Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Εύκολη συνταγή για ψωμί

Μια σχετικά εύκολη συνταγή για ψωμί ιδανικό να το φτιάξεις Κυριακή πρωί και να δώσεις στο σπίτι
σου μυρωδιά χωριού!
Απορούσα μικρή γιατί η γιαγιά μου σηκωνόταν το πρωί να ζυμώσει και δεν αγόραζε ψωμί απο το φούρνο να γλυτώσει την ταλαιπωρία, αλλά η αίσθηση του ζεστού ψωμιού στο τραπέζι είναι άλλο πράγμα.
psomi-ilika

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • ¾  φλιτζανιού ζεστό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • ½  φλιτζάνι γάλα
  • 3 φλιτζάνια  αλεύρι*
  • προαιρετικά αφαιρείς την ζάχαρη και βάζεις λίγο μέλι
Βρές και άλλες συνταγές εδώ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτεις το ζεστό νερό και ανακατεύεις την μαγιά μέχρι να διαλυθεί.
Βήμα 2
Προσθέσε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το γάλα στο μπολ. Ανακατεύεις.
Βήμα 3
Ρίξε 2 φλιτζάνια από το αλεύρι.
Βήμα 4
Αν χρειαστεί πρόσθεσε περισσότερο αλεύρι μια κουταλιά κάθε φορά μέχρι να σφίξει η ζύμη.
psomi-zimoma
Βήμα 5
Γύρνα τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε προσθέτοντας μικρές κουταλιές της σούπας αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να μην κολλάει στο χέρι.
Βήμα 6
Βάλε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, βουτύρωσε και την πάνω πλευρά, σκέπασε και άστο να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Βήμα 7
Μόλις φουσκώσει αρκετά βάλε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε ξανά.
Βήμα 8
Άναψε τον φούρνο να προθερμαίνεται
Βήμα 9
Επανέλαβε το βήμα 6 για 30 όμως λεπτά.
Βήμα 10
Βάλε το καρβελάκι σε μια μακρόστενη φόρμα κάν’του 3 χαρακιές και βάλτο στο φούρνο να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζεις και το αφήνεις να κρυώσει σε μια σχαρίτσα.
*Μπορεί να χρειαστείς περισσότερο αλεύρι μπορεί και λιγότερο.

ediva.gr

Ετικέτες ,