5 Nηστίσιμες συνταγές με θαλασσινά!
Η περίοδος της νηστείας έφτασε. Δεν πρέπει να μας φαίνεται
περιοριστική εφόσον ο κόσμος της μαγειρικής είναι τεράστιος. Επομένως,
μπορείς πολύ απλά να χρησιμοποιήσεις τη δημιουργικότητα
σου μαγειρεύοντας για την οικογένεια σου, νόστιμες και νηστίσιμες συνταγές με θαλασσινά που θα λατρέψεις.
Τα θαλασσινά, κατά τη διάρκεια της νηστείας αποτελούν πολύ σημαντική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμίνης Β12 και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ω-3 λιπαρά οξέα βιταμίνες A, D και άλλα πολλά θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας. Εννοείται τα θαλασσινά είναι από τις αγαπημένες τροφές και μπορούν να μπουν στο πιάτο σου με πολύ νόστιμους τρόπους κατά την περίοδο της νηστείας.
Αρχικά θα καθαρίσουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το εντεράκι τους το κεφάλι και αφήνοντας μόνο την ουρά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3/4 ποτηριού νερό μαζί με τα κεφαλάκια της γαρίδας, προκειμένου να βράσουν για 3-4 λεπτά, ούτως ώστε να πάρουμε τον ζωμό τους. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, και προσθέτουμε το σκόρδο και τις γαρίδες σοτάροντας τα. Σβήνουμε με κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε για λίγο και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια, τον ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, το καυτερό πιπέρι/ πάπρικα, τον μαϊντανό και το ζωμό που ετοιμάσαμε με τις κεφαλές των γαρίδων. Σκεπάζουμε το σκεύος μας και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου. 3 με 4 λεπτά πριν να το κατεβάσουμε από την εστία θα προσθέσουμε τις γαρίδες.
Τέλος,
βράζουμε τη μακαρονάδα και αφού είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε, τα
λαδώνουμε λίγο και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα και τις γαρίδες,
πασπαλίζοντας κάθε πιάτο με φρέσκο μαϊντανό.
Υλικά:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος τους, αφήνοντας την ουρά τους. Αφαιρούμε το εντεράκι τους και ακολούθως τις πλένουμε καλά αφήνοντας τις σε ένα τρυπητό σκεύος να στραγγίσουν.
Αχνίζουμε τις γαρίδες σε ελάχιστο ζεστό νερό και τις στραγγίζουμε ξανά κρατώντας το ζουμί τους στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια σοτάρουμε το σκόρδο για 1 με 2 λεπτά ακόμη και κατόπιν το καρότο για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, το ζουμί από τις γαρίδες, αλατοπίπερο, το φύλλο δάφνης και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, προσθέτουμε τις γαρίδες, τα κλαδάκια του σέλινου, το μαΐντανό, τον άνηθο και βράζουμε για 8-10 λεπτά ακόμη.
Συνοδεύονται με πατάτες ή ρύζι και με μακαρόνια!
Υλικά:
Καθαρίζουμε, πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε καυτή κατσαρόλα χωρίς λάδι μέχρι να τραβήξει τα νερά του. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το λάδι, χαράζουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, προσθέτοντας τη ζάχαρη στο τέλος.
Έπειτα προσθέτουμε το χταπόδι, το σοτάρουμε για λίγο, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και αφήνουμε να σοταριστεί για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί, το βαλσάμικο, το κονιάκ, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους μπαχαριού, το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά 1 – 1/2 ώρα. Προς το τέλος αφού πάρει ο ζωμός κόκκινο χρώμα, αφήνουμε την κατσαρόλα ανοιχτή μέχρι να λιγοστέψουν τα υγρά του.
Συνοδεύεται με ρύζι ή πατάτες.
Υλικά:
Αρχικά καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, αφαιρώντας το εσωτερικό τους, κόβουμε το κεφάλι και έπειτα τα ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά. ‘Έπειτα προσθέτουμε και τα καλαμαράκια και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.Θα σβήσουμε με το μισό κρασί και στη συνέχεια ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό. Περίπου μετά από 15 λεπτά προσθέτουμε 4 φλυτζάνια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει.
Αφού βεβαιωθούμε ότι το φαγητό έχει βράσει καλά, ρίχνουμε τις σταφίδες, το ρύζι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά του. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Συνεχίζουμε
με το γέμισμα των καλαμαριών έχοντας για βοήθεια ένα μικρό κουταλάκι,
προσέχοντας να μην τα γεμίσουμε μέχρι πάνω για να μπορούν να κλείσουν
μετά με μια σκληρή οδοντογλυφίδα και να μην χάσουμε τη γέμιση.
Τοποθετούμε τα καλαμάρια σε ένα πυρίμαχο σκεύος πασπαλίζοντας τα με
μαϊντανό, αλατοπίπερο και περιχύνουμε και το υπόλοιπο κρασί. Τέλος,
σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30’ λεπτά. Αφαιρούμε το
αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθούν ακόμη 20΄λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο. Έπειτα καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι. Ακολούθως ψιλοκόβουμε τον σκόρδο, να είναι σχεδόν λιωμένος.
Σε
μια κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη και λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά).
Μόλις λιώσει η μαργαρίνη, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να
σοταριστούν σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά περίπου. Τέλος, προσθέτουμε τα μύδια τον άνηθο, το μαϊντανό το σπανάκι ενώ παράλληλα ανακατεύουμε συνεχώς. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 25 με 30 λεπτά.
σου μαγειρεύοντας για την οικογένεια σου, νόστιμες και νηστίσιμες συνταγές με θαλασσινά που θα λατρέψεις.
Τα θαλασσινά, κατά τη διάρκεια της νηστείας αποτελούν πολύ σημαντική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμίνης Β12 και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ω-3 λιπαρά οξέα βιταμίνες A, D και άλλα πολλά θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας. Εννοείται τα θαλασσινά είναι από τις αγαπημένες τροφές και μπορούν να μπουν στο πιάτο σου με πολύ νόστιμους τρόπους κατά την περίοδο της νηστείας.
5 νόστιμες συνταγές που θα λατρέψεις!
1. Γαριδομακαρονάδα
Υλικά:- 500γρ σπαγγέτι
- 600γρ γαρίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη ή 1 πρέζα πάπρικα καυτερή (προαιρετικά αν σας αρέσουν τα καυτερά)
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη συσκευασία ντοματάκια ή 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/4 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι – πιπέρι
Αρχικά θα καθαρίσουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το εντεράκι τους το κεφάλι και αφήνοντας μόνο την ουρά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3/4 ποτηριού νερό μαζί με τα κεφαλάκια της γαρίδας, προκειμένου να βράσουν για 3-4 λεπτά, ούτως ώστε να πάρουμε τον ζωμό τους. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, και προσθέτουμε το σκόρδο και τις γαρίδες σοτάροντας τα. Σβήνουμε με κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε για λίγο και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια, τον ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, το καυτερό πιπέρι/ πάπρικα, τον μαϊντανό και το ζωμό που ετοιμάσαμε με τις κεφαλές των γαρίδων. Σκεπάζουμε το σκεύος μας και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου. 3 με 4 λεπτά πριν να το κατεβάσουμε από την εστία θα προσθέσουμε τις γαρίδες.
2. Γαρίδες με σάλτσα ντομάτας
Υλικά:
- 1/2 κιλό μεγάλες φρέσκιες γαρίδες
- 1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 μέτριες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 1/2 κιλό φρέσκια ντομάτα ή 1 κουτί (400γρ.) πολτοποιημένης ντομάτας
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 καρότο καθαρισμένο, κομμένο σε ροδέλες
- 1 φύλλο δάφνης
- 2-3 σέλινου ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- αλατοπίπερο
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος τους, αφήνοντας την ουρά τους. Αφαιρούμε το εντεράκι τους και ακολούθως τις πλένουμε καλά αφήνοντας τις σε ένα τρυπητό σκεύος να στραγγίσουν.
Αχνίζουμε τις γαρίδες σε ελάχιστο ζεστό νερό και τις στραγγίζουμε ξανά κρατώντας το ζουμί τους στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια σοτάρουμε το σκόρδο για 1 με 2 λεπτά ακόμη και κατόπιν το καρότο για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, το ζουμί από τις γαρίδες, αλατοπίπερο, το φύλλο δάφνης και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, προσθέτουμε τις γαρίδες, τα κλαδάκια του σέλινου, το μαΐντανό, τον άνηθο και βράζουμε για 8-10 λεπτά ακόμη.
Συνοδεύονται με πατάτες ή ρύζι και με μακαρόνια!
3. Χταπόδι με μέλι
Υλικά:
- 1 μεγάλο χταπόδι (1 1/2 κιλό)
- 10 ξερά κρεμμύδια
- 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι ξύδι βαλσάμικο
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας μέλι
- 1-2 δαφνόφυλλα
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- Πιπέρι
Καθαρίζουμε, πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε καυτή κατσαρόλα χωρίς λάδι μέχρι να τραβήξει τα νερά του. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το λάδι, χαράζουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, προσθέτοντας τη ζάχαρη στο τέλος.
Έπειτα προσθέτουμε το χταπόδι, το σοτάρουμε για λίγο, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και αφήνουμε να σοταριστεί για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί, το βαλσάμικο, το κονιάκ, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους μπαχαριού, το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά 1 – 1/2 ώρα. Προς το τέλος αφού πάρει ο ζωμός κόκκινο χρώμα, αφήνουμε την κατσαρόλα ανοιχτή μέχρι να λιγοστέψουν τα υγρά του.
Συνοδεύεται με ρύζι ή πατάτες.
4. Καλαμαράκια γεμιστά
Υλικά:
- 4 καλαμάρια μεγάλου μεγέθους
- 1 και 1/3 του φλιτζανιού ηλιέλαιο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. σταφίδες
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί αρετσίνωτο
- αλάτι – πιπέρι
- ελαιόλαδο
Αρχικά καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, αφαιρώντας το εσωτερικό τους, κόβουμε το κεφάλι και έπειτα τα ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά. ‘Έπειτα προσθέτουμε και τα καλαμαράκια και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.Θα σβήσουμε με το μισό κρασί και στη συνέχεια ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό. Περίπου μετά από 15 λεπτά προσθέτουμε 4 φλυτζάνια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει.
Αφού βεβαιωθούμε ότι το φαγητό έχει βράσει καλά, ρίχνουμε τις σταφίδες, το ρύζι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά του. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
5. Μύδια στην κατσαρόλα με σπανάκι
Υλικά:- 1/2 κιλό μύδια φρέσκα
- 1 1/2 κιλό σπανάκι
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη
- ελαιόλαδο (προαιρετικό)
- αλάτι – πιπέρι
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο. Έπειτα καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι. Ακολούθως ψιλοκόβουμε τον σκόρδο, να είναι σχεδόν λιωμένος.
<< Αρχική σελίδα