Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τα μυστικά που κρύβουν τα χειροποίητα χαλιά

Η τέχνη της δημιουργίας χειροποίητων χαλιών χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Κάποτε, ύφαιναν χαλιά σε πάρα πολλές χώρες. Σήμερα, η παραγωγή τους πραγματοποιείται εκεί που οι παραδόσεις και οι τέχνες παραμένουν ανεπηρέαστες από τη βιομηχανοποίηση και τους αυτοματισμούς.

Είτε παράγονται από φυλές νομάδων στα βάθη της Μαντζουρίας και της Μογγολίας, είτε σε χωριά και πόλεις της Περσίας, της Τουρκίας, του Πακιστάν, του Αζερμπαϊτζάν, του Νεπάλ της Ινδίας και της Κίνας.  Η διαδικασία είναι βασισμένη πάντα στις πανάρχαιες τεχνικές και παραμένει η ίδια: Φυσική επεξεργασία μαλλιού, βάψιμο με φυσικές χρωστικές ουσίες, μεράκι και αμέτρητες ώρες δουλειάς.
Η αξία των χειροποίητων χαλιών παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Τα σχέδια, τα χρώματα, η έμπνευση των τεχνιτών εξιστορούν μύθους και ιστορίες με πανάρχαιες ρίζες.

Τι πρέπει να ξέρουμε για να αγοράσουμε ένα χειροποίητο χαλί
Αγοράζοντας, σήμερα ένα χειροποίητο χαλί, ουσιαστικά κάνουμε μία σημαντική επένδυση στο χρόνο.
Γιατί, έτσι, συντηρούμε τις παραδοσιακές αξίες και ζωντανεύουμε τα όνειρα χιλιάδων τεχνιτών, που έχουν βάλει κάτι από τον εαυτό τους για να μας προσφέρουν αυτή τη ζεστή αίσθηση θαλπωρής και αυτούς τους καταπληκτικούς συνδυασμούς σχεδίων και χρωμάτων.
Η θέα και το άγγιγμα ενός καλοδουλεμένου χειροποίητου χαλιού θα μας συγκινεί και θα μας εντυπωσιάζει πάντα.

Επιλογή μεγέθους
Προτιμήστε χαλιά μικρών διαστάσεων. Όχι μόνο μεγαλώνουν οπτικά το χώρο σας, αλλά και η αξία τους αναδεικνύεται καλύτερα. Άλλωστε, στο σαλόνι το χαλί δεν πρέπει να περνάει κάτω από τους καναπέδες, ενώ αντίθετα στην τραπεζαρία πρέπει η καρέκλα του επισκέπτη, όταν χρησιμοποιείται, να πατάει πάνω στο χαλί.

Επιλογή χρωμάτων
Αφήστε την ψυχή σας να διαλέξει τα χρώματα που σας εκφράζουν και σας αγγίζουν και όχι αυτά που ταιριάζουν με τον χώρο σας, γιατί έτσι το χαλί σας θα "ενσωματωθεί" και θα χάσει τη μοναδικότητά του.

Επιλογή ποιότητας
Αντίθετα ίσως με ότι πιστεύετε, δεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα χειροποίητα χαλιά. Υπάρχει κακή πώληση. Το χειροποίητο χαλί είναι πάντοτε χειροποίητο χαλί.
Παράγοντες όπως η ποιότητα του μαλλιού, η ύφανση, τα σχέδια, το φινίρισμα, το πλύσιμο και το κούρεμα παίζουν βασικό ρόλο στο να καθορίσουν το επίπεδο του χαλιού σας, ποτέ όμως τη μοναδικότητα και τη μαγεία του.
Τα ολόμαλλα χαλιά θεωρούνται καλύτερα, γιατί το μαλλί προσφέρει πολλά φυσικά πλεονεκτήματα. Δεν πέφτει το πέλος, τα χρώματα διατηρούν τις αποχρώσεις τους, δεν λεκιάζουν εύκολα, δεν καίγονται, είναι πιο ανθεκτικά και πιο ζεστά. Τις ίδιες ιδιότητες έχει και το φυσικό μετάξι, το οποίο προσδίδει περισσότερη λάμψη.
Εκτός από την μπροστινή εντυπωσιακή επιφάνεια, δηλαδή το πέλος ενός χειροποίητου χαλιού προσέξτε την πίσω του πλευρά. Εκεί, πρέπει να φαίνονται εξίσου καλά το σχέδιο, η διάταξη, η πυκνότητα των κόμπων και αν υπάρχουν ελαττώματα, μπαλώματα ή σκισίματα.

Οι διάφορες κακοτεχνίες, διορθώσεις ή επεμβάσεις φαίνονται κυρίως στην πίσω πλευρά. Προσέξτε λοιπόν, η επιλογή σας να ανταποκρίνεται σ' αυτούς τους βασικούς κανόνες .

fe-mail.gr