Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα οι καρδιαγγειακές ασθένειες

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), με τη συνεργασία του Συνδέσμου
Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου την έκδοση “Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2018”.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, διαχρονικά καταγράφεται ισχυρή άνοδος στον αριθμό των θανάτων από νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος, καθώς πλέον ευθύνονται για το 38,3% των συνολικών θανάτων, παρά την κάμψη των τελευταίων ετών, ενώ συνεχή άνοδο καταγράφουν οι νεοπλασίες που ευθύνονται για το 25,0% των συνολικών θανάτων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση των συνολικών θανάτων από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος μετά το 2009, έπειτα από μια περίοδο σταθεροποίησης, ενώ τέλος οι βίαιοι θάνατοι και τα λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών θανάτων.
Με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παραπάνω από δύο στους 10 πολίτες (23,7%) ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνουν ότι έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή χρόνια πάθηση. Χρόνιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση δηλώνουν περίπου 3 στις 10 γυναίκες (25,6%) και 2 στους 10 άνδρες (21,7%) -χρόνιο θεωρείται το πρόβλημα υγείας ή η πάθηση που διαρκεί περισσότερους από 6 μήνες, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή
Αιτίες θανάτων (% συνολικών θανάτων) – Ελλάδα. Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, 2018, επεξεργασία στοιχείων ΙΟΒΕ.
Να σημειωθεί ότι το 2016 η κατά κεφαλήν δαπάνη για πρόληψη στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 186 ευρώ -από τις χαμηλότερες στην ΕΕ23- ενώ η υψηλότερη σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (11.743 ευρώ).

https://www.healthyliving.gr

Ετικέτες ,