Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Τα 'περίεργα' συναισθήματα της εμμηνόπαυσης

Πολλές γυναίκες που διανύουν την κλιμακτήριο, βιώνουν "περίεργα" και ενοχλητικά συναισθήματα. Ας κατανοήσουν ότι τα διαφορετικά αυτά συναισθήματα...

είναι απολύτως φυσιολογικά και αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού που θα τις σπρώξει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στην υγεία και στην ευεξία τους.

Οι ορμόνες κατά την αναπαραγωγική ηλικία κατευθύνουν τον γυναικείο εγκέφαλο, να κυριαρχείται από συναισθήματα που προσαρμογής, καθήκοντος, δοτικότητας, παροχής ασφάλειας και τρυφερότητας στην οικογένεια. Στο δρόμο προς την εμμηνόπαυση το ορμονικό προφίλ της γυναίκας αλλάζει και αυτό φέρνει αλλαγές στον συναισθηματικό της κόσμο. Η γυναίκα τώρα αισθάνεται περισσότερο ελεύθερη συναισθηματικά, να επιλέξει που και σε ποιόν θα διοχετεύσει τη συναισθηματική της ενέργεια. Οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση βοηθούν επίσης στο να ανασυρθούν καταπιεσμένα συναισθήματα και απωθημένα βιώματα.

Τα πιο συνηθισμένα "περίεργα" συναισθήματα της εμμηνόπαυσης είναι:

●   Συναίσθημα θυμού: Μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση αρκετές γυναίκες συνειδητοποιούν ότι πέρασαν τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής τους ασχολούμενες περισσότερο με τους άλλους και λιγότερο με τον εαυτό τους. Ότι σε αυτή τη διαδικασία ήταν υποχωρητικές σε πράγματα που σήμερα θα τις έκανα έξω φρενών. Οι θυμός μπορεί να εκδηλωθεί με μελαγχολία, κλάματα, ευερεθιστότητα ή γκρίνια. Το περιβάλλον τους θεωρεί, ότι έχουν γίνει αδύναμες και κυκλοθυμικές.

●   Συναίσθημα ανάγκης: Τώρα θέλουν να εστιάσουν στις δικές τους ανάγκες και λιγότερο στις ανάγκες των άλλων. Αυτό εκλαμβάνεται από τον περίγυρο ως εγωισμός.

●   Συναίσθημα υποτίμησης: Εκφράζοντας με διαφορετικό τρόπο πλέον τη γνώμη τους και τις ανάγκες τους, οι άλλοι δεν τις παίρνουν σοβαρά και αποδίδουν αυτές τις αλλαγές, με δόση ειρωνείας, στην εμμηνόπαυση. Αυτό δημιουργεί στις γυναίκες μια αίσθηση ότι υποτιμούνται.

●   Συναίσθημα πένθους και απώλειας: Η απώλεια της αναπαραγωγικής ικανότητας, οι τελειωμένες σχέσεις και οι χαμένες ευκαιρίες έρχονται στην επιφάνεια και προκαλούν αίσθημα νοσταλγίας ή πένθους.
Τα νέα συναισθήματα όσο ενοχλητικά κι αν είναι για την ίδια και για τους άλλους γύρω της, οφείλονται στις αλλαγές που προκαλούν οι ορμόνες στη βιοχημεία του εγκεφάλου. Είναι προσωρινά και δίνουν την ευκαιρία στη γυναίκα να αναλογιστεί ποιες είναι οι πηγές δυσαρέσκειας στη ζωή της και να δουλέψει πάνω σε αυτές, ώστε να ζήσει μια ζωή με ευεξία συναισθηματική και σωματική.

Καρολίνα Κολιοπούλου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών 
Επιστημονικός Συνεργάτης Μαιευτηρίου "ΜΗΤΕΡΑ"
ygeiaonline.gr
 olagiatingunaika.gr