ρωμαϊκό, αλλά αποτέλεσε την έμπνευση των Ρωμαίων για την δημιουργία των δικών τους συστημάτων σωληνώσεων. Ακόμη και ο αρχικός οικισμός και το κτίριο του Πάταρα αποδόθηκε και πήρε το όνομά του από τον γιο ενός θεού. Ο Στράβων αναφέρει ότι επονομάστηκε προς τιμήν του Πάταρου, του Απόλλωνα και της Λυκίας.
Η Πάταρα ήταν αρχαιότατη πόλη και λιμένας της Λυκίας, χτισμένη μεταξύ των εκβολών του ποταμού Ξάνθου και του όρμου Αντιφέλλου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ιδρύθηκε από τον Ικάδιο που ήταν και αυτός γιος του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Λυκίας και τίμησε την μητέρα του, δίνοντας το όνομά της στη χώρα όπου γεννήθηκε.
Η πρώτη κατασκευή έφτασε ως εμάς ως ένα πολύ διαβρωμένο, αλλά περίπλοκο σύστημα, που είχε μήκος 5,4 χλμ. Σύμφωνα με το romanaqueducts.info: «ένα κανάλι, ενδεχομένως ελληνιστικής εποχής, από το οποίο παραμένουν μόνο λίγα λείψανα. Αυτό, αντικαταστάθηκε αργότερα, «πιθανότατα» από τους Ρωμαίους, από μία γραμμή κεραμικών σωλήνων μήκους 55-58 cm. Ο αγωγός τοποθετήθηκε απευθείας στο έδαφος παράλληλα με το εγκαταλελειμμένο κανάλι και τοποθετήθηκε τοπικά σε χαμηλά τοιχώματα ή σε τεμάχια πετρωμάτων».
Βρέθηκαν Αρχαίοι Ελληνικοί Αγωγοί που Κρύβουν Υψηλή Τεχνολογία; (video)
Η ποιότητα είναι τέτοια που λέγεται ότι παρά την εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας, δεν μπορούν να αναπαραχθούν πια ή να γίνει ανακατασκευή σε ορισμένα τμήματα από τους σωλήνες.
Μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα τμήματα του αρχαίου αυτού σωλήνα έχουν κάποια ανεξήγητα χαρακτηριστικά που τα κάνει να ξεχωρίζουν από την κλασική και πιο τυποποιημένη αρχιτεκτονική τέτοιου είδους κατασκευών. Κάποιοι μάλιστα, δεν διστάζουν να παρομοιάσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε ως παρόμοια -αν όχι ίδια- με τα ευρήματα στο Puma Punku. Δηλαδή με την χρήση εργαλείων προηγμένης τεχνολογίας. Ειδικά αυτή η τελευταία θεωρία ξεπερνάει τα δεδομένα και ξεφεύγει σε άλλους κόσμους που δεν είναι καθόλου προσγειωμένοι γι’ αυτό άλλωστε και αμφισβητούνται με μεγάλη ευκολία.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, με απλά λόγια, ότι εκείνο που έδωσε την ιδέα στους Ρωμαίοιυς, προϋπήρχε και αργότερα δημιουργήθηκε ένα νεότερο σύστημα σωληνώσεων ως υδραγωγείο, πλάι στο παλιό. Άραγε, τι περιθώρια έχουμε να υποθέσουμε ότι το αρχαιότερο σύστημα χρησιμοποιήθηκε για διαφορετικό λόγο πέρα από τον προφανή που ήταν η ύδρευση; Τι άλλο μπορούμε να υποθέσουμε αν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι χρησιμοποιήθηκε ανώτερη τεχνολογία -που υποτίθεται ότι δεν υπήρχε τότε- για την κατασκευή ή την κοπή των τμημάτων με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια;
Ίσως θα πρέπει να γίνει μία περαιτέρω έρευνα.
Δείτε και το σχετικό video:
«Patara Pipes» Ancient High-Technology Hidden In Turkey?
Για υπότιτλους:
Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Ετικέτες ,