Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Δηλητηριώδη εύφλεκτα αέρια απελευθερώνει το νησί που «γεννήθηκε» στο Πακιστάν

Δηλητηριώδη εύφλεκτα αέρια που σκοτώνουν τα ψάρια και τη θαλάσσια ζωή απελευθερώνονται από το νησάκι που αναδύθηκε ανοιχτά των ακτών της πόλης Γκουαντάρ του Πακιστάν, λίγο μετά τον φονικό σεισμό μεγέθους 7,7 της κλίμακας Ρίχτερ την Τρίτη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, νεκρά ψάρια επιπλέουν στα νερά της θάλασσας γύρω από το νησάκι, που βρίσκεται σε απόσταση 600 μέτρων από την ακτή, στη Θάλασσα της Αραβίας, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν τον ήχο των αερίων που αναδύονται.
Ο σεισμός σημειώθηκε 233 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Νταλμπατίν, στη σεισμογενή επαρχία Βαλουχιστάν, που συνορεύει με το Ιράν.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που «ανασήκωσε» τον βυθό της θάλασσας με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το μικρό νησάκι που θυμίζει «βουνό».
Σύμφωνα με τον Bahram Baloch, δημοσιογράφο της περιοχής, οι κάτοικοι πλησίασαν ένα αναμμένο σπίρτο στο σημείο όπου άκουγαν το αέριο να αναδύεται και του έβαλαν φωτιά.
Η φλόγα από την καύση του αερίου ήταν τόσο ισχυρή που χρειάστηκαν κουβάδες νερού για να σβήσει.
Το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή μετέβη γεωλόγος, ο οποίος συνέστησε στους κατοίκους να μην πλησιάζουν το νησάκι, καθώς εξακολουθούν να απελευθερώνονται αέρια.
Σύμφωνα με δηλώσεις του σεισμολόγου John Armbruster στο αμερικανικό δίκτυο NBC, το νησί δημιουργήθηκε εξαιτίας της πίεσης του σεισμού της Τρίτης, η οποία οδήγησε στον σχηματισμό ενός «ηφαιστείου λάσπης», το οποίο εκτόξευσε στην επιφάνεια πετρώματα και άμμο.
Τέτοιου είδους λασπώδεις σχηματισμοί συνήθως δημιουργούνται μετά από ισχυρούς σεισμούς μεγέθους επτά και οκτώ ρίχτερ.
Παράλληλα, όπως εξήγησε ο Δρ. Rashid Tabrez, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Πακιστάν η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τις σεισμικές κινήσεις των ρηγμάτων πιθανότατα ενεργοποίησε εύφλεκτα αέρια στον βυθό.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο βυθός της θάλασσας στην περιοχή έχει τεράστια αποθέματα σε υδρίτες αερίων, ή παγωμένο αέριο, πλούσιο σε μεθάνιο. Αυτά τα αέρια βρίσκονται κάτω από ιζήματα πάχους 0,8 χλμ.
Η έρευνα για την εξήγηση του φαινομένου συνεχίζεται. Το νέο νησάκι του Πακιστάν έχει μήκος 91 μέτρα και βρίσκεται 21 μέτρα πάνω από το νερό.
 


econews