Βιταμίνη Β17: μια… ανύπαρκτη «βιταμίνη»
Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρία Μαντζώρου, μιλά για μια «βιταμίνη» που είναι τοξική και μπορεί να μας βλάψει.
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί μόνος του να τις συνθέσει. Εξαίρεση αποτελεί η βιταμίνη D, όπου κύρια πηγή είναι ο ήλιος, και όχι τα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές όλοι μας έχουμε ακουστά αν όχι όλες, κάποιες από τις βιταμίνες, όπως για παράδειγμα τις βιταμίνες A, C, D, B12.Πριν μερικά χρόνια, μια νέα «βιταμίνη» έκανε την εμφάνισή της, η «βιταμίνη Β17». Η ουσία αυτή ονομάζεται αμυγδαλίνη και στην πραγματικότητα δεν είναι βιταμίνη. Η ουσία αυτή βρίσκεται κυρίως στα κουκούτσια, όπως και τους πυρήνες βερίκοκου και τα πικραμύγδαλα. Ψευδοεπιστήμονες, με ανυπόστατους ισχυρισμούς παρουσίαζαν την ουσία αυτή και την κατανάλωση πυρήνων βερίκοκου ως θεραπεία ή και μέσω πρόληψης του καρκίνου. Η έρευνα, όμως, έχει αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τοξικότητας και θανάτου λόγω δηλητηρίασης. Αυτό συμβαίνει επειδή η ουσία αυτή είναι κυανιούχα και η κατανάλωσή της μπορεί να επιφέρει δηλητηρίαση από υδροκυάνιο, καθώς όταν το κουκούτσι καταστραφεί (π.χ. με τη μάσηση) τότε η αμυγδαλίνη μετατρέπεται σε υδροκυάνιο.
Η διασπορά ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τη δράση διαφόρων ουσιών μπορεί να είναι αν όχι απλά επικίνδυνη, θανατηφόρα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ή κρυφές θεραπείες κι αν η κατανάλωση τσαγιών και εκχυλισμάτων λειτουργούσε, τότε δεν υπήρχαν ασθένειες. Από την άλλη, αν κάποιος πεθάνει από δηλητηρίαση, έχει «πετύχει» η πρόληψη του καρκίνου και άλλων νοσημάτων.
Μαρία Μαντζώρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhDc
www.diatrofi.gr
<< Αρχική σελίδα