Αμόκ στην κυριολεξία,  έχει καταλάβει τους Τούρκους πολίτες και φυσικά το κράτος, με τον
φαινόμενο του  αντι-αμερικανισμού τους στην κυριολεξία κτυπάει «κόκκινο» .

Έτσι είχαμε απόφαση  τουρκικού κρατικού  ραδιοτηλεοπτικού  οργανισμού που απαγορεύει  αμερικανικές ταινίες γουέστερν, μετά από σχετική ανακοίνωση, ενώ  στην θέση τους μετά θα προβάλλονται τοπικές τηλεοπτικές παραγωγές.
Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TRT απαγόρευσε την προβολή ταινιών  με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς καουμπόηδες, τις οποίες το κανάλι  μετέδιδε ανελλιπώς  τα κυριακάτικα πρωινά από τη δεκαετία του ’80.
Η απόφαση έχει σχέση σαφώς με την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.
Η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο αντι-αμερικανισμό στη χώρα, μια τάση την οποία υποστηρίζει θερμότατα με τις εμπρηστικές δηλώσεις του ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο ( Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας εκτός ορίων: Τούρκοι καίνε αμερικανικά δολάρια, ρούχα, κινητά – Φόβοι για «κραχ» στις αγορές, συναγερμός στην ΕΚΤ), τονίζουμε ότι τις χειρότερες σχέσεις -ενδεχομένως- της ιστορίας τους διανύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, με αφορμή την κράτηση του πάστορα Ρίτσαρντ Μπράνσον από τις τουρκικές αρχές.
Τούρκοι πολίτες έκαιγαν και κομμάτιαζαν δολάρια δημοσίως, προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους κατά της τακτικής που ακολουθεί απέναντι στη χώρα τους η Ουάσιγκτον.
Βίντεο που «ανέβηκαν» στα social media δείχνουν Τούρκους πολίτες να βάζουν φωτιά και να καίνε αμερικανικά δολάρια, ενώ σε άλλο βίντεο, ένας άντρας έχει πάρει μία σπάθα και κομματιάζει με μανία δολάρια.
Εκτός από τα αμερικανικά δολάρια, οι Τούρκοι πολίτες καταστρέφουν αμερικανικά προϊόντα και ιδιαίτερα ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και κινητά τηλέφωνα, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι στην πυρά έχουν μπει και τα αμερικανικής προέλευσης ρούχα και παπούτσια.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν την απελευθέρωση πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του ευαγγελικού πάστορα  Andrew Brunson, και επέβαλαν κυρώσεις σε δύο υπουργούς της Τουρκίας και δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων στην χώρα. Η Τουρκία ανταποκρίθηκε με παρόμοια μέτρα κατά των ΗΠΑ.
Η τουρκική λίρα κατρακυλά απότομα τις τελευταίες εβδομάδες ως αποτέλεσμα αυτών των κυρώσεων .
Η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο αντι-αμερικανισμό στη χώρα, μια τάση την οποία υποστηρίζει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ενδεικτικό της τουρκικής προπαγάνδας είναι  η στάση ενός  από τους πιο φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους, του  Μεχμέτ Μπαρλάς με καθημερινή στήλη στην εφημερίδα Σαμπάχ την οποία διευθύνει ο αδελφός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν.
Στη στήλη της περασμένης Δευτέρας ο Μπαρλάς υποστήριξε ότι οι Αμερικάνοι στέλνουν εναντίον των εχθρών τους ειδικές βόμβες οι οποίες προκαλούν ομοφυλοφιλικές τάσεις μεταξύ των ανδρών.
Ο Μπάρλας παρουσίασε ως γεγονός μια θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ διεξήγαγαν επιστημονικές έρευνες το 1944 για την παραγωγή βόμβας που θα προκαλούσε ομοφυλοφιλία μεταξύ των Ιαπώνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρόκειται λοιπόν για μια μορφή …αντιαμερικανισμού  που υπάρχει χρόνια ολόκληρα στην γειτονική χώρα ,  ο οποίος είχε «κρυφτεί» επιμελώς κάτω από το χαλί , λόγω των καλών σχέσεων των Κεμαλιστών με τις ΗΠΑ.
Από τότε που ανέλαβαν τα ηνία οι ισλαμιστές που ονειρεύονται οθωμανικές αυτοκρατορίες , το εν λόγω φαινόμενο έκανε ξανά την εμφάνιση λαμβάνοντας μορφή υστερίας μετά την προτροπή Ερντογάν και έπεται και συνέχεια .



Tην ίδια στιγμή,  είκοσι τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποβάθμισε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, σημαίνοντας μεγαλύτερο συναγερμό για τον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας. 
Για την υποβάθμιση, ο Οίκος επικαλέστηκε αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της χρηματοδότησής τους.
Τα σχόλια του οίκου είναι τα τελευταία που αναδεικνύουν τον κίνδυνο για τον τουρκικό τραπεζικό τομέα από τη συνεχιζόμενη νομισματική κρίση. Ο Moody’s σημείωσε ότι το λειτουργικό περιβάλλον είναι τώρα χειρότερο από ότι αναμενόταν προηγουμένως.
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 40% από την αρχή του έτους, έχοντας δεχθεί πλήγμα από την ανησυχία των επενδυτών για τη «λαβή» στη νομισματική πολιτική από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το διευρυνόμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η τουρκική οικονομία κινείται προς μία ανώμαλη προσγείωση και οι τράπεζες μπορεί να δουν μία αύξηση των «κόκκινων» δανείων τους.
«Οι υποβαθμίσεις αντανακλούν κυρίως μία σημαντική αύξηση του κινδύνου ενός πτωτικού σεναρίου, όπου μία περαιτέρω αρνητική μεταβολή του επενδυτικού κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της χρηματοδότησης των τραπεζών από πηγές πέραν των καταθέσεων», ανέφερε ο Moody’s στην ανακοίνωσή του. Ο οίκος μείωσε τις «αυτόνομες βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις» 14 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και άλλων τεσσάρων τραπεζών κατά δύο βαθμίδες. Υποβάθμισε, επίσης, τις «εταιρικές οικογενειακές αξιολογήσεις» δύο χρηματοπιστωτικών εταιρειών κατά μία βαθμίδα.
Επί σειρά ετών, τουρκικές εταιρείες δανείζονταν σε ευρώ και δολάρια για να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια, αλλά αυτό άφησε εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις σε σημαντικό κίνδυνο από τις νομισματικές ισοτιμίες. Στους επόμενους 12 μήνες, πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα και κοινοπρακτικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, αξίας περίπου 77 δισ. δολαρίων, σημείωσε ο Moody’s. Οι τουρκικές τράπεζες κατέχουν ρευστά στοιχεία ενεργητικού σε ξένο νόμισμα αξίας περίπου 48 δισ. δολαρίων και έχουν περίπου 57 δισ. δολάρια σε υποχρεωτικά διαθέσιμα στην κεντρική τράπεζα, ανέφερε ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δεν θα είναι πλήρως διαθέσιμα.

Pentapostagma.gr