Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

9 κολλητικά πράγματα που δεν το φανταζόσασταν ότι μεταδίδονται

Το κρυολόγημα, το συνάχι, ακόμα και το χασμουρητό είναι κολλητικά και είναι γνωστό ότι είναι κολλητικά αφού αντιλαμβανόμαστε πρακτικά τη μεταδοτικότητά τους. Το γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν αισθήματα και συμπεριφορές που μεταδίδονται από τον έναν στον άλλο;


Για τους ειδικούς αυτό το φαινόμενο της ασυνείδητης μεταδοτικότητας είναι που μας κάνει να συνεργαζόμαστε με συγκεκριμένα άτομα και να αντιλαμβανόμαστε νωρίς ποιός μας κάνει καλό και ποιός κακό. Η ιδιαιτερότητα αυτής της μεταδοτικότητας έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι αντιληπτή από το συνειδητό μας αλλά μας επηρεάζει μεν, χωρίς να το καταλαβαίνουμε δε. Ακολουθούν 9 κολλητικές καταστάσεις στις οποίες έχετε βρεθεί κι εσείς οι ίδιοι αν παρατηρήσετε τους εαυτούς πως φέρεστε ανάλογα με τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεστε:
1. Άγχος
Έρευνες του 2012, έδειξαν πως απλώς με το να κοιτάμε ένα αγχώδες άτομο ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Παρόμοια έρευνα έδειξε πως όταν ένα άτομο μυρίζει την ανεπαίσθηση μυρωδιά ή τον ιδρώτα ενός ατόμου σε στρες, θέτει εαυτόν αυτομάτως σε συναγερμό, που υπονοεί με τη σειρά του στρεσογόνα κατάσταση. Αυτή η ασυνείδητη επαγρύπνηση είναι που μας προστατεύει από πιθανώς «επικίδυνες» καταστάσεις.
2. Στοχοθέτηση
Έχουμε όλοι νιώσει τη διάθεση να αποκτήσουμε κάτι που έχουν οι άλλοι. Αυτό το συναίσθημα δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ζήλια, αλλά και στη διάθεση να αποκτήσουμε κάτι που έχουν ήδη κρίνει και εγκρίνει οι άλλοι, οπότε εμείς καταλήγουμε να επιθυμούμε ένα δοκιμασμένο προϊόν, γλιτώνοντας το ρίσκο της εξ’ αρχής δοκιμής του.
3. Μοναχικότητα
Ακούγεται αντιφατικό, αλλά η μοναξιά μπορεί να ειναι, εν αγνοία μας, μεταδοτική. Άτομα μοναχικά, τείνουν σε περισσότερο κακές συμπεριφορές απέναντι σε άλλα άτομα, τα οποία με τη σειρά τους θα διαιωνίσουν την αρνητικότητα, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο και μοναχικό κύκλο.  Τα συναισθήματα που βιώνει ένας μοναχικός άνθρωπος τον κάνουν να εκφράζει συγκεκριμένες συμπεριφορές και απόψεις που επηρεάζουν αναπόφευκτα και άμεσα τα άτομα του κύκλου του.


4. Φόβος Έρευνες έχουν δείξει πως όταν ένα άτομο μυρίσει τον ιδρώτα ενός φοβισμένου ανθρώπου, αρχίζει και το ίδιο να σχηματίζει εκφράσεις που δηλώνουν φόβο στο πρόσωπό του. Ο φόβος δηλαδή «μυρίζεται» και αυτό είναι ακριβώς που συμβαίνει όταν σε μεγάλα πλήθη εξαπλώνεται το αίσθημα του τρόμου με ταχείς ρυθμούς και χωρίς προφανή λόγο. Αυτή η αντίδραση θεωρείται ένας τρόπος αυτοπροστασίας του ατόμου από ενδεχόμενη απειλή.
5. Αηδία
Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το ανθρώπινο σώμα και είναι γνωστές ως φερομόνες, μεταδίδουν, εκτός των άλλων και το συναίσθημα της αηδίας. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως συμβαίνει και με το φόβο, η μυρωδιά του ιδρώτα ενός ατόμου αηδιασμένου, επηρεάζει άλλα άτομα και δρά μάλλον προστατευτικά αποτρέποντας μας από το να μυρίσουμε κάτι που ήδη έχει αηδιάσει κάποιον άλλο.


6. Χαρά Στην περίπτωση της ευτυχίας, η μεταδοτικότητα ισχύει σε πολύ έντονο βαθμό. Αρκεί το άτομο, να παρατηρήσει ένα τρίτο άτομο που παρακολουθεί έναν ευτυχισμένο άνθρωπο για να νιώσει κι εκείνο (το πρώτο άτομο στη σειρά) ευτυχία. Τα συναισθήματα μας μεταδίδονται γρήγορα και άθελά μας στους άλλους και η επίδρασή τους είναι αρκετά έντονη, ακόμα αν και όλη αυτή η μεταδοτικότητα συμβαίνει αρχικά στο επίπεδο του ασυνείδητου.
7. Αρνητικός τρόπος σκέψης
Δεν επηρεαζόμαστε μόνο από την κακή ή την καλή διάθεση ενός ατόμου. Μας επηρεάζει ακόμα και ο ίδιος ο τρόπος σκέψης κάποιου, που έχει για παράδειγμα την τάση να τα βλέπει όλα μαύρα. Έρευνες σε φοιτητές που έμεναν στε πανεπιστημιακές εστίες, έδειξαν πως ο τρόπος σκέψης, θετικός ή αρνητικός, του ενός συγκατοίκου επηρέαζε αντίστοιχα και τον τρόπο σκέψης του άλλου. Αυτή η τάση σχετίζεται ακόμα και με την ακούσια μίμηση της συμπεριφοράς του άλλου, που καταλήγει στην υιοθέτηση του τρόπου σκέψης του άλλου ατόμου.


8. Δύσπνοια Όσο περίεργο και αστείο να σας ακούγεται, όταν βλέπετε κάποιον που του έχει κοπεί η αναπνοή και έχει αναψοκοκκινήσει από το λαχάνιασμα, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσετε εντός ολίγου κι εσείς τα ίδια συμπτώματα, αν συνεχίσετε να τον κοιτάτε. Αυτή η αντίδραση οφείλεται στο φαινόμενο της ενσυναίσθησης, που δεν σημαίνει ότι νιώθουμε συμπάθεια για το άτομο που έχει τη δύσπνοια, αλλά άθελά μας και μόνο, αντιδρούμε συμπονετικά με τον ίδιο τρόπο, σε αυτό που εκείνοι αντιμετωπίζουν.
9. Φαγούρα
Και μόνο η ανάγνωση αυτής της παραγράφου θα σας κάνει να ξύσετε το κεφάλι ή κάποιο άλλο σημείο του σώματός σας. Πάλι βασιζόμενοι στο φαινόμενο της ενσυναίσθησης, όταν βλέπουμε κάποιον να  ξύνεται, ενεργοποιείται η αντίστοιχη περιοχή στον δικό μας εγκέφαλο ωθώντας μας να αρχίσουμε κι εμείς το ξύσιμο.

click@Life

Ετικέτες ,