Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Σκοπιανό ώρα μηδέν: Στα χέρια του Α.Τσίπρα πλέον το θέμα – Ετοιμασία κειμένων για τελική έγκριση από Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και της πΓΔΜ, Nικολά Nτιμιτρόφ, ολοκλήρωσαν στις Βρυξέλλες το κομμάτι των διαπραγματεύσεων που τους αναλογούσε για τη
εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο πριν την οριστική συμφωνία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες, ο κ. Κοτζιάς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έκανε λόγο για προετοιμασία κείμενων που θα δοθούν στους Πρωθυπουργούς προς τελική έγκριση.
Συγκεκριμένα ο Ν.Κοτζιάς ανέφερε πως “οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν”.
Πρόσθεσε πως “μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο Πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία”.
Tα πιθανά ονόματα
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να μην επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι είμαστε πιο κοντά στο «Βόρεια Μακεδονία» και αρκείται στο ότι πρόκειται για ένα από τα επικρατέστερα ονόματα (μαζί με το «Άνω Μακεδονία» και το «Νέα Μακεδονία»).

Ενώ πηγές με καλή γνώση των διπλωματικών διαβουλεύσεων σχολίαζαν ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία στα Σκόπια, αφού στη Σόφια αναδείχθηκε ως σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια.
Νωρίτερα, ο κ. Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις που φιλοξενεί το πρακτορείο MIA, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κατέληξαν σε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο.
«Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα» ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο MIA, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, μέσα στην εβδομάδα.
«Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργών γιατί είδαμε πως οι διαρροές επηρεάζουν τη διαδικασία», υπογράμμισε και συνέχισε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία».
Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από διαπραγματευτικό «πυρετό» που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.


Pentapostagma.gr

Ετικέτες ,