Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Σταμνάτο


Σταμνάτο

Υλικά

  • Μοσχάρι σπάλα 1 1/2 (χωρίς κόκκαλο)
  • Κρεμμύδι 1 μεγάλο ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Κρασί 1 ποτήρι (λευκό ή ροζέ)
  • Τυρί γκούντα 200 γρ
  • Κεφαλογραβιέρα 200 γρ ( ή κεφαλοτύρι)
  • Κασέρι 200 γρ
  • Τυρί (ότι άλλο σας αρέσει αρκεί να είναι σκληρό κίτρινο)
  • Δάφνη 2 φύλλα
  • Μπαχάρι μερικούς κόκκους
  • Χυμό ντομάτας 1 κουτί
  • Ντοματοπολτό 1 κουταλιά σούπας γεμάτη
  • Πατάτες 2 κιλά
  • Ελαιόλαδο 1 ποτήρι για το σοτάρισμα
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις τηγανίζουμε ελαφρά στο καλαμποκέλαιο. Κόβουμε το μοσχαράκι μας σε μέτρια κομμάτια και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το 1 ποτήρι ελαιόλαδο , προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις 2 σκελίδες σκόρδο και τα ρίχνουμε  στο  μοσχαράκι μας , ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Αφού σοταριστεί καλά σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και την κουταλιά ντοματοπολτού , λίγο νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το μοσχαράκι μας και το αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά για να βράσει περίπου 60 λεπτά. Κόβουμε τα τυριά μας σε κυβάκια και τα ανακατεύουμε. Σε ένα πήλινο σκεύος λίγο μεγαλούτσικο ( ή γάστρα) , ρίχνουμε μέσα το βρασμένο μοσχαράκι ( αφού έχουμε αφαιρέσει την δάφνη και το μπαχαρικό) και ρίχνουμε ένα μέρος από τους κύβους τυριών. Τοποθετούμε από πάνω τις πατάτες και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μέρος των τυριών. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς για περίπου 20-30 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό.


Chefoulis