Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Σανταλόξυλο άσπρο: περιγραφή και ιδιότητες

Σανταλόξυλο άσπρο: περιγραφή και ιδιότητες

Το λευκό σανταλόξυλο ή ινδικό σανταλόξυλο (Santalum album), είναι χαμηλό ημιπαρασιτικό δέντρο με καταγωγή από την Ινδική χερσόνησο, την Ινδονησία και τη Β. Αυστραλία. Το πολύτιμο αιθέριο έλαιο και το αρωματικό ξύλο του, έδωσαν στο σανταλόξυλο μεγάλη αξία από πολύ νωρίς, ώστε στην άγρια φύση να
συναντάται σήμερα σχεδόν σπάνια.  Ωστόσο η καλλιέργειά του είναι εντατικότατη και έχει εισαχθεί επιτυχώς σε βόρεια και κεντρικά τμήματα της Ινδίας για να καλυφθεί η τεράστια ζήτησή του. Το σανταλόξυλο κατατάσσεται στα τελετουργικά βότανα για την Ινδία, από το ξύλο του παρασκευάζεται πάστα που διανέμεται στους πιστούς και την οποία εφαρμόζουν στο μέτωπο ή το λαιμό και το στήθος. Σύμφωνα με τον ινδουισμό, το σανταλόξυλο φέρνει τον πιστό κοντά στο θείο και γι αυτό είναι ιερό.
Ως θεραπευτικό φυτό (medicinal plant) και αιθέριο έλαιο (αρωματοθεραπεία), το σανταλόξυλο φημίζεται για τις αφροδισιακές και καταπραϋντικές του επιδράσεις. Κατά τον 20ο αιώνα το σανταλόξυλο ήταν δημοφιλές στη χρήση του στο ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα χάρη στις ισχυρές αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Είναι, ως εκ τούτου, αποτελεσματικό και στη χρήση του σε δυσεντερία και βλεννόρροια, αλλά και σε γαστρικές ενοχλήσεις και διαταραχές όπου προσφέρει ήπια στυπτική δράση. Η πάστα από σανταλόξυλο επίσης χρησιμοποιείται σε πονοκεφάλους και πυρετούς – για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Το αιθέριο έλαιό του είναι εξαιρετικό ηρεμιστικό και καταπραϋντικό, έχει αποχρεμπτική δράση σε βήχα και πονόλαιμο και βοηθά σε καταστάσεις όπως η διάρροια.
Εξωτερικά, οι αντιμικροβιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες του βοτάνου αξιοποιούνται σε χρήσεις ως αντισηπτικό και καταπραϋντικό του δέρματος, για την ακμή και τα μαύρα στίγματα, την καθημερινή περιποίηση και υγιεινή. Είναι επίσης χρήσιμο σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως το ερυσίπελας και το έκζεμα. Το υδατικό έγχυμα του σανταλόξυλου καταπολεμά το λιπαρό δέρμα, ενώ το αιθέριο έλαιό του βοηθά στη γρήγορη ενυδάτωση του δέρματος.


ellinikabaharika.gr/fytokomia.gr