Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Άμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, τα οποία στην εποχή μας έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών, συστήνουν οι επιστήμονες.
Κι αυτό γιατί δυο τύποι (HPV16 και HPV18) του ιού των κονδυλωμάτων συσχετίζονται για τρείς μορφές καρκίνου, του τραχήλου της μήτρας, του στοματοφάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας!
Σύμφωνα με μελέτες, όσες γυναίκες ανέπτυξαν καρκίνο του τραχήλου, είχαν και κονδυλώματα, αντίστοιχα συσχετίζονται με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, καθώς και με το 68% των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας!
«Για το λόγο αυτό η άμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι σημαντική για την υγεία του άνδρα αλλά και της γυναίκας, που έχει προσβληθεί » τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Θεοδώρα Φατσέα.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία πάνω από το 50% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών προσβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τον ιό HPV που προκαλεί κονδυλώματα. Ειδικά για τις γυναίκες, στατιστικά πλέον αποδεικνύεται ότι το 70-80% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 27 χρόνων θα έρθει σε επαφή με τον ιό!
ΜΟΡΦΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Τα κονδυλώματα, γνωστά ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη, αποτελούν διογκώσεις που αναπτύσσονται στους βλεννογόνους ή στο δέρμα, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Λοιμώξεις από HPV των βλεννογόνων του πέους, του πρωκτού και του αιδοίου είναι αφροδίσιο νόσημα, ενώ λοιμώξεις του δέρματος των χεριών και των ποδιών αποκαλούνται μυρμηγκιές.
Τα κονδυλώματα στην κατασκευή τους μοιάζουν με μικρά “κουνουπίδια” (ανθοκραμβοειδείς αλλοιώσεις), τα οποία βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και εντοπίζονται:
Στον Άνδρα:
  • Στον πρωκτό
  • Στο ανδρικό πέος (βάλανος-βαλανοποσθική αύλακα)
  • Στην ουρήθρα (στο στόμιο, αλλά και μέσα σε μικρές κρεάτινες μάζες).
Στη Γυναίκα:
  • Στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου
  • Στην κλειτορίδα
  • Στον κόλπο
  • Στον πρωκτό

ΤΥΠΟΙ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 180 περίπου τύποι του ιού HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα και παρουσιάζονται και στα δύο φύλα. Από αυτούς, 30-40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι και προκαλούν λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.
Συγκεκριμένοι τύποι του ιού έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης δυσπλασίας, που είναι μια προ-καρκινική βλάβη, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας ή του πρωκτού και στα δύο φύλα ή σε καρκίνο του πέους στους άντρες ή του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου στις γυναίκες.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Ο ιός HPVμεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα περισσότερο μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα της γεννητικής χώρας των ανδρών και των γυναικών και λιγότερο μέσω της επαφής με το σπέρμα ή τα κολπικά υγρά. Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει πάρα πολύ τη μετάδοση του ιού, καθώς και όλων των αφροδίσιων νοσημάτων, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και δεν σπάσει. Δεν μπορεί όμως να εξασφαλίσει 100% προστασία από τον ιό. Επειδή κατά την ερωτική επαφή το προφυλακτικό μπορεί να αφήσει ακάλυπτα κάποια μέρη του αντρικού μορίου, πλήρης προστασία από τα κονδυλώματα που προσβάλλουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα δεν μπορεί να υπάρξει.
«Πρέπει να διευκρινίσουμε, προσθέτει η Δρ. Φατσέα, ότι τα κονδυλώματα μεταδίδονται με οποιαδήποτε τρόπο σεξουαλικής επαφής (π.χ. στοματικός έρωτας) και μπορεί να κολλήσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος έρθει σε επαφή με το μολυσμένο σημείο του συντρόφου. Δεν μεταδίδεται από την τουαλέτα, τα φιλιά στο στόμα, την πισίνα ή την μπανιέρα».
Παράγοντες όπως, η μη χρήση προφυλακτικού, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η άγνοια για το εάν ο σύντροφός μας πάσχει από κάποιο σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό, το stress, άλλες ιογενείς λοιμώξεις (π.χ. ιός HIV), καθώς και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. σύφιλη), ενισχύουν τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον ιό.
«Είναι πιθανό κάποιος να έχει τον ιό χωρίς να έχει εκδηλώσει κονδυλώματα, εξηγεί η Δρ. Φατσέα. Όταν εισέλθει ο ιός στον οργανισμό μας, συνήθως πέφτει σε κατάσταση ύπνωσης. Αν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο, τότε είναι πιο εύκολο ο ιός να έρθει σε ενεργό φάση, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να προκαλεί βλάβες στην περιοχή κυρίως των γεννητικών οργάνων». Ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό μας για χρόνια πριν εκδηλωθεί, καθιστώντας συχνά δύσκολο να βρεθεί από πού και πότε τον κόλλησε κάποιος. Αυτό έχει τη σημασία του, στην περίπτωση παντρεμένων ζευγαριών και χρόνιων συντρόφων: αν εμφανιστούν π.χ. στη γυναίκα, δεν σημαίνει ότι αυτή είχε σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα εκτός του συζύγου της.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΠΡΟΛΗΨΗ-ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Αν κάποιος προσβληθεί από κονδυλώματα θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί το δερματολόγο του, προκειμένου να του συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται:
  • Με ειδικά φάρμακα (συντηρητική θεραπεία)
  • Eπεμβατική:
  • Με κρυοθεραπεία (με τη χρήση υγρού αζώτου)
  • Με ηλεκτροκαυτηρίαση
  • Mε laser
Κατά τη θεραπεία τους, τα κονδυλώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς – λαμβάνοντας υπόψη ότι συχνά μπορεί να υποτροπιάσουν ακόμη και μήνες μετά τη θεραπεία.
Σήμερα είναι διαθέσιμοι δυο τύποι εμβολίων που προστατεύουν από τους ιούς ΗΡV6, 11, 16 και 18 που είναι και οι πιο “επιθετικοί” και ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου. Ο εμβολιασμός αυτός έναντι του ιού HPV εφαρμόζεται σήμερα σε 116 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα του βασικού εμβολιασμού για κορίτσια από 12 μέχρι και 26 χρόνων (πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής). Σύντομα αντίστοιχος εμβολιασμός πρόκειται να εγκριθεί για τους άνδρες και στην Ελλάδα – όπως έχει ήδη υλοποιηθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.
www.abh-medicalgroup.com τηλ.210 8949090




Ετικέτες ,