Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Το SpaceShipTwo άναψε τις μηχανές του

Βίντεο από την πρώτη δοκιμή του σκάφους που θα μεταφέρει τουρίστες στο διάστημαΤην παρθενική του δοκιμή πραγματοποίησε το σκάφος 

Την παρθενική του δοκιμή πραγματοποίησε το σκάφος SpaceShipTwo που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη μεταφορά τουριστών στο διάστημα.

Το σκάφος ανήκει στην εταιρεία Virgin Galactic του δισεκατομμυριούχου Richard Branson.

Αν και δεν βγήκε από την ατμόσφαιρα της Γης, η δοκιμή αποτελεί σταθμό για την εταιρεία που φιλοδοξεί να βγει στο διάστημα μέσα στη χρονιά. Το SpaceShipTwo απογειώθηκε από αεροδιάδρομο στην έρημο Μοχάβε, βόρεια του Λος Άντζελες, κρεμασμένο κάτω από το μητρικό αεροπλάνο WhiteKnightTwo.

Σε ύψος 14 χλμ., το αεροπλάνο απελευθέρωσε το διαστημικό όχημα, και ο πυραυλοκινητήρας πυροδοτήθηκε για πρώτη φορά, για 16 δευτερόλεπτα.

Η δοκιμή χαρακτηρίστηκε σαν «η πιο σημαντική μέχρι σήμερα», από τον Branson που βρέθηκε στην έρημο Μοχάβε για να την παρακολουθήσει.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 500 εύποροι έχουν καταβάλει είτε το ποσό των 200.000 δολαρίων, είτε προκαταβολή προκειμένου να βρεθούν στο διάστημα. Για την ακρίβεια θα βρεθούν σε υποτροχιακή πτήση, μιας και το σκάφος δεν μπορεί να μπει σε τροχιά.

Ωστόσο, θα φτάσουν σε ύψος 100 χιλιομέτρων, όπου και βρίσκεται το επίσημο όριο του διαστήματος. Έτσι, θα ζήσουν την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας αλλά και θα δουν την καμπυλότητα της Γης.

Δείτε το βίντεο από τη δοκιμή, καθώς φωτογραφίες του SpaceShipTwo…