Πώς τα κορεσμένα λιπαρά κάνουν κακό στο συκώτι
Πρόσφατη έρευνα σας δίνει άλλον ένα λόγο να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή.
Τα κορεσμένα λιπαρά είναι χειρότερα για το συκώτι σε σχέση με τα ακόρεστα ή τα απλά σάκχαρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.Στην έρευνα συμμετείχαν 38 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι χωρίς διαβήτη και βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 1000 έξτρα θερμίδες την ημέρα κυρίως από κορεσμένα λιπαρά (τυρί, βούτυρο, λάδι καρύδας) παρουσίαζαν κατά 55% αύξηση λίπους στο συκώτι τους έπειτα από τρεις εβδομάδες, σε σχέση με 15% αύξηση σε αυτούς που κατανάλωνουν 1000 έξτρα θερμίδες από ακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, πέστο), ανεξαρτήτως των αλλαγών στο βάρος του σώματος, οι οποίες ξεπερνούσαν κατά λίγο το ένα κιλό κατά μέσο όρο. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αύξησε επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Το υψηλό ποσοστό λίπους στο συκώτι είναι σημάδι της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και συμβαίνει ακόμη και σε ανθρώπους που δεν είναι παχύσαρκοι, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Παρόμοια αποτελέσματα είχε δείξει και παλιότερη μελέτη του 2014 σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά και το συκώτι, γι’ αυτό δώστε προσοχή στα γαλακτοκομικά και το κρέας που καταναλώνετε και προτιμήστε περισσότερες φυτικής προέλευσης τροφές στη διατροφή σας.
<< Αρχική σελίδα