Σοκ στην Άγκυρα: Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν την Τουρκία – Καταρρέει η λίρα & διαλύεται η οικονομία – Σε παράκρουση ο Ερντογάν
κατηγορηματικώς ότι, «εάν επαναληφθούν τα ίδια περσινά προβλήματα και τώρα το 2019, θα αποσύρουν όλες τις επενδύσεις τους», ανέφεραν σήμερα Σάββατο οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην οικονομική σύνοδο κορυφής στην πόλη Μπούρσα.
Ο Ερντογάν για αυτόν ακριβώς τον λόγο «μεταβαίνει» στις 06 Απριλίου στην Μόσχα με σκοπό την πιθανή βοήθεια από την Τράπεζα επενδύσεων του Πεκίνου και την ένταξη ενδεχομένως της Τουρκίας στην ευρασιατική ένωση.
Μιλάμε για ραγδαίες εξελίξεις που θα επηρεάσουν την γειτονιά μας όπως δήλωσε και ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Τουρκίας (TEB) Ümit Leblebici απειλώντας εμμέσως και την Ελλάδα.
Ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας της Τουρκίας δήλωσε ότι η Δύση δεν πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία, διότι διαφορετικά η Τουρκία θα προσπαθήσει να βρει τις δικές της λύσεις.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της τουρκικής κεντρικής τράπεζας δήλωσαν στα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Bloomberg ότι τα προβλήματα στα συναλλαγματικά αποθέματα προέκυψαν από πωλήσεις ξένου συναλλάγματος επιχειρήσεων που εισάγουν ενέργεια πληρώνοντας σε σκληρό νόμισμα.
Σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς αμυντικούς αναλυτές εφόσον ισχύει αυτό το ζήτημα με την εισαγωγή ενέργειας στην Τουρκία, τότε υπάρχει σοβαρός λόγος, για αυτό και έχουμε «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο, ενώ ακόμα χειρότερα, είναι πιθανό ακόμα και «επεισόδιο» από τους Τούρκους το επόμενο διάστημα, διότι φέρονται να είναι σε απόγνωση για το ζήτημα αυτό.
Υπενθυμίζουμε ότι την Άγκυρα την έχουν πετάξει έξω από όλα τα σχέδια στην Α.Μεσόγειο όλοι, και οι «επενδυτές» της «γαβγίζουν» συνεχώς απειλώντας με αποχώρηση.
Θα δούμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η χθεσινή ελληνική άσκηση «Πυρπολητής», ούτε φυσικά και η Τουρκική αεροναυτική άσκηση ανήμερα της ελληνικής εθνικής επετείου του 1821 και του Ευαγγελισμού, ανοικτά της Λήμνου.
Ζοφερό οικονομικό τοπίο στην Τουρκία
Οι ξένοι επενδυτές ζήτησαν αξιόπιστες πολιτικές στην 8η Οικονομική Σύνοδο Κορυφής της Uludağ που διοργάνωσαν τα περιοδικά Capital και Economist με τη συμμετοχή περίπου 2.000 οικονομικών εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία και το εξωτερικό.«Δεν θέλουμε ξανά να ζήσουμε το 2018. Ως ξένος επενδυτής , μπορώ να δηλώσω ότι το 2018 ήταν ένας εφιάλτης», δήλωσε ο Timothy Ash, στρατηγικός επενδυτής της BlueBay Asset Management με έδρα το Λονδίνο.
Η τουρκική λίρα την ίδια στιγμή σημείωσε πτώση ρεκόρ μετά το περασμένο από τον Αύγουστο, και την σφοδρή διπλωματική μάχη μεταξύ της Άγκυρας και Ουάσιγκτον λόγω των πυραύλων S-400, και λόγω της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υπονόμευσε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών που έζησε η Τουρκία το περασμένο έτος ήταν αποτέλεσμα ξένης επίθεσης.
«Υπήρξαν πολλά σχόλια που εξηγούν τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας», δήλωσε ο Timothy Ash, στη σύνοδο κορυφής, ενώ ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ Β.Albayrak είπε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι «η πτώση της τουρκικής λίρας χθες Παρασκευή ήταν αποτέλεσμα μιας «επίθεσης» μέσω κοινωνικών μέσων ενημέρωσης».
Η Λίρα υποτιμήθηκε κατά 4% έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, εν μέσω νέων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την απροσδόκητη πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.
Ανώτατοι υπάλληλοι της τουρκικής κεντρικής τράπεζας δήλωσαν στα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Bloomberg ότι τα προβλήματα στα συναλλαγματικά αποθέματα προέκυψαν στον τομέα της ενέργειας και σε πληρωμές σε σκληρό νόμισμα.
Ωστόσο, οι δηλώσεις τους δεν ήταν αρκετές για να ηρεμήσουν τις εικασίες ότι η μείωση των αποθεμάτων σηματοδότησε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα χρησιμοποίησε τις μετοχές της για να στηρίξει το νόμισμα πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου.
Η κεντρική τράπεζα κατέστησε αυστηρότερη την νομισματική πολιτική της από χθες Παρασκευή, ανακοινώνοντας ότι αναστέλει τις δημοπρασίες ομολόγων της επόμενης εβδομάδας για αόριστο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, το μέσο κόστος χρηματοδότησης στην Τουρκία σημείωσε άνοδο ρεκόρ.
Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού επαναγοράς διάρκειας μιας εβδομάδας στο 24% από τον Σεπτέμβριο για να βοηθήσει στη στήριξη της λίρας και στην άμβλυνση του πληθωρισμού.
«Εμείς, ξένοι επενδυτές, δεν είμαστε εχθροί, αν κερδίσουμε χρήματα, θα κερδίσετε και εσείς χρήματα. Θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο.
Αν όμως είμαστε μάρτυρες ενός άλλου κραχ όπως το 2018, δεν θα επενδύσουμε ξανά και θα αποσύρουμε τις υπάρχουσες μετοχές μας», δήλωσε ο Ash.
Ο Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών σχέσεων, δήλωσε ότι η τρέχουσα ισοτιμία τουρκικής λίρας-δολαρίου ήταν δίκαιη και φυσιολογική, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ περιπλέκουν τα πράγματα και για τις αναδυόμενες οικονομίες.
«Θα ήταν ωφέλιμο να μειωθεί η εξάρτηση της Τουρκίας από το ξένο κεφάλαιο. Εάν μπορούν να ενθαρρυνθούν σε πιο προβλέψιμες πολιτικές, οι προσδοκίες μπορούν να υλοποιηθούν», ανέφερε ο Μπρουκς.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη συζητήθηκαν επίσης στη συνάντηση και ο Ash είπε ότι η Άγκυρα πρέπει να επιλύσει τη συνεχιζόμενη ένταση με την Ουάσιγκτον για την αγορά ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400.
Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα για τους S-400, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να αποτρέψει την αγορά.
Η Ουάσιγκτον, προειδοποίησε την Άγκυρα αρκετές φορές αυτό το μήνα ότι η απόκτηση ρωσικών συστημάτων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
Ο Σονερ Çağaptay, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας κατευθύνονται σε μια καταιγίδα.
Η Ουάσινγκτον πιθανόν να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400, σύμφωνα με τον αναλυτή και αυτό θα ήταν το τέλος της Τουρκίας όπως τη γνωρίζουμε.
https://www.pentapostagma.gr
<< Αρχική σελίδα