Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Πότε η “καλή” χοληστερόλη (HDL) μπορεί να κάνει κακό

Μια πολύ υψηλή τιμή της λεγόμενης “καλής” χοληστερόλης, της HDL, δεν είναι τελικά καλή για την
καρδιακή υγεία. Η σχέση της HDL με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όταν απεικονίζεται διαγραμματικά, μοιάζει με το γράμμα U βρήκε μια νέα έρευνα.
Μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Μόναχο, συνδέει τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL στο αίμα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος ή ακόμα και θανάτου, σε άτομα με ήδη υπάρχοντα καρδιακά προβλήματα ή που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανευρίσκεται κάτι τέτοιο.
Η HDL χοληστερόλη θεωρείται “καλή” επειδή εμπλέκεται στην μεταφορά της χοληστερόλης από τα τοιχώματα των αρτηριών στο συκώτι και τελικά έξω από το σώμα, μειώνοντας έτσι την αθηροσκλήρωση. Τα άτομα με χαμηλή HDL χοληστερόλη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά το προστατευτικό αποτέλεσμα της πολύ υψηλής HDL χοληστερόλης είναι ασαφές.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα, με επικεφαλής τον Marc Allard-Ratick εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν 5.965 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 63 ετών (το 35% ήταν γυναίκες). Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της μελέτης, το 13% των συμμετεχόντων υπέστησαν έμφραγμα ή πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες σύμφωνα με τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης τους:
  • κάτω από 30 mg/dl (0,78 mmol/L),
  • 31-40 mg/dl (0,8-1 mmol/L).
  • 41-50 mg/dl (1,1-1,3 mmol/L).
  • 51-60 mg/dl (1,3-1,5 mmol/L).
  • πάνω από 60 mg/dl (1,5 mmol/L).
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς με επίπεδα HDL χοληστερόλης από 41 έως 60 mg/dL είχαν μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα ή θάνατο από καρδιακή νόσο.
Τα άτομα που είχαν HDL πάνω από 60 mg/dL είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακό νόσημα ή να υποστούν έμφραγμα, συγκριτικά με αυτούς που είχαν τιμές από 41 έως 60 mg/dL. Η αρνητική συσχέτιση ήταν πιο σημαντική για τις γυναίκες.
Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, συνεκτίμησαν  παράγοντες όπως ο διαβήτης, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης – της λεγόμενης “κακής” χοληστερόλης.
Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τα πρόσφατα ευρήματα μεγάλων πληθυσμιακών μελετών που διαπίστωσαν αυξημένο καρδιαγγειακό θάνατο και θάνατο από όλες τις αιτίες, όταν η HDL χοληστερόλη είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Ο Dr Allard-Ratick δήλωσε ότι συσσωρεύονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης δεν είναι προστατευτικά. Η μελέτη αυτή διεξήχθη κυρίως σε ασθενείς με καθιερωμένη καρδιακή νόσο. Ο ίδιος τόνισε ότι το απρόσμενο με τη μελέτη αυτή ήταν ότι ανέδειξε σχέση μεταξύ υψηλών επιπέδων HDL χοληστερόλης και αυξημένου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες, περισσότερο από τους άνδρες. Απαντώντας στο ερώτημα για το ποιο θεωρείται το επικίνδυνο όριο για την HDL είπε ότι πιθανόν να είναι αυτό που υπερβαίνει τα 80 mg/dL ενώ για τις γυναίκες ίσως να είναι υψηλότερο.
Ο Gregg Fonarow διευθυντής του Κέντρου Καρδιομυοπάθειας Ahmanson-UCLA,  στο Λος Άντζελες, είπε ότι η έρευνα από το UCLA καθιέρωσε πριν από δύο δεκαετίες ότι η HDL χοληστερόλη θα μπορούσε – σε ορισμένα άτομα (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πολύ υψηλά επίπεδα HDL) και σε ορισμένες περιπτώσεις – να είναι δυσλειτουργική και προφλεγμονώδης συμβάλλοντας στη στένωση των αρτηριών. Ο ίδιος, που δεν συμμετείχε στην μελέτη, σχολίασε: “Με άλλα λόγια, η λεγόμενη “καλή” χοληστερόλη από πλευράς καρδιαγγειακού κινδύνου μπορεί να είναι “κακή” και να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο”.

HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,