5 Σαρακοστιανά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις!
Σαρακοστή, μια καλή περίοδος και ευκαιρία να ξεφύγεις από τη ρουτίνα
στο τραπέζι, να πειραματιστείς με διάφορα υλικά και να φτιάξεις νόστιμα σαρακοστιανά φαγητά. Μπορείς να
ξεγελάσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να παραμείνεις πιστή στη νηστεία σου χωρίς να βαρεθείς ούτε μια μέρα.
Δεν είναι μια η επιλογή αλλά πάρα πολλές και ευτυχώς, με όσα θρεπτικά συστατικά χρειάζεσαι, με εύκολες περίπλοκες και διασκεδαστικές συνταγές που θα κάνεις για σένα και τους αγαπημένους σου. Για να μη βασανίζεις καθημερινά το μυαλό σου με το τι άλλο μπορείς να φας ρίξε μια ματιά στις παρακάτω νηστίσιμες συνταγές.
Πρώτα θα ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση, ξεχωρίζουμε το κουνουπίδι σε μικρές φούντες και θα κόψουμε τις πιπεριές σε μεγάλους κύβους. Τέλος, θα κόψουμε το κολοκύθι σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σε μια κατσαρόλα θα κάψουμε το ελαιόλαδο για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και μετά θα προσθέσουμε και τις πιπεριές. Σταδιακά συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, το κάρυ, λίγο νερό, αλάτι πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό, αλλά το ιδανικό είναι να ρίχνουμε σταδιακά το νερό εφόσον τα λαχανικά βγάζουν πολλά υγρά.
Σερβίρουμε με ρύζι (κατά προτίμηση πασμάτι).
Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τρεις κουταλιές ελαιόλαδο για να σοτάρουμε το κρεμμύδι, για ένα λεπτό περίπου. Ακολούθως ρίχνουμε το ρύζι και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το ζωμό μας.
Αφού πάρει μια βράση το ρύζι συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά και ανακατεύουμε. Μόλις πέσει ο όγκος τους, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
Σερβίρεται με λεμόνι.
Σε μια κατσαρόλα προθέτουμε το ελαιόλαδο, όπου θα σοτάρουμε το κρεμμύδι και διαδοχικά ρίχνουμε την κολοκύθα, τις πατάτες, τα καρότα και την πάπρικα ή το κύμινο. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό ώστε να σκεπάσει τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.
Θα βράσουμε τη σούπα για 20 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε σέλερι και τη χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει υφή κρέμας, ελέγχοντας πάντα το νερό και το αλάτι. Τέλος, τη βράζουμε ξανά και τη σερβίρουμε γαρνίροντας με κρουτόν.
Tip: Πριν να χτυπήσεις τη σούπα στο μπλέντερ, μπορείς να προθέσεις και γάλα καρύδας.
Για αρχή θα πολτοποιήσουμε τα ρεβίθια στο μίξερ. Ανακατεύουμε τον πολτό με λίγο λάδι, το ψωμί, τα κρεμμύδια (φρέσκα και το ξερό), τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά (δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό, κόλιανδρο και κύμινο), το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε.
Θα αφήσουμε το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει. Έπειτα τους πλάθουμε σε επίπεδους και στρογγυλούς κεφτέδες. Ακολούθως αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τέλος, στραγγίζουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι μέχρι να κάψει και έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Θα βάλουμε τα μανιτάρια πιέζοντας τα στο τηγάνι για να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. (περίπου ένα λεπτό). Στη συνέχεια προσθέτουμε το βασιλικό και ανακατεύουμε. Τέλος, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Tip: Μπορείς να προσθέσεις και λίγο λευκό κρασάκι μέσα στη συνταγή.
ξεγελάσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να παραμείνεις πιστή στη νηστεία σου χωρίς να βαρεθείς ούτε μια μέρα.
Δεν είναι μια η επιλογή αλλά πάρα πολλές και ευτυχώς, με όσα θρεπτικά συστατικά χρειάζεσαι, με εύκολες περίπλοκες και διασκεδαστικές συνταγές που θα κάνεις για σένα και τους αγαπημένους σου. Για να μη βασανίζεις καθημερινά το μυαλό σου με το τι άλλο μπορείς να φας ρίξε μια ματιά στις παρακάτω νηστίσιμες συνταγές.
5 Νηστίσιμες συνταγές να απολαύσεις τη σαρακοστή!
1. Νηστίσιμο κάρυ λαχανικών
Υλικά:- 200 γρ. κουνουπίδι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 1 κολοκύθι
- 100 γρ. μανιτάρια
- 1 1/2 κουταλιά σουπας, κάρυ (μέτριο) σε σκόνη
- λίγο νερό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
Πρώτα θα ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση, ξεχωρίζουμε το κουνουπίδι σε μικρές φούντες και θα κόψουμε τις πιπεριές σε μεγάλους κύβους. Τέλος, θα κόψουμε το κολοκύθι σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σε μια κατσαρόλα θα κάψουμε το ελαιόλαδο για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και μετά θα προσθέσουμε και τις πιπεριές. Σταδιακά συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, το κάρυ, λίγο νερό, αλάτι πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με ρύζι (κατά προτίμηση πασμάτι).
2. Σπανακόρυζο γιαχνί
Υλικά:- 100 σπανάκι χοντροκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
- 12ογρ. ρύζι καρολίνα
- 200 γρ. ντομάτες κονκασέ
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 100ml ελαιόλαδο
- Ζωμό λαχανικό διαλυμένο (250ml περίπου)
- Φρέσκοτριμμενο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τρεις κουταλιές ελαιόλαδο για να σοτάρουμε το κρεμμύδι, για ένα λεπτό περίπου. Ακολούθως ρίχνουμε το ρύζι και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το ζωμό μας.
Αφού πάρει μια βράση το ρύζι συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά και ανακατεύουμε. Μόλις πέσει ο όγκος τους, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
Σερβίρεται με λεμόνι.
3. Σαρακοστιανή κολοκυθόσουπα Βελουτέ
Υλικά:- 1 1/2 κιλό κολοκύθα κομμένη σε κύβους
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε κύβους
- 2 πατάτες σε κύβους
- 3 καρότα χοντρές ροδέλες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά πάπρικα ή λίγο κύμινο
- Αλατι – πιπέρι
- Κρουτόν (για το γαρνίρισμα)
Σε μια κατσαρόλα προθέτουμε το ελαιόλαδο, όπου θα σοτάρουμε το κρεμμύδι και διαδοχικά ρίχνουμε την κολοκύθα, τις πατάτες, τα καρότα και την πάπρικα ή το κύμινο. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό ώστε να σκεπάσει τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.
Θα βράσουμε τη σούπα για 20 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε σέλερι και τη χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει υφή κρέμας, ελέγχοντας πάντα το νερό και το αλάτι. Τέλος, τη βράζουμε ξανά και τη σερβίρουμε γαρνίροντας με κρουτόν.
4. Νηστίσιμοι ρεβιθοκεφτέδες με μυρωδικά και μπαχάρια.
Υλικά:- 2 1/2 φλιτζάνια ρεβύθια, βρασμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- Λίγο ψωμί (ψίχα, μουσκεμένο και καλά στυμμένο)
- Λίγο κόλιανδρο
- 1/3 κ.γ. κύμινο
- 1/4 φλιτζανιού αλεύρι (λίγο επιπλέον για το αλεύρωμα)
- αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
- λίγο λάδι για το μίγμα και αρκετό για το τηγάνισμα
Για αρχή θα πολτοποιήσουμε τα ρεβίθια στο μίξερ. Ανακατεύουμε τον πολτό με λίγο λάδι, το ψωμί, τα κρεμμύδια (φρέσκα και το ξερό), τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά (δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό, κόλιανδρο και κύμινο), το αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε.
Θα αφήσουμε το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει. Έπειτα τους πλάθουμε σε επίπεδους και στρογγυλούς κεφτέδες. Ακολούθως αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τέλος, στραγγίζουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
5. Μανιτάρια πλευρώτους με σκόρδο και βασιλικό
Υλικά:- Μανιτάρια πλευρώτους
- 3-4 σκελίδες σκόρδου
- Φρέσκο βασιλικό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι πιπέρι
Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι μέχρι να κάψει και έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Θα βάλουμε τα μανιτάρια πιέζοντας τα στο τηγάνι για να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. (περίπου ένα λεπτό). Στη συνέχεια προσθέτουμε το βασιλικό και ανακατεύουμε. Τέλος, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
<< Αρχική σελίδα