Γιατί πρέπει να τρώμε γαλακτοκομικά
Η
σημασία των γαλακτοκομικών στην ισορροπημένη διατροφή είναι πλέον
αποδεδειγμένη. Οι περισσότεροι μεγάλοι επιστημονικοί οργανισμοί ορίζουν
ως γενική οδηγία την κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα.
Παρόλα αυτά, η πρόσληψη γαλακτοκομικών διαφοροποιείται ανάλογα με τις
ανάγκες που διαμορφώνονται
σε κάθε ηλικιακή ομάδα.Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association-AHA), συστήνεται η κατανάλωση αποβουτυρωμένων και ημι-αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών. Διαβάστε στη συνέχεια του κειμένου γιατί πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μερικά τυριά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Οι επιστήμονες πρόσφατα διαπίστωσαν ότι το ροκφόρ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και έχει βοηθήσει στη μείωση των καρδιακών παθήσεων στη Γαλλία. Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα ωφέλιμα χαρακτηριστικά του ροκφόρ στην ιατρική και σε αντιγηραντικές θεραπείες. Βέβαια οι ίδιες ιδιότητες υπάρχουν και σε άλλα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το Camembert, οπότε αν δε σας αρέσει το ροκφόρ, υπάρχουν κι άλλες επιλογές.
Τυριά και γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη
Σύμφωνα με μελέτες, με το να καταναλώνετε τουλάχιστον 55 γραμμάρια τυρί την ημέρα, (δηλαδή δύο κομμάτια) μειώνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου κατά 12% σε σχέση με αυτούς που δεν τρώνε τυρί. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στα προβιοτικά βακτήρια που υπάρχουν στο τυρί και το γιαούρτι και που μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και να δημιουργήσουν ορισμένες βιταμίνες που λειτουργούν ως ασπίδα κατά του διαβήτη.
Τρώγοντας τυρί μετά από το γεύμα, αποτρέπετε τη φθορά των δοντιών
Η κατανάλωση τυριού εμποδίζει τις εκκρίσεις οξέως να προσκολλώνται στα δόντια μας. Το ασβέστιο και το φώσφορο του τυριού, διαχέονται ανάμεσα στα βακτήρια και εμποδίζουν την αύξηση των οξέων. Ένα μικρό κομμάτι τυρί μετά από κάθε γεύμα, μπορεί λοιπόν να αποδειχθεί… θαυματουργό.
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών βοηθά στην αϋπνία
Για όσους υποφέρουν από συμπτώματα αϋπνίας, η πρωτεΐνη που υπάρχει φυσικά στο γάλα, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και την εγρήγορση την επόμενη ημέρα. Επιπρόσθετα, η τρυπτοφάνη αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης, οι οποίες βοηθούν στον καλό βραδινό ύπνο. Σε αντίθεση με τη γαλοπούλα, η οποία μας αφήνει με μια αίσθηση φουσκώματος, ένα από τα πλεονεκτήματα στο γάλα, το τυρί ή το γιαούρτι, είναι ότι είναι πιο εύπεπτα για το στομάχι και πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο προωθεί τη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε κατευναστική μελατονίνη.
fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα