Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Αιθαλομίχλη: όταν η κυβέρνηση χάνει το δάσος κυριολεκτικά και μεταφορικά

“Ενώ η αιθαλομίχλη εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα αστικά κέντρα και όλοι πλέον εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη βροχή και τους ανέμους για να αμβλυνθεί το πρόβλημα, τα μέτρα για την αντιμετώπισή της που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επισημοποίησαν
την αποτυχία της κυβέρνησης όχι απλά να καταπολεμήσει το πρόβλημα, αλλά να το αντιληφθεί στην ουσία του” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace.
Όπως επισημαίνει η ΜΚΟ “με μία σειρά από μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα και συστάσεις, είναι σίγουρο πλέον ότι οι πολίτες μένουν απροστάτευτοι μέσα στην καρδιά του χειμώνα, για ακόμα μία φορά, μέχρι τον επόμενο χειμώνα που θα είναι ακόμα δυσκολότερος.
Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στο όριο της ενεργειακής φτώχειας και κάνουν ό,τι μπορούν για να ζεσταθούν μέσα στο παγωμένο σπίτι τους, είναι τουλάχιστον προσβλητικό να μην ανακοινώνεται ούτε το ελάχιστο μέτρο για την ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών. Ιδιαίτερα όταν το ΥΠΕΚΑ σε έκθεσή του 1) αναδεικνύει την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης έως το 2020, ως το σημαντικότερο μέτρο προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας(!) και 2) ανακοινώνει ότι λιγότερες από 230.000 κατοικίες θα αναβαθμιστούν ενεργειακά έως το 2020.
Η πολιτική της εξάρτησης από το πετρέλαιο έχει χρεοκοπήσει και τις συνέπειες αυτής της χρεοκοπίας τις βιώνουμε ήδη και θα τις βιώνουμε κάθε χειμώνα και χειρότερα. Ούτε η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ούτε η διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης μπορούν να δώσουν λύση.
Η χώρα κινδυνεύει να χάσει για πάντα τα δάση της και την ποιότητα του αέρα της και αν η κυβέρνηση δεν προωθήσει ένα αποφασιστικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, θα καταγραφεί από την ιστορία ως η αποκλειστική υπεύθυνη.
Υ.Γ. Η κοινωνία πάντως αναλαμβάνει δράση: Ήδη περισσότεροι από 1.000 συμπολίτες μας έχουν δώσει ένα μικρό ποσό από το υστέρημά τους, όχι για να ζεσταθούν 19 παιδιά έναν χειμώνα, αλλά για να μην ξανακρυώσουν ποτέ”.


 econews