Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Το υπερβολικό βάρος αλλάζει τη λειτουργία της καρδιάς στους νέους

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αρτηριακή πίεση και αλλαγές στη δομή της
καρδιά, στους νέους ενήλικες. Οι προσπάθειες για επίτευξη ή διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους από νεαρή ηλικία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή.
Καινοτόμος μελέτη χρησιμοποίησε μια νέα γενετική ανάλυση για να αξιολογήσει εάν το παραπανίσιο βάρος προκαλεί υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αλλαγές στη δομή της καρδιάς.
Ακόμη και στους νεαρούς ενήλικες, το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει υψηλότερη αρτηριακή πίεση και να πυκνώσει τον καρδιακό μυ, καθορίζοντας το στάδιο για την καρδιακή νόσο αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.
Η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά αν ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) έχει αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα στους νέους ενήλικες.
Ενώ οι μελέτες παρατήρησης μπορούν να υποδηλώνουν συσχετισμούς μεταξύ παραγόντων κινδύνου ή συμπεριφορών τρόπου ζωής και καρδιακών παθήσεων, δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτία. Εδώ, οι ερευνητές, μελετώντας τρεις διαφορετικούς τύπους γενετικής ανάλυσης, βρήκαν ότι ο ΔΜΣ προκαλεί συγκεκριμένες διαφορές στις καρδιαγγειακές μετρήσεις.
“Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις προσπάθειες να μειωθεί ο δείκτης μάζας σώματος σε ένα κανονικό, υγιές εύρος από νεαρή ηλικία για να αποφευχθούν οι μεταγενέστερες καρδιακές παθήσεις”, δήλωσε η Kaitlin H. Wade, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Ολοκληρωμένης Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας στο Ιατρικό Σχολείο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για αρκετούς χιλιάδες υγιείς νέους ηλικίας 17-21 ετών που συμμετείχαν σε μια συνεχιζόμενη μελέτη παιδιών της δεκαετίας του 1990 (γνωστή ως Avon Longitudinal Study of Parents and Children) από τη στιγμή που γεννήθηκαν στην περιοχή του Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα ευρήματα των ερευνητών δείχνουν ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ προκάλεσε υψηλότερη αρτηριακή πίεση τόσο συστολική (μεγάλη) όσο και διαστολική (μικρή) και προκάλεσε επίσης διεύρυνση της αριστερής κοιλίας, του κύριου θαλάμου άντλησης της καρδιάς.
“Ο πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών θεωρείται ευρέως ως το πρώτο σημάδι της αθηροσκλήρωσης, μιας ασθένειας κατά την οποία λιπώδεις πλάκες συσσωρεύονται στις αρτηρίες και οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ένας υψηλότερο ΔΜΣ προκαλεί αλλαγές στη δομή της καρδιάς των νεαρών ατόμων που μπορεί να προηγείται των αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία”, δήλωσε η Wade.
Δύο από τις αναλύσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη εκμεταλλεύονται τις ιδιότητες της γενετικής ποικιλότητας. “Σε επίπεδο πληθυσμού, αυτό παρέχει ένα φυσικό πείραμα ανάλογο με μια τυχαιοποιημένη δοκιμή όπου μπορούμε να συγκρίνουμε τις διαφορές σε ένα αποτέλεσμα (όπως η καρδιακή δομή και λειτουργία) με διαφορές στο ΔΜΣ, χωρίς η σχέση να παραμορφώνεται από τρόπους ζωής και συμπεριφορικούς παράγοντες”, είπε η Wade.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις διαχρονικές μελέτες ήταν λευκοί, περιορίζοντας τη γενικευσιμότητα των ευρημάτων σε άλλες εθνοτικές ομάδες.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ υψηλότερου ΔΜΣ και άλλων πιθανών μηχανισμών ασθενειών, όπως η αφθονία και η ποικιλομορφία των μικροβίων που ζουν στο έντερο. Επίσης, ελπίζουν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και της καρδιακής δομής και λειτουργίας σε άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 70 έτη.

HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,