Κινέζικο χωρίς fortune cookies γίνεται; Δε γίνεται...
Η στιγμή στο τέλος κάθε γεύματος σε
κινέζικο εστιατόριο που τα fortune cookies φτάνουν στο τραπέζι, σπάνε με
αδημονία και σχολιάζονται από την παρέα, είναι στιγμή ανεπανάληπτη.
Πόσα πράγματα όμως, δεν ξέρουμε για τα «τυχερά» αυτά μπισκότα…
Η καταγωγή τους παραμένει ένα μυστήριο
Κανείς, βέβαια, δεν αμφισβητεί ότι προέρχονται από την Ιαπωνία, αλλά οι ακριβείς τους «ρίζες» δεν έχουν εξακριβωθεί και κανείς δεν ξέρει ποιος τα εφηύρε. Πολλοί έχουν διεκδικήσει τον τίτλο του εφευρέτη τους, συμπεριλαμβανόμενου του ιδρυτή της εταιρείας «Hong Kong Noodle Company», David Jung, αλλά και του Seiichi Koto, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε την ιδέα να βάλει χαρτάκια με προβλέψεις και γρίφους μέσα σε κουλουράκια τα οποία πωλούνταν σε ναούς στην Ιαπωνία.
Βασίζονται σε μια γιαπωνέζικη συνταγή
Τα fortune cookies δεν υπήρχαν στην Κίνα τουλάχιστον μέχρι το 1989, οπότε άρχισαν να κυκλοφορούν στο εμπόριο ως «αυθεντικά αμερικανικά fortune cookies»! Σήμερα, δε θα βρείτε ούτε ένα fortune cookie να παράγεται εντός των κινεζικών συνόρων.
Η ετήσια παραγωγή είναι τεράστια
Περίπου τρία δισεκατομμύρια fortune cookies παράγονται κάθε χρόνο.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τους βρίσκεται στο Μπρούκλιν
Κατά πάσα πιθανότητα, το fortune cookie που απολαμβάνετε έχει φτιαχτεί στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, από την εταιρεία Wonton Food, Inc. Η συγκεκριμένη παράγει 4,5 εκατομμύρια fortune cookies την ημέρα!
Το μυστικό τους συστατικό είναι…
… η βανίλια. Αυτή η μοναδική γεύση τους οφείλεται σ’ ένα συνδυασμό βανίλιας και σησαμέλαιου.
<< Αρχική σελίδα