«Πετάξτε τα συμπληρώματα διατροφής», προειδοποιεί καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος.
Ερωτηθείς για το αν οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνει ένας στους δύο Έλληνες, είναι ωφέλιμες, ο κ. Καφάτος απάντησε:
«Για τις εταιρείες που τα παράγουν και τα διακινούν είναι εξαιρετικά ωφέλιμα γιατί πλουτίζουν. Στην υγεία μας όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι, αλλά τη βλάπτουν μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης».
Ο κ. Καφάτος, υπογράμμισε, επίσης, ότι η υπερβολική και χρόνια κατανάλωσή τους αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τους θανάτους για όλα τα νοσήματα.
– Έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό 15-20 λεπτά ημερησίως.
– Εποχιακά φρούτα 4-5 την ημέρα και 4 φλιτζάνια λαχανικά, δύο ωμά, δύο μαγειρεμένα.
– Διατροφή με όσπρια και λαχανικά και ελαιόλαδο 50-100 γραμμαρίων αν δεν έχουμε πρόβλημα βάρους.
– Μέλι με καρύδια αν νιώσουμε την ανάγκη για γλυκό.
– Γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα)τις μισές ημέρες του χρόνου.
– Κοτόπουλο, κουνέλι, ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.
<< Αρχική σελίδα