Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΣΟΒΑΡΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ Η ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΝΟΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

Σοβαρή ιατρική παράλειψη θεωρείται η μη χρήση της υπνοενδοσκόπησης, μεταξύ των διαγνωστικών εξετάσεων, για την αντιμετώπιση των υπνικών διαταραχών (άπνοια, ροχαλητό,  κ.λ.π)   που
ταλαιπωρούν παγκοσμίως εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν διάσημοι Ωτορινολαρυγγολόγοι  απ’ όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν  στο 9ο Συνέδριο της  Διεθνούς Εταιρίας Χειρουργικής των Διαταραχών Ύπνου (9thInternationalSurgicalSleepSocietyMeeting) που έγινε 5-7 Απριλίου στο Μόναχο.

«Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο  η υπνοενδοσκόπηση είναι  η  μοναδική αξιόπιστη διαγνωστική εξέταση τόσο για την ακριβή διάγνωση της έκτασης του προβλήματος πριν από το χειρουργείο, αλλά και για την μετεγχειρητική εκτίμηση» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», μέλος  της  InternationalSurgicalSleepSociety  και προσθέτει:
«Όλες οι διεθνείς επιστημονικές  κοινότητες συμφώνησαν ότι η μη χρήση της υπνοενδοσκόπησης  αποτελεί ιατρικώς μη ορθή πρακτική (malpractice) καθώς οι πληροφορίες που προσφέρει είναι μεγάλης διαγνωστικής ακρίβειας αρκεί να γίνεται με το σωστό τρόπο και να αξιολογείται από έμπειρο ιατρό».
              ΥΠΝΟΕΝΔΟΣΚΟΠΙΣΗ:  ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ  ΕΞΕΤΑΣΗ
Η υπνοενδοσκόπηση διαρκεί λιγότερο από δέκα  λεπτά και γίνεται με αναισθητικό φάρμακο που προκαλεί ύπνο που μοιάζει με τον φυσιολογικό, με στόχο τη μίμηση της συμπεριφοράς του ανώτερου αεραγωγού , δηλαδή σαν να κοιμάται φυσιολογικά ο ασθενής.
Για τους ενήλικες  είναι η ασφαλέστερη και ακριβέστερη μέθοδος εντοπισμού του προβλήματος βάση της κατάταξης VOTE, με την οποία καθορίζεται:
Øτο σημείο της απόφραξης (Μαλακή υπερώα – Velum, στοματοφάρυγγας – Oropharynx, βάση της γλώσσας – Tongue base, επιγλωττίδα – Epiglottis),
Øτο βαθμό της απόφραξης (αμελητέος, μερική απόφραξη, πλήρης απόφραξη),
Øτον τύπο της απόφραξης (προσθι-οπίσθιος, συγκεντρικός, εκ των πλαγίων)»αναφέρει ο κ Αρτόπουλος.
Για τα παιδιά:
Η υπνοενδοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί

ØΌταν το μέγεθος των αμυγδαλών και των αδενοειδών (κρεατάκια) κλινικά δεν δικαιολογεί το επίμονο ροχαλητό ή/και την υπνική άπνοια και υπάρχουν αμφιβολίες για την χειρουργική αντιμετώπιση (πχ. αμυγδαλεκτομή,αδενοτομή,ή και τα δύο)
Ø Σε παιδιά που έχουν κάποιο σύνδρομο, ώστε να διευκρινιστεί αν η χειρουργική επέμβαση θα λύσει το πρόβλημα.
                                ΥΠΝΙΚΗ    ΑΠΝΟΙΑ
Η αποφρακτική άπνοια είναι η πιο συχνή διαταραχή (παρατεταμένη διακοπή) της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό.
Σύμφωνα με μελέτες επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα έχουν όσοι υποφέρουν από αποφρακτική υπνική  άπνοια σε σχέση με αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα!
Η αποφρακτική υπνική άπνοια εκτός από τις επιπτώσεις στην οδήγηση μπορεί ακόμη να επιφέρει:
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Καρδιακή ανεπάρκεια- αρρυθμία
  • Υψηλή πίεση
  • Διαβήτη
  • Κατάθλιψη
  • Μειωμένη απόδοση στην εργασία
  • Προβλήματα μνήμης
Εκτιμάται δε ότι το 6% των ενηλίκων πάσχει από την νόσο, με το 75% αυτών να παραμένει αδιάγνωστο!
Από τους πάσχοντες οι μισοί είναι υπέρβαροι. Σε αναλογία η νόσος ταλαιπωρεί έναν στους 25 είναι άνδρες και μία στις 50 γυναίκες μέσης ηλικίας.
Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις καθώς πλήττει και τα παιδιά.

Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι κι αυτές αρκετές σημαντικές καθώς προκαλεί:
  • Αναπτυξιακή καθυστέρηση λόγω μη έκλυσης της αναπτυξιακής ορμόνης τη νύχτα
  • Γνωστικές και μαθησιακές διαταραχές
  • Υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας
  • Αίσθηση κόπωσης
  • Διάσπαση της προσοχής
  • Υπερκινητικότητα
www.artopoulos.com   Τηλ. 6937673736
 
    

Ετικέτες ,