Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Χοιρινό γλυκόξινο

Υλικά:

  • 1 κιλό χοιρινό τρυφερό χωρίς λίπος κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2-3 κ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 καρότο
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά
  • 1/2 πράσινη πιπεριά
  • 1/2 φλ. κομματάκια ανανά σε κονσέρβα
  • 3 φλ. σπορέλαιο για βαθύ τηγάνισμα
Υλικά για την γλυκόξινη σως:
  • 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 2 κ. σούπας κέτσαπ
  • 2 κ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1/4 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλ. χυμό ανανά
  • 1/4 φλ. ξύδι λευκό
  • 1 κ. σούπας κορν φλάουρ διαλυμένη σε 4 κ. σούπας νερό
Υλικά για το χυλό:
  • 1/3 φλ. αλεύρι
  • 1/3 φλ. κορν φλάουρ
  • 1 ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο
  • 1 κ.σούπας σπορέλαιο
  • 1/3 φλ. ζεστό νερό ή λίγο παραπάνω αν χρειαστεί
Εκτέλεση:
  1. Κόβουμε το χοιρινό πρώτα σε λωρίδες και μετά σε μικρούς κύβους και το μαρινάρουμε σε μπωλ με τη σόγια σως και 1 κ.γ. κορνφλάουρ για 20 λεπτά.
  2. Για να ετοιμάσετε τη γλυκόξινη σως, βάλτε σε ένα μπωλ τη ζάχαρη, το κέτσαπ, τη σόγια σως, το αλάτι, το χυμό ανανά και το ξύδι. Αφήστε τα στην άκρη. Σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού, διαλύστε το κορνφλάουρ στο νερό και αφήστε το και αυτό στην άκρη.
  3. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε λεπτές διαγώνιες φέτες. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια και τις κόβουμε σε κύβους.
  4. Για το χυλό: αναμίξτε σε ένα μπωλ το αλεύρι με το κορνφλάουρ. Προσθέστε το ασπράδι του αυγού ελαφρά χτυπημένο και το σπορέλαιο και ανακατέψτε. Ρίξτε στο μίγμα όσο ζεστό νερό (όχι καυτό) χρειάζεται προκειμένου να έχετε ένα σφιχτό χυλό (δεν πρέπει να είναι αραιός ο χυλός).
  5. Βάλτε στο τηγάνι το σπορέλαιο στη φωτιά και όταν κάψει καλά αρχίστε να ρίχνετε μέσα λίγα – λίγα τα κομματάκια του χοιρινού αφού πρώτα τα έχετε βουτήξει καλά μέσα στο χυλό που ετοιμάσατε. Προσέξτε να μην παραγεμίσετε  το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσετε για το βαθύ τηγάνισμα, γιατί τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο τραγανό.
  6. Τηγανίστε τους κύβους του χοιρινού μέχρι να αποκτήσουν ένα βαθύ χρυσό – καφέ χρώμα και αφήστε τους να στραγγίσουν επάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  7. Για να ετοιμάσετε την γλυκόξινη σως, βάλτε όλα τα υλικά που έχετε ανακατέψει στο ένα μπολ μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα, ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και αφήστε το να πάρει μια βράση.
  8. Προσθέστε στη σως τα κομμένα λαχανικά (καρότα, κόκκινη και πράσινη πιπεριά και ανανά) και αφήστε τα να πάρουν κι αυτά μια βράση (όχι περισσότερο από 1 λεπτό).
  9. Προσθέστε στη σως το κορνφλάουρ που έχετε διαλύσει σε νερό και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε για να σιγουρευτείτε για τη γεύση και αν χρειάζεται προσθέστε – αλάτι, ή ξύδι.
  10. Σερβίρετε ζεστό με ρύζι ατμού.
  

BeU.com.cy