Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Γίγαντες πλακί με φέτα

Ένα πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο γεμάτο αρώματα!

Υλικά
Για Γίγαντες πλακί με φέτα
500 γραμμ. φασόλια γίγαντες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ξερά σε λεπτές φέτες
3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
800 γραμμ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κλωνάρι σέλερι
1 καρότο τριμμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. τσαγιού νερό
200 γραμμ. φέτα σε κομματάκια Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Προετοιμασία
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. μαγειρική σόδα. Την επομένη τα φασόλια έχουν φουσκώσει. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Ετοιμάζουμε τη σύβραση, ζεσταίνοντας σε βαθύ τηγάνι το μισό ελαιόλαδο, όπου αφήνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 6′-7′ μέχρι να μαραθούν και να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2′-3′. Ρίχνουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο και ανακατεύουμε για 1′. Τέλος, προσθέτουμε τον πελτέ, τρίβοντάς τον καλά στη βάση του τηγανιού, και έπειτα από 1′-2′ τις ντομάτες και 1/2 φλιτζ. νερό. Αλατοπιπερώνουμε καλά τη σύβραση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10′. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύουμε. Aδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη σύβραση και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τους γίγαντες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιουν όλα τα υγρά τους. Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους. Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα.



myself.gr/on-news.gr