Το Πάσχα στη Σίφνο είναι το κάτι άλλο. Τα σπίτια και τα ξωκλήσια έχουν ασπρίσει, οι αρμοί
στα πλακόστρωτα έχουν ανανεωθεί, ενώ η φύση τριγύρω δημιουργεί το τέλειο σκηνικό με παπαρούνες και αγριολούλουδα να ατενίζουν το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Σε όλους τους οικισμού της Σίφνου οι θρησκευτικές παραδόσεις τιμώνται με κάθε μεγαλοπρέπεια. Ψαλμωδίες ηχούν από τις κεντρικές εκκλησίες και πλήθος πιστών παρακολουθεί τη λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας.
Η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί της Σίφνου είναι ξακουστή καθώς Επιτάφιοι συναντώνται σε σημεία του νησιού.
Μωβ λουλούδια σε πλαγιά εκκλησίας
Οι Επιτάφιοι του Αρτεμώνα (Παναγία Κόγχη), Αι Λούκα (Ταξιάρχης) και Ανω Πεταλίου (Αι Γιάννης), μετά την περιφορά τους στα στενά των οικισμών τους, θα συναντηθούν στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα όπου τελείται δέηση. Οι επιτάφιοι της Απολλωνίας, της Καταβατής και των Εξαμπέλων θα συναντηθούν στη θέση «Αράδες».
Λίγο πιο ξεχωριστή είναι η περιφορά του Επιταφίου στο Κάτω Πετάλι καθώς το έθιμο θέλει να ανάβουν μεγάλες φωτιές, τους κάψαλους, σε διάφορα σημεία από όπου είναι να περάσει ο Επιτάφιος.

Κατά την περιφορά, μετά τα εξαπτέρυγα, τον επιτάφιο και τον κλήρο, ακολουθεί ένας πιστός που διαβάζει δυνατά έναν-έναν τους στίχους του εγκωμίου του επιταφίου ύμνου. Οι πιστοί που ακολουθούν, επαναλαμβάνοντας το στίχο ψάλλοντας.
Πιστοί παρακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου
Περιφορά του Επιταφίου σε οικισμό της Σίφνου
Οπως αναφέρει το e-sifnos, πιο σύντομη είναι η περιφορά του Επιταφίου στο Κάστρο της Σίφνου. Ο Επιτάφιος ξεκινά από τη μητρόπολη, την Αγία Ελεούσα και καταλήγει μέσα από τα στενά σοκάκια στα δύο μικρά εκκλησάκια του γραφικού νεκροταφείου του οικισμού, τον Αι Γιάννη τον Πρόδρομο και τον Αι Στέφανο, όπου και τελείται δέηση.
Μοναδική είναι η περιφορά του Επιταφίου στο λιμάνι της Σίφνου, τις Καμάρες. Ο Επιτάφιος, αφού περιφερθεί στην ξηρά, τοποθετείται σε καΐκι. Με τη συνοδεία πλεούμενων η περιφορά γίνεται δια θαλάσσης.
Το Πάσχα στη Σίφνο είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα της χώρας.
περιφορά του Επιταφίου στο λιμάνι της Σίφνου, τις Καμάρες, στη θάλασσα
Περιφορά του Επιταφίου στο λιμάνι της Σίφνου, τις Καμάρες

https://www.pentapostagma.gr