Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Σπιτικά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Ένα ελαφρύ σχετικά πιάτο ζυμαρικών, πλούσιο σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες, ασβέστιο και υδατάνθρακες για ενέργεια, χωρίς πολλά λιπαρά.


 Υλικά
Για τη ζύμη
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αυγά
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
500γρ σπανάκι
200γρ ρικότα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι άνηθο
½ φλιτζάνι δυόσμο
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμυδάκι.
Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να τελειώσουν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν λίγο κρυώσει προσθέτουμε τη ρικότα και το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά.
Αν τυχόν έχουν μείνει υγρά μπορούμε να προσθέσουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά ή ακόμη καλύτερα λίγες νιφάδες βρώμης για να απορροφηθούν.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα αυγά χτυπημένα με το αλεύρι και το αλάτι.
Ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα. Βάζουμε το ένα φύλλο σε αλευρωμένο πάγκο.
Πάνω σε αυτό βάζουμε μπαλίτσες από τη γέμιση σε απόσταση περίπου 4 εκατοστά μεταξύ τους. Γύρω από τη γέμιση βάζουμε με ένα πινελάκι νερό.
Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και με τα δάχτυλά μας πατάμε γύρω από τη γέμιση ώστε να κολλήσουν τα δύο ζυμάρια.
Με μια ροδέλα κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια στα σημεία που έχει κολλήσει η ζύμη.
Βράζουμε για 6-8 λεπτά σε αλατισμένο νερό.


Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr/