Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Ανακαλύφθηκε αντιβιοτικό που σκοτώνει τα επιθετικά κύτταρα που προκαλούν καρκίνο του μαστού

Χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του μαστού έχουν δει τις ελπίδες τους να πληθαίνουν,
αφού επιστήμονες έχουν βρει ότι ένα αντιβιοτικό θα μπορούσε να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα που τον προκαλούν.
Οι εξετάσεις σε εννέα ασθενείς έδειξαν ότι η δοξυκυκλίνη – η οποία κοστίζει μόλις 10 σεντς την ημέρα – σκοτώνει επιθετικά κύτταρα που προκαλούν την επιστροφή του καρκίνου του μαστού.
Οι ασθενείς έλαβαν το συνηθισμένο αντιβιοτικό, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της πνευμονίας, της ιγμορίτιδα και των χλαμυδίων, κάθε μέρα για δύο εβδομάδες.
“Έχουμε πολύ λίγα φάρμακα εγκεκριμένα από την FDA για να στοχοθετήσουμε και να μειώσουμε τα καρκινικά κύτταρα,” δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Michael Lisanti, από το Πανεπιστήμιο του Salford.
“Το να διαπιστώσουμε ότι ένα φάρμακο είναι αποτελεσματικό, άμεσα διαθέσιμο και κοστίζει μόλις 10 σεντς ανά ασθενή την ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντικό.”
“Ειδικότερα σήμερα, που περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο συμβαίνουν λόγω επανεμφάνισης μετά την αρχική θεραπεία.”
Εννέα ασθενείς με καρκίνο του μαστού έλαβαν 200 mg δοξυκυκλίνη κάθε μέρα για δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική απομάκρυνση όγκων.
Δείγματα ιστών στη συνέχεια ελήφθησαν από αυτούς τους ασθενείς και από αυτά πραγματοποιήθηκαν έξι ελέγχοι.
Τα κύτταρα στα δείγματα αξιολογήθηκαν ως προς την ικανότητά τους να αναπαράγονται, να εξαπλώνονται και να πεθαίνουν, σε μια διαδικασία γνωστή ως απόπτωση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα καρκινικά κύτταρα που έλαβαν δοξυκυκλίνη στο εργαστήριο είναι λιγότερο ικανά να επιβιώσουν, να εξαπλωθούν, να προκαλέσουν όγκους ή να επιστρέψουν μετά τη θεραπεία.
Η δοξυκυκλίνη δεν επηρεάζει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να «σκοτώνουν», ανέφεραν οι ερευνητές. Αντίθετα, το αντιβιοτικό αποτρέπει τους όγκους να επιστρέφουν.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Oncology και οι ασθενείς εξετάσθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Πίζας. Αν και η μελέτη περιελάμβανε μόνο 15 ασθενείς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματα προσφέρουν ελπίδα για ένα αποτελεσματικό, φθηνό, μη εξαντλήσιμο φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τις συνήθεις θεραπείες για την πρόληψη της επιστροφής του καρκίνου.
“Η ικανότητά μας να θεραπεύουμε τον καρκίνο μπορεί να ενισχυθεί μόνο με τη χρήση φαρμάκων που δεν είναι μόνο φθηνά αλλά και ευρέως διαθέσιμα,” δήλωσε ο καθηγητής Lisanti.
“Η δοξυκυκλίνη ήταν για πρώτη φορά διαθέσιμη κλινικά το 1967, όμως η αντικαρκινική της δραστηριότητα ήταν κάτω από τη μύτη μας για περισσότερα από 50 χρόνια.” Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει περίπου μία στις οκτώ γυναίκες σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Ο κίνδυνος επιστροφής της ασθένειας εξαρτάται από το πόσο προχωρημένο ήταν το στάδιό της και ποια θεραπεία χρησιμοποιήθηκε και κυμαίνεται μεταξύ 3 και 15%.

Πηγή: trelokouneli.gr

Fe-mail.gr

Ετικέτες ,