Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Οι σχέσεις του καλοκαιριού

...και οι χωρισμοί του χειμώνα

...απο την  Ανθή Αγγελοπούλου
με τη συνεργασία του
Χάρη Καραουλάνη  ,Μ.Α., ECP
ΨυχολόγοςΨυχοθεραπευτής

Όλοι περιμένουμε κάθε χρόνο με περίσσια ανυπομονησία τις καλοκαιρινές διακοπές. Η κούραση και το στρες που βιώνουμε καθημερινά σε συνδυασμό με τα προβλήματα και τις έννοιες μας φτάνουν σε σημείο που να λέμε ότι πραγματικά δεν εντέχουμε άλλο όλη αυτή την πίεση.
Με το που μπαίνει η Άνοιξη νιώθουμε σαν να φτερουζγίζει η καρδιά μας. Η χαρά και η ξεγνοιασιά τρυπώνουν μέσα μας με όποιο τρόπο βρουν και μας ξεσηκώνουν. Το Πάσχα είναι οι πρώτη ευκαιρία απόδρασης έστω και για λίγο. Και αμέσως μετά από αυτό αρχίζουμε όλοι να κάνουμε σχέδια για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Μέσα μας αναζητούμε μερικές μέρες χαλάρωσης, χαράς, ξενοιασιάς και ελευθερίας. Αυτό που δεν σκεφτόμαστε όμως όταν πλάθουμε στο μυαλό μας τα σχέδια μας είναι τι αναζητά και ο σύντροφός μας. Έχουμε άραγε τα ίδια θέλω; Αναζητάμε τα ίδια πράγματα στις διακοπές; Έχουμε τις ίδιες προσδοκίες;
Αυτές όμως ακριβώς οι προσδοκίες είναι εν μέρει υπεύθυνες για το γεγονός ότι πολλοί γάμοι και μακροχρόνιες σχέσεις περνάνε κρίση ή διαλύονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η πιο συνηθισμένη αφορμή είναι κάποια περιστασιακή σεξουαλική σχέση ή ένας έντονος καλοκαιρινός έρωτας.
Γιατί όμως μια περίοδος καλοκαιρινής χαλάρωσης και αναζήτησης χαράς να οδηγεί σε κρίση το γάμο αντί σε ανανέωση;
Στο σημείο αυτό είμαι βέβαιος ότι έχετε ακούσει διάφορες αιτίες, από την επίδραση της αυξημένης θερμοκρασίας στη λίμπιντο μέχρι τις χωριστές διακοπές και τις …προκλητικές τουρίστριες. Αν και είναι πιθανό όλες αυτές να παίζουν κάποιο μικρό ρόλο στη διάλυση των μακροχρόνιων σχέσεων, φοβάμαι ότι η σημαντικότεροι παράγοντες θα πρέπει δυστυχώς να αναζητηθούν στην ίδια την ποιότητα των σχέσεων, της επικοινωνίας του ζευγαριού και της συνειδητοποίησης των προβλημάτων που υπάρχουν.
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή.
Κατά κανόνα, στη διάρκεια του καλοκαιριού η οικογένεια κάνει τις μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές της. Οι εργαζόμενοι σύζυγοι σταματούν να σκέφτονται τη δουλειά, τις δόσεις και τα όποια προβλήματα και μετά από μια κουραστική χρονιά επιζητούν την ανάπαυλα και την ευχαρίστηση. Έτσι όσα ζευγάρια είναι ευτυχισμένα θα βρουν χρόνο να απολαύσουν την αγάπη τους, να συζητήσουν και να ξεπεράσουν τις όποιες παρεξηγήσεις, να χαρούν τα παιδιά τους και να «γεμίσουν τις μπαταρίες τους» για τις υποχρεώσεις του φθινοπώρου.
Η ιστορία είναι όμως τελείως διαφορετική για όσους παντρεμένους ή μη, έχουν αποξενωθεί ο ένας από τον άλλο, έχουν χάσει τη δυνατότητα επικοινωνίας, δεν ταιριάζουν ή έχουν μαζέψει πολλά καταπιεσμένα συναισθήματα θυμού, λύπης ή απογοήτευσης για τους συντρόφους τους. Γι αυτούς ο ελεύθερος χρόνος του καλοκαιριού τους φέρνει απλά σε μεγαλύτερη επαφή με τους συντρόφους τους, τα προβλήματά της σχέσης και τη δυστυχία τους.
Ταυτόχρονα η κοινωνική και προσωπική προσδοκία για χαρά και απόλαυση τους οδηγεί να ψάξουν για κάτι ή κάποιον/α που θα τους βοηθήσει να ξεφύγουν από το πρόβλημα, μια και δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να το λύσουν. Αυτή η μεγάλη επιθυμία των ανθρώπων να ξεφύγουν και να ζήσουν τον έρωτα και την ηδονή που έχουν χάσει στο γάμο τους, είναι και ο βασικότερος παράγοντας για τις έντονες σχέσεις του καλοκαιριού, οι οποίες στα ζευγάρια οδηγούν πολλές φορές τη σχέση σε κρίση και χωρισμό. Με άλλα λόγια το καλοκαίρι απλά φέρνει στην επιφάνεια τα άλυτα θέματα κάθε ζευγαριού.
Αντί λοιπόν να περιμένετε το …μοιραίο κάθε καλοκαίρι, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τις διακοπές και τον ελεύθερο χρόνο σας για να πλησιάσετε το/τη σύντροφό σας και να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να συζητήσετε και να καταλήξετε σε νέες λύσεις σ’ όσα σας απασχολούν και αποφάσεις για το μέλλον. Γι αυτό και είναι σημαντικό να περάσετε λίγες ημέρες οι δύο σας μακριά από παιδιά, φίλους, κλπ. Από κει και πέρα, αν εσείς τα έχετε βρει μεταξύ σας, δε χρειάζεται να φοβάστε ούτε τις χωριστές διακοπές, ούτε την «αντροπαρέα», ούτε τίποτα άλλο. Ίσα – ίσα που ένα ταξίδι χωριστά μπορεί να σας επιτρέψει να ασχοληθείτε και με δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα ή τη συζήτηση με φίλες, που έχετε στερηθεί στη διάρκεια της χρονιάς.
Τι γίνετε όμως αν συμβεί το μοιραίο, δεν αποφύγετε τον πειρασμό και συνάψετε μια σχέση κατά την διάρκεια των διακοπών;
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις προοπτικές των καλοκαιρινών σχέσεων αλλά και τοους  τρόπους να βελτιώσετε αυτές τις προοπτικές.
Όπως είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε, η συντριπτική πλειοψηφία των σχέσεων που δημιουργούνται στη διάρκεια των διακοπών χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση, αλλά μικρή διάρκεια. Σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει έναν έντονο καλοκαιρινό έρωτα, γεμάτο πάθος, ο οποίος όμως «έσβησε άδοξα» μέχρι το χειμώνα. Οι πλέον απερίσκεπτοι δε, βιάζονται να τον επισημοποιήσουν, οπότε στη μεταγενέστερη απογοήτευση προστίθενται και άλλες σοβαρές παρενέργειες.
Υπάρχουν δύο βασικές αιτίες για την σύντομη αποτυχία αυτών των σχέσεων και όσες από εσάς μόλις γυρίσατε ερωτευμένες από τις διακοπές σας είναι καθοριστικό να διαβάσετε παρακάτω, αν σας ενδιαφέρει να αποφύγετε μεγάλες πίκρες… Η πρώτη είναι ψυχολογική και η δεύτερη πρακτική. Η ψυχολογική αιτία αναφέρεται στο γεγονός ότι η καλή διάθεση και η χαλάρωση των διακοπών μας κάνουν λιγότερο αμυντικούς, μας ανοίγουν την καρδιά, έτσι ώστε να επικοινωνούμε πιο ελεύθερα, με περισσότερο συναίσθημα. Η έλλειψη στρες επιτρέπει στις ευαισθησίες μας να αναδυθούν και στη σεξουαλικότητά μας να απελευθερωθεί. Σαν αποτέλεσμα όλα είναι πιο έντονα στις διακοπές, ενώ όταν έρθει μετά το άγχος και «κλείσουμε» πάλι, η ίδια σχέση μοιάζει τώρα πολύ λιγότερο ελκυστική. Η πρακτική αιτία έχει να κάνει με την πραγματικότητα της ζωής μας.
Κάθε περιβάλλον έχει τις δικές του απαιτήσεις σκέψης, συμπεριφοράς και έκφρασης, ενώ και οι δικές μας συναισθηματικές και υλικές ανάγκες σε διαφορετικά περιβάλλοντα είναι τελείως διαφορετικές. Για παράδειγμα μπορεί στον εργασιακό χώρο να συνεργαζόμαστε πολύ καλά με ένα συνάδελφο, αλλά να μην μας ελκύει καθόλου σε φιλικό ή ερωτικό επίπεδο. Με την ίδια λογική, είναι δυνατό να ταιριάζουμε εξαιρετικά στη διασκέδαση με αυτόν που γνωρίσαμε στην Πάρο, αλλά καθόλου στην καθημερινότητα της Αθήνας! Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουν και πολλές σχέσεις που δημιουργούνται εκτός διακοπών μεν, αλλά σε μακρινά από τα καθημερινά περιβάλλοντα δε, όπως π.χ. σε σπουδές στο εξωτερικό, κλπ.
Αν λοιπόν σκέφτεστε την προοπτική να συνεχίσετε με κάποιον έρωτα των διακοπών και το χειμώνα, φροντίστε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την καθημερινότητα και το χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου, τις άλλες σχέσεις που έχει κάνει, τους φίλους του, αλλά και αν είναι δεσμευμένος, που μένει, κλπ. Σχέσεις μεταξύ ανθρώπων σε διαφορετικές πόλεις ή χώρες έχουν ελάχιστες προοπτικές, ενώ με παντρεμένους ακόμα λιγότερες…
Τέλος η βάση για την επιτυχία όλων των παραπάνω είναι να γνωρίζετε εσείς τον εαυτό σας και το τι θέλετε από τη ζωή και τις σχέσεις σας. Μπορεί να μην ισχύει πάντα ότι ο καθένας έχει τις σχέσεις που του αξίζουν, αλλά σίγουρα ισχύει ο κανόνας ότι θα γνωρίζετε ανθρώπους, οι οποίοι θα σας καθρεφτίζουν αυτά που η ίδια πιστεύετε για τον εαυτό σας. 



fe-mail.gr

Ετικέτες ,