Ταξίδι σε δέκα πανέμορφα χωριά της Ελλάδας
Είτε σε νησιά, με τη θάλασσα και την αλμύρα στην ατμόσφαιρα, είτε ψηλά στα βουνά, με το χιόνι να ακουμπά πρώτα εκεί πριν φτάσει οπουδήποτε αλλού, τα ελληνικά χωριά έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και σίγουρα αποτελούν τα μέρη της χώρας μας όπου η παράδοση είναι πιο ζωντανή από οπουδήποτε αλλού. Εμείς ξεκινάμε το ταξίδι μας σε δέκα από αυτά, ζηλεύοντας πάντα τις ομορφιές τους, ως άνθρωποι της πόλης.
Βίτσα, ΖαγόριΕίναι χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου και αποτελεί παραδοσιακό οικισμό, στο βόρειο τμήμα του νομού. Βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου, στις νοτιοανατολικές πλαγιές της κορυφής Στούρος, 37 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα. Εκτός από την αμφιθεατρική του διάσταση και τα καλντερίμια του θα σας μαγέψει και το φυσικό κάλλος της περιοχής, γι’ αυτό αξίζει να κάνετε μια στάση.
Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες από τους οποίους το χωρίζει ένα ποτάμι, διατηρούν την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Τα πετρόχτιστα σπίτια, τα γραφικά μονοπάτια, οι στέγες από σχιστόλιθο και η απουσία αυτοκινήτων μέσα στο χωριό είναι μερικά από αυτά που εντυπωσιάζουν στην περιοχή.
Ένας παραδοσιακός οικισμός στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων, ο Παλιός Παντελεήμονας έχει υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. Διατηρεί το τοπικό χρώμα και απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το χωριό και την παραλία του Νέου Παντελεήμονα.
Ανεβαίνουμε στην ορεινή Αρκαδία, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, για να συναντήσουμε τον Κοσμά, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό ανάμεσα σε δάση και έλατα. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Τυρό και εικάζεται ότι στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό, βρισκόταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ο ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα.
Μεταφερόμαστε στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και τον Πλατανιστό, έναν ημιορεινό οικισμό του Δήμου Καρύστου. Αποτελεί το νοτιότερο και πιο κοντινό χωριό του Κάβο Ντόρο και σήμερα είναι ένας σύγχρονος οικισμός, που συνεχίζει να τηρεί τις παραδόσεις. Στο ποτάμι του θα βρείτε πλούσια βλάστηση με πλατάνια, ενώ αξίζει να δείτε και το πέτρινο γεφύρι, όπως και την περιοχή Ανεμοπύλες.
Μια ακόμη έκπληξη της Μάνης είναι η Βάθεια, σε περίοπτη θέση στην κορυφή ενός λόφου, με θέα τη θάλασσα και με πλήθος από πύργους, σπίτια και εκκλησίες, όπως και ερείπια από παλιούς συνοικισμούς να «στριμώχνονται» μαζί σε ένα όμορφο τοπίο. Υπήρξε εγκαταλελειμμένος οικισμός που αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ’80 και διατηρεί σήμερα την επιβλητική ομορφιά του.
Το πιο διάσημο χωριό της Καρπάθου κι ένα από τα πιο διάσημα των Δωδεκανήσων, η παραδοσιακή Όλυμπος, συχνά αποκαλείται «μπαλκόνι του Αιγαίου» και αποτελεί ένα… ζωντανό λαϊκό μουσείο. Χαρακτηρίζεται από κατάλευκα, γραφικά σπιτάκια με φοβερή θέα στο Αιγαίο πέλαγος, ενώ εκεί θα ζήσετε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού πιο ζωντανά από οπουδήποτε αλλού.
Στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, η Τσαγκαράδα είναι ιδιαιτέρως τουριστική και όμορφη, προσφέροντας υπέροχη θέα προς το Αιγαίο. Στο χωριό θα συναντήσετε τέσσερεις μικρότερους οικισμούς, ενώ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, θα δείτε έναν τεράστιο πλάτανο, που αποτελεί ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης, ηλικίας… χιλίων χρόνων.
Στις πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1040 μέτρων, η Παύλιανη είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού. Βρίσκεται μέσα στη φύση, σε πυκνό ελατοδάσος και αναπτύσσεται ταχύτατα τουριστικά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας προορισμό όλο και περισσότερων χειμερινών ταξιδιωτών.
Χωριό του Νομού Τρικάλων, κοντά στην Καλαμπάκα και στο δρόμο για τα Μετέωρα, το Καστράκι δεν θα μπορούσε να μην ξεχωρίζει για την τοποθεσία του. Δημιουργήθηκε κατά την Τουρκοκρατία με συνένωση μικρών οικισμών και πήρε την ονομασία του από ένα κάστρο του οποίου σώζονται ακόμη λίγα ερείπια. Σήμερα αποτελεί επιλογή των ταξιδιωτών που επιθυμούν να δουν τα Μετέωρα.
<< Αρχική σελίδα