Καλτσόνε με τυρί και ζαμπόν
Αλμυρή νοστιμιά για όλες τις ώρες
Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη- 4 κούπες αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις και μισό σκληρό)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 3/4 με 1 κούπα νερό χλιαρό
- 1 κ. γ. αλάτι
- 1 κ. σ. ζάχαρη
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- σουσάμι (προαιρετικά)
- 300 γρ. μοτσαρέλα σε κομματάκια ή τριμμένο
- 300 γρ. κασέρι σε κομματάκια ή τριμμένο
- 100 γρ. ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες
- 1/2 κούπα χυμό ντομάτας ή 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
- ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο για άλειμμα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζετε αρχικά τα αλεύρια και το αλάτι σε ένα μπολ. Κάνετε μία λακκούβα στο κέντρο τους και ρίχνετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το λάδι.
- Αρχίζετε να ρίχνουμε στη λακκούβα λίγο-λίγο το νερό, ενώ ζυμώνετε παράλληλα.
- Όταν η ζύμη είναι λεία και ελαστική την κάνετε μπάλα, την σκεπάζετε και αφήνετε να σταθεί και να φουσκώσει για 25'-30'.
- Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 4 κομμάτια και ανοίγετε με έναν πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, στρογγυλά διαμέτρου γύρω στα 20 εκ. και πάχους 5 χιλ. έως 1 εκ.
- Κατόπιν απλώνετε στο μισό από κάθε καλτσόνε το χυμό ντομάτας ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνετε από πάνω αλατοπίπερο και ρίγανη.
- Τρυπάτε τη ζύμη σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι και πασπαλίζετε με τα τυριά. Βάζετε από πάνω το ζαμπόν.
- Διπλώνετε στη μέση και το πιέζετε καλά στις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει.
- Το αλείφετε με λάδι και αν θέλετε πασπαλίζετε με σουσάμι. Τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα αφήνετε για 15'-20' να φουσκώσουν.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 18'-20' ή μέχρι να ροδίσουν.
Newsbeast
<< Αρχική σελίδα