Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Τα 6 πράγματα, που εκπλήσσουν την επιστήμη σχετικά με τον εγκέφαλο!


Τα 6 πράγματα, που εκπλήσσουν την επιστήμη σχετικά με τον εγκέφαλο!
Σκέψεις, συναισθήματα, κινήσεις…
όλα «γυρίζουν» γύρω από τον εγκέφαλο, το μεγαλύτερο αίνιγμα της επιστήμης. Ερευνητές ανά τον κόσμο προσπαθούν να ρίξουν φως στα «μυστικά» του μέσα από πειράματα, μελέτες ή τομογραφίες
εγκεφάλου. Παρακάτω θα βρείτε έξι πράγματα που αποδείχθηκαν από την επιστήμη και εξέπληξαν τους ειδικούς…
Εσωστρέφεια και εξωστρέφεια: Ευθύνεται ο εγκέφαλος!
Περνάτε το Σαββατόβραδο σπίτι με ένα βιβλίο ή πίνετε ποτό στο ασφυκτικά γεμάτο club; Έρευνα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ με επικεφαλή τον Michael Cohen ζήτησε από εθελοντές να περάσουν μια δοκιμασία τζόγου εν μέσω εγκεφαλικής τομογραφίας. Αφού έδωσαν ένα προφίλ προσωπικότητας και δείγμα σάλιου για το DNA τους, ξεκίνησαν τα στοιχήματα. Όταν νικούσαν οι πιο εξωστρεφείς, δυο περιοχές του εγκεφάλου, η αμυγδαλή και ο επικλινής πυρήνας, παρουσίασαν εντονότερη αντίδραση σε σχέση με τους εσωστρεφείς, γεγονός που επηρέαζε τη συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος και το DNA ρυθμίζουν το εάν κάποιος είναι πιο κοινωνικός – εξωστρεφής ή όχι.
Ο 40λεπτος ύπνος «απογειώνει» τις επιδόσεις του μυαλού
Πείραμα στο Πανεπιστήμιο του Lubeck της Γερμανίας έβαλε δυο ομάδες εθελοντών να κοιτάξουν μερικές εικόνες με ζώα και αντικείμενα, με σκοπό να δοκιμάσουν τη δύναμη της μνήμης τους. Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα κοιμήθηκε για 40 λεπτά, ενώ η άλλη έμεινε ξύπνια. Μετά το διάλειμμα, η ομάδα του «ύπνου» παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις, καθώς θυμόταν τις κάρτες σε ένα ποσοστό 85%, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που έφτασαν στο 60%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τα πρώτα λεπτά του ύπνου οι αναμνήσεις «φορτώνονται» στο νεοφλοιό, εκεί δηλαδή που δεν μπορούν να μπερδευτούν με τις καινούριες πληροφορίες που βρίσκονται υπό επεξεργασία στον ιππόκαμπο.
Πιο δημιουργικό το μυαλό… όταν είστε κουρασμένοι!
Τις βραδινές ώρες ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο δημιουργικά σε σχέση με τις πρωινές. Και όμως, όταν η κούραση έχει επηρεάσει τον εγκέφαλο, δεν είναι σε θέση να «φιλτράρει» τους εξωτερικούς περισπασμούς και επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο έργο. Έτσι, το μυαλό «κλείνει» την πόρτα σε ο,τι παρασύρει τη σκέψη και οδηγεί κατευθείαν προς τις νέες ιδέες, σύμφωνα με το περιοδικό “Scientific American“.
Το “multitasking” οδηγεί προς τις λάθος επιλογές
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, όταν ο εγκέφαλος κάνει δυο πράγματα ταυτόχρονα, το ποσοστό λάθους ανεβαίνει κατά 50%! Παράλληλα, ο χρόνος υλοποίησής τους θα μετατραπεί στον διπλάσιο. Στο γνωστό και ως “multitasking” διαχωρίζονται οι πόροι του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να δίνετε λιγότερη προσοχή σε κάθε δουλειά. Ειδικότερα, μια έρευνα από το Παρίσι αναφέρει ότι κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου εργάζεται μόνο πάνω σε ένα ζήτημα. Έτσι, λοιπόν, όταν ο εγκέφαλος είναι υπερφορτωμένος… δεν μπορεί να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του!
Το στρες «μικραίνει» ή «μεγαλώνει» τον εγκέφαλο
Μελέτη πάνω σε πιθήκους απέδειξε ότι τις επιπτώσεις του στρες στην ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, οι πίθηκοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Το 50% αυτών φροντίζονταν από τις μητέρες τους, ενώ οι υπόλοιποι ζούσαν μακριά τους. Αποτέλεσμα ήταν ότι όσον αφορά τους πιθήκους της δεύτερης ομάδας, οι περιοχές των εγκεφάλων τους, που σχετίζονται με το στρες, είχαν πιο μεγάλο μέγεθος από το φυσιολογικό… ακόμα και αρκετούς μήνες μετά! Βέβαια, το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση της μακροπρόθεσμης υγείας, με έρευνες πάνω σε ποντίκια να αποδεικνύουν ότι το χρόνιο στρες «συρρικνώνει» τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.
Η γιόγκα επιδρά «θαυματουργά» πάνω στον εγκέφαλο
Εάν κάνετε γιόγκα για 20 λεπτά, διαλογισμό ή λέτε «ναι» σε χαλαρωτικές τεχνικές, τότε δίνετε την ευκαιρία στον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει χωρίς άγχος. Με το διαλογισμό, αποδυναμώνονται οι νευρικές συνδέσεις, με αποτέλεσμα να μην αντιδράτε τόσο έντονα π.χ. σε ένα τρομακτικό γεγονός, αλλά με βάση τη λογική. Σύμφωνα με την Catherine Kerr, ερευνήτρια στο Osher Research Center, όσοι λένε «ναι» στο διαλογισμό είναι σε θέση να «ελέγξουν» το μυαλό τους και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Άλλωστε, πέρα από το στρες, μια τέτοια συνήθεια έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της συμπόνιας, τη βελτίωση της μνήμης και την αύξηση της φαιάς ουσίας.



Πηγή:flowmagazine.gr/BeU.com.cy

Ετικέτες ,