Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Όσα θέλεις να ξέρεις για την αφαίρεση τατουάζ


Ένας περιεκτικός οδηγός σχετικά με την αφαίρεση των τατουάζ και λοιπές απορίες.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα ψέματα της δεκαετίας των 00s αποτελεί απάντηση στην ερώτηση (των γονιών κυρίως); Είναι μόνιμο αυτό; -Όχι, θα φύγει σε δύο χρόνια. Τα δύο χρόνια περνούσαν και το τατουάζ έμενε εκεί –σχεδόν- ανεξίτηλο.
Παρ’ όλα αυτά η σωτήρια και διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία του λέιζερ κατάφερε να κάνει τον μύθο πραγματικότητα, επαναφέροντας την ελπίδα στους ανθρώπους που ήθελαν να αφαιρέσουν το όνομα των πρώην τους ή άλλα σχέδια, χωρίς να κάνουν χειρουργική επέμβαση και έπειτα πλαστική.
Πώς λειτουργεί η αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ;
Το λέιζερ που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση τατουάζ ονομάζεται Q-switched και είναι διαφορετικό από το λέιζερ που χρησιμοποιείται για αποτρίχωση και ευρυαγγείες. Το Q-switched εκπέμπει ένα μήκος κύματος για κάθε χρώμα. Ο δερματολόγος προσαρμόζει τη ρύθμιση ανάλογα με τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο προς αφαίρεση τατουάζ. Έπειτα αρχίζει η διαδικασία, όπου το λέιζερ αρχίσει να θρυμματίζει την χρωστική του τατουάζ σε κόκκους. Στη συνέχεια, ο οργανισμός σταδιακά αρχίζει να "θεωρεί" πως αυτοί οι κόκκοι είναι ξένα σώματα, οπότε αρχίζει να τους αποβάλλει. Μετά από επτά με οκτώ εβδομάδες τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι αισθητά στο μάτι.
Ωστόσο, ενώ το Q-switched θεωρείται αρκετά αποτελεσματικό, η αισθητική δερματολογία έχει προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω με το Discovery Pico Plus της Quanta System. Η βασική διαφορά του Discovery Pico Plus με το Q-switched είναι η διάρκεια παλμού του laser, δηλαδή ο χρόνος που η ακτίνα εφάπτεται με το δέρμα. Το πιο εξελιγμένο λέιζερ μετράει την επαφή του με το δέρμα σε picoseconds, γεγονός που του επιτρέπει υψηλότερη ένταση, άρα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Τώρα, το τατουάζ διασπάται σε λεπτή σκόνη –αντί για κόκκους- η οποία είναι πιο εύκολο να εξαλειφθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλα οφέλη που προσφέρει είναι η παντελής απουσία σκιάσεων ή ουλών, το οποίο προκύπτει από την απόλυτα ακριβή στόχευση της χρωστικής.
Ποιοι παράγοντες δυσκολεύουν την αφαίρεση τατουάζ;
Κατ’ αρχάς, ο πρώτος και κυριότερος παράγοντας είναι το χρώμα του τατουάζ. Τα χρώματα που αφαιρούνται εντελώς είναι το μαύρο, το σκούρο μπλε και το πράσινο, ενώ περισσότερη υπομονή χρειάζονται το κόκκινο και το πορτοκαλί με το κίτρινο και το άσπρο να μην φεύγουν εντελώς.
Έπειτα, σημαντικό ρόλο παίζει το βάθος που έχει μπει η χρωστική. Αν θυμάστε να υποφέρετε κατά τη διάρκεια του τατουάζ ή αν το τατουάζ είναι σχετικά ανάγλυφο, πιθανότατα ο καλλιτέχνης προσπαθούσε να εισχωρήσει βαθιά το μελάνι, οπότε η δική σας περίπτωση είναι λίγο πιο δύσκολη. Άλλο σημαντικό κριτήριο είναι η ποιότητα του μελανιού και ελάχιστα το δέρμα του ενδιαφερόμενου όπου ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη ένταση.
Μετά τη συνεδρία τι γίνεται; Τι πρέπει να προσέξω;
Η αποθεραπεία είναι παρόμοια με τη φροντίδα μίας επιφανειακής πληγής. Μετά τη συνεδρία ο ασθενής θα πάει σπίτι του με αντικολλητική γάζα στην περιοχή, την οποία θα πρέπει να αφαιρέσει την επόμενη ημέρα και να ξεκινήσει την αντιβιοτική κρέμα. Η κρέμα μετά εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Σημαντικό είναι τις πρώτες δύο ημέρες ο ασθενής να μην αφήσει την περιοχή εκείνη να έρθει σε επαφή με νερό και αν θέλει πολύ να την καθαρίσει να χρησιμοποιήσει φυσιολογικό ορό. Αν το τατουάζ έχει κόκκινο μελάνι είναι αρκετά πιθανό μετά την συνεδρία να δημιουργηθούν φουσκάλες κατά την φάση της επούλωσης, τις οποίες ο ασθενής δεν πρέπει να σπάσει γιατί μπορεί να αφήσουν ουλές. Φυσικά, ο ήλιος πρέπει να αποφεύγεται δια ροπάλου καθώς το δέρμα είναι καινούριο και ιδιαιτέρως ευαίσθητο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν στη φάση της επούλωσης ο ασθενής να πίνει αρκετό νερό, καθώς ίσως αυτό να βοηθά στην αποβολή του μελανιού.
Πηγή: in2life

Fe Mail

Ετικέτες , ,