Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ιστορική Επίσκεψη υψηλής αντιπροσωπείας της Κοπτικής Εκκλησίας στο Άγιον Όρος

Μια αντιπρoσωπεία υψηλού επιπέδου της “Κοπτικής  Ορθόδοξης Εκκλησίας” πραγματοποίησε μια πραγματικά ιστορική επίσκεψη στην μοναστική Πολιτεία του Άθως. Στη συνάντησή τους και με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μετέφεραν μήνυμα-κραυγή του Κόπτη Πατριάρχη.


Με την ευλογία του Πατριάρχη  Tawadros II (Θεόδωρου)  Αλεξανδρείας και πάσης  Αφρικής της επονομαζόμενης “Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας” (υπάρχει και η λεγόμενη Καθολική Κοπτική Εκκλησία που τελεί υπό τη δικαιοδοσία του Πάπα της Ρώμης), επίσκοποι Κόπτες  επισκέφθηκαν το Άγιον Όρος στις 25 Μαίου και είχαν συνάντηση με τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο επίσκοπος  Anba Paulose (Αθηνών και πάσης Ελλάδος) που συνοδευόταν από τον επίσκοπο Αρχαίας  Αιγύπτου Julius, τον επίσκοπο Anba της Ανατολικής έδρας, και τον επίσκοπο Μακάριο της Νότιας  Shubra  και άλλους ιεράρχες.
Οι επίσκοποι μετείχαν σε συζητήσεις για τον κοπτικό μοναχισμό που ανθεί στην κοιτίδα του μοναχισμού την Αίγυπτο, αλλά και για τις ορθόδοξες μοναστικές παραδόσεις. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν και η κατάσταση που βιώνουν οι 10.000.000 χριστιανοί Κόπτες της Αιγύπτου. Γέροντες του Αγίου όρους απέστειλαν θερμούς χαιρετισμούς στον Πατριάρχη  Tawadros.
7 (1)
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αθήνα. Οι υψηλοί εκπρόσωποι της Κοπτικής Εκκλησίας μετέφεραν χαιρετισμούς αγάπης στην Εκκλησία της Ελλάδας και  ένα ιδιαίτερα ηχηρό μήνυμα του Πατριάρχη Tawadros II προς τον προκαθήμενό της:
“Η Κοπτική Εκκλησία βίσκεται στη δίνη διωγών κατά των μελών της από ριζοσπατικά στοιχεία του Iσλάμ και κυρίως τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Δολοφονίες, εκατοντάδες απαγωγές κοριτσιών, εξαφανίσεις, εμπρησμός εκκλησιών και περιουσιακών στοιχείων, βασανιστήρια μέχρι και αποκεφαλισμοί, βίαιος μαζικός εκπατρισμός,   συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό μεθοδευμένης στόχευση”.
41
Αυτή η  συνάντηση  με τους εκπροσώπους της σημαντικότερης χριστιανικής μειονότητας σε μουσουλμανική χώρα που “επιμένουν ανατολικά” και διαφοροποιούνται από την Καθολική Κοπτική Εκκλησία αλλά και αντιτίθονται στην διείσδυση του Προτεσταντισμού σε όλην την Αφρική, σηματοδοτεί ενδεχομένως μια χειρονομία στήριξης και αναγνώρισης του χριστιανικού ομολογητικού τους φρονήματος.
Πολύ ενθουσιώδη ήταν και τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί από όλα τα μέρη της γης, με αφορμή αυτήν την επίσκεψη. Εκφράζουν την ευχή για μια συσπείρωση των Χριστιανών της Ανατολής προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού τα προβλήματα και οι διώξεις που βιώνουν, είτε είναι οι ορθόδοξοι ρωσόφωνοι -και μη σχισματικοί- της Ουκρανίας, είτε είναι ελληνορθόδοξοι της Συρίας, είτε Κόπτες της Αιγύπτου, είτε  Άραβες της Παλαιστίνης, είτε Αρμένιοι της Τουρκίας…
(OCP 29.05.2014)

 

 

Pentapostagma.gr

Ετικέτες ,