Γεμιστό κοτόπουλο
Ας
δούμε μία πολύ εύκολη συνταγή για το αγαπημένο γεύμα των
Χριστουγέννων... το κοτόπουλο με διπλή χριστουγεννιάτικη γέμιση
(καλύτερα να κάνετε μία από τις δύο). Την ίδια συνταγή ακολουθείτε και
για γεμιστή γαλοπούλα
ΥΛΙΚΑ (για 10-12 άτομα)
-2 κοτόπουλα ή 1 γαλοπούλα γύρω στα 4-5 κιλά
-Φέτες από 1 πορτοκάλια και το χυμό από άλλα δύο πορτοκάλια
-2 κοτόπουλα ή 1 γαλοπούλα γύρω στα 4-5 κιλά
-Φέτες από 1 πορτοκάλια και το χυμό από άλλα δύο πορτοκάλια
[Α] Γέμιση με κιμά
-700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-500 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1/2 φλ. τσ. άσπρο κρασί
-2 φλ. τσ. κρουτόν από ψωμί του τοστ
-1/2 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
-2 κ.σ. σταφίδες ξανθές
-3 κ.σ. κουκουνάρι
-2 κ.σ. βούτυρο
-Αλάτι και πιπέρι
-700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-500 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1/2 φλ. τσ. άσπρο κρασί
-2 φλ. τσ. κρουτόν από ψωμί του τοστ
-1/2 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
-2 κ.σ. σταφίδες ξανθές
-3 κ.σ. κουκουνάρι
-2 κ.σ. βούτυρο
-Αλάτι και πιπέρι
[Β] Γέμιση με ρύζι
-600 γρ. ρύζι Καρολίνα
-150 γρ. κιμά
-2 χωριάτικα λουκάνικο ψιλοκομμένο
-4 κ.σ. κουκουνάρι
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
-1 φλ. τσ. σταφίδες ξανθές
-3 κ.σ. cranberries (προαιρετικά)
-500 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα
-2 κ.σ. βούτυρο
-Αλάτι και πιπέρι
-600 γρ. ρύζι Καρολίνα
-150 γρ. κιμά
-2 χωριάτικα λουκάνικο ψιλοκομμένο
-4 κ.σ. κουκουνάρι
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
-1 φλ. τσ. σταφίδες ξανθές
-3 κ.σ. cranberries (προαιρετικά)
-500 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα
-2 κ.σ. βούτυρο
-Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
-Χαράζουμε και βράζουμε τα κάστανα για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε κομμάτια.
-Πλένουμε τα κοτόπουλα, τα αλατοπιπερώνουμε, τα ραντίζουμε με χυμό πορτοκάλι και τα βάζουμε σε δύο ταψάκια.
-Βάζουμε 1-2 φέτες ή 1-2 κομμάτια πορτοκάλι μέσα στα κοτόπουλα.
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
-Χαράζουμε και βράζουμε τα κάστανα για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε κομμάτια.
-Πλένουμε τα κοτόπουλα, τα αλατοπιπερώνουμε, τα ραντίζουμε με χυμό πορτοκάλι και τα βάζουμε σε δύο ταψάκια.
-Βάζουμε 1-2 φέτες ή 1-2 κομμάτια πορτοκάλι μέσα στα κοτόπουλα.
[Α] Γέμιση με κιμά
-Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο, τον κιμά και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντάς τα για να μην κολλήσουν.
-Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε αλατοπίπερο και 1 ποτήρι νερό.
-Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει ο κιμάς για 20 λεπτά περίπου.
-Προσθέτουμε τα κάστανα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι.
-Παίρνουμε μερικές κουταλιές από το μείγμα και γεμίζουμε το ένα κοτόπουλο.
-Βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο την υπόλοιπη γέμιση, τον χυμό από 1 πορτοκάλι, 1 ποτήρι νερό και 2-3 φέτες πορτοκάλι και αφήνουμε στο ψυγείο έως ότου την βάλουμε για το τελικό ψήσιμο.
[Β] Γέμιση με ρύζι
-Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, τον κιμά και τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα.
-Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν έως ότου το νερό τελειώσει.
-Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα cranberries, τα κάστανα και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
-Αλατοπιπερώνουμε και παίρνουμε από το μείγμα μερικές κουταλιές και γεμίζουμε το άλλο κοτόπουλο.
-Από πάνω βάζουμε 1-2 φέτες πορτοκάλι και τριγύρω τοποθετούμε την υπόλοιπη γέμιση με το ρύζι, με τον χυμό από το 1 πορτοκάλι και 1 ποτήρι νερό.
-Βάζουμε και τα δύο ταψάκια μαζί στο φούρνο και ψήνουμε για 2-2,5 ώρες, περίπου, προσέχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
-Κάποιες φορές, βγάζουμε το ταψί μας και αλείφουμε τα κοτόπουλα με το ζουμί τους (χρησιμοποιώντας ένα πινέλο) έτσι ώστε να κάνουν ωραία κρούστα.
-Μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το σερβίρουμε με μια συνοδευτική σάλτσα
-Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο, τον κιμά και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντάς τα για να μην κολλήσουν.
-Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε αλατοπίπερο και 1 ποτήρι νερό.
-Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει ο κιμάς για 20 λεπτά περίπου.
-Προσθέτουμε τα κάστανα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι.
-Παίρνουμε μερικές κουταλιές από το μείγμα και γεμίζουμε το ένα κοτόπουλο.
-Βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο την υπόλοιπη γέμιση, τον χυμό από 1 πορτοκάλι, 1 ποτήρι νερό και 2-3 φέτες πορτοκάλι και αφήνουμε στο ψυγείο έως ότου την βάλουμε για το τελικό ψήσιμο.
[Β] Γέμιση με ρύζι
-Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, τον κιμά και τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα.
-Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν έως ότου το νερό τελειώσει.
-Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα cranberries, τα κάστανα και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
-Αλατοπιπερώνουμε και παίρνουμε από το μείγμα μερικές κουταλιές και γεμίζουμε το άλλο κοτόπουλο.
-Από πάνω βάζουμε 1-2 φέτες πορτοκάλι και τριγύρω τοποθετούμε την υπόλοιπη γέμιση με το ρύζι, με τον χυμό από το 1 πορτοκάλι και 1 ποτήρι νερό.
-Βάζουμε και τα δύο ταψάκια μαζί στο φούρνο και ψήνουμε για 2-2,5 ώρες, περίπου, προσέχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
-Κάποιες φορές, βγάζουμε το ταψί μας και αλείφουμε τα κοτόπουλα με το ζουμί τους (χρησιμοποιώντας ένα πινέλο) έτσι ώστε να κάνουν ωραία κρούστα.
-Μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το σερβίρουμε με μια συνοδευτική σάλτσα
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Πηγή:http://tantekiki.blogspot.gr
fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα