Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας

Υλικά για 4 άτομα


Για τους κεφτέδες
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1-2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 2 χοντρές φέτες ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αβγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι για το τύλιγμα των κεφτέδων
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, βάζετε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσει. Στη συνέχεια το σφίγγετε στις παλάμες σας να φύγει το νερό και το βάζετε σε ένα μπολ.
  2. Τρίβετε το κρεμμύδι, το στίβετε με τις παλάμες σας να φύγουν τα υγρά του και το βάζετε στο μπολ με το ψωμί.
  3. Προσθέτετε τον κιμά, το σκόρδο λιωμένο, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνετε για 2-3 λεπτά να ενωθούν τα υλικά.
  4. Σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ με τον κιμά και το βάζετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  5. Βάζετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι να κάψει, παίρνετε από το μείγμα του κιμά μικρές ποσότητες και πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια.
  6. Τυλίγετε τα κεφτεδάκια στο αλεύρι και τα τηγανίζετε, να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
  7. Τα τοποθετείτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας.
Για τη σάλτσα
  1. Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  2. Κατόπιν προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τον ντοματοπελτέ και ανακατεύετε. Την αφήνετε να βράσει για 3-4 λεπτά και σβήνετε με το κρασί.
  3. Όταν εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτετε 1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζετε την ντομάτα για 15 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μείνει με λίγο ζουμί.
  4. Δύο τρία λεπτά πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το βασιλικό ή το μαϊντανό.
  5. Περιχύνετε με τη σάλτσα τους κεφτέδες και τους σερβίρετε ζεστούς αν θέλετε και με τηγανιτές πατάτες.

    Newsbeast

Ετικέτες ,