Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Πείτε αντίο στη μοναξιά

Το πως διαχειρίζεται κανείς τη μοναξιά του είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αυτό που έχει πρώτα σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε τη συνθήκη στην οποία εμείς οι ίδιοι βάζουμε τους εαυτούς μας και να στοχεύσουμε στην αντιμετώπισή της.


Η μοναξιά είναι ένα από τα πιο δυνατά συναισθήματα που επηρεάζουν τη συναισθηματική και ψυχική διάθεση του ατόμου που το βιώνει και είναι ουσιαστικά αυτό το αίσθημα εγκατάλειψης από τους άλλους ανθρώπους, κάτι από το οποίο λίγοι έχουν καταφέρει να γλιτώσουν στη ζωή τους, ερχόμενοι, έστω και για λίγο, αντιμέτωποι με τον τρόμο και τον πανικό που αυτό συνεπάγεται.
Το δυσάρεστο, δε, συναίσθημα της μοναξιάς, εμφανίζεται όχι μόνο όταν είναι αναμενόμενο να εμφανιστεί μετά από ένα επίπονο χωρισμό ή ένα θάνατο στην οικογένεια, αλλά και σε στιγμές που φαινομενικά δεν είμαστε καθόλου μόνοι μας, όπως όταν βρισκόμαστε με μια μεγάλη παρέα ή ακόμα και μετά από την ερωτική συνεύρεση με τον σύντροφό μας.
Το πως διαχειρίζεται κανείς τη μοναξιά του είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αυτό που έχει πρώτα σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε τη συνθήκη στην οποία εμείς οι ίδιοι βάζουμε τους εαυτούς μας και να στοχεύσουμε στην αντιμετώπισή της.
Η απομόνωση, άλλωστε, δεν είναι κάτι που θέλει κανείς να βιώνει, όσο και αν κάποιοι έχουν μάθει να αγαπάνε τη μοναξιά τους και ισχυρίζονται πως τα καταφέρνουν μια χαρά και μόνοι τους. Το ότι τα καταφέρνουμε, άλλωστε, όλοι και μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας είναι δεδομένο πια. Το ερώτημα, όμως, είναι αν θέλουμε να ζήσουμε έτσι και πως τελικά την αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση.
1. Η μοναξιά είναι συναίσθημα και όχι κατάσταση
Όταν κάποιος νιώθει μόνος, είναι επειδή ενεργοποιήθηκε στον εγκέφαλό του αυτό το συναίσθημα και όχι επειδή είναι όντως μόνος. Ο εγκέφαλος είναι έτσι σχεδιασμένος, ώστε να αντιδρά στα ερεθίσματα πόνου και κίνδυνου και ένα από αυτά είναι και το επίπονο συναίσθημα της μοναξιάς. Σκέψεις όπως «γιατί είμαι μόνος;», «γιατί κανείς δε με αγαπάει;» εμφανίζονται οι οποίες, στον πανικό του φόβου συγχέονται με την πραγματικότητα, μπλέκοντας έτσι το άτομο σε ένα κυκεώνα συμπερασμάτων που δε βοηθάνε σε τίποτα στη λύση του προβλήματος.
Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο λοιπόν, καλύτερα να αποδέχετε απλά το συναίσθημα και να μην προσπαθείτε να το αιτιολογήσετε με λογικά κριτήρια. Ο φόβος άλλωστε σπάνια δέχεται λογικής τεκμηρίωσης. Η μοναξιά αφορά τόσο στον εγκέφαλο άλλωστε, όσο στην ψυχή του ατόμου.
2. Μην κόβετε δεσμούς
Η μοναξιά συνήθως οδηγεί σε συναισθήματα αυτολύπησης και μας οδηγεί να κλειστούμε ακόμα περισσότερο στον εαυτό μας και τις βασανιστικές σκέψεις μας. Η συνειδητοποίηση ότι είμαστε μόνοι μας, μας κάνει να θέλουμε να είμαστε πιο μόνοι μας, ξεχνώντας πως σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Όταν νιώθετε μόνοι, επιδιώξτε την παρέα και την κοινωνικοποίηση, ακόμα και αν μοιάζει δύσκολο εγχείρημα στην αρχή, στη συνέχεια θα δείτε πως ήταν ο μόνος τρόπος για να μην εγκλωβιστείτε στο φαύκλο κύκλο των σκέψεών σας. 3. Διαχωρίστε τις σκέψεις σας από την αλήθεια
Το μόνο εύκολο είναι να χαρακτηρίσετε τον κόσμο άδικο και κακό και εσείς να παίζετε το ρόλο του θύματος σε αυτή την παράσταση ζωής. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν είναι έτσι τα πράγματα και ακόμα και τα θύματα, αν  υποθέσουμε ότι είστε ένα από αυτά, έχουν φίλους και άτομα πρόθυμα να κάνουν παρέα μαζί τους, όπως είναι για παράδειγμα, τα άλλα... θύματα, όσο αστείο και αν ακούγεται.
4. Οργανωθείτε ενάντια στη μοναξιά
Εάν νιώθετε πως οι σκέψεις της μοναξιάς και η ίδια η μοναξιά σας κυριεύουν και γίνονται συνήθεια της καθημερινότητάς σας, τότε οργανωθείτε απέναντί τους και αντιμετωπίστε τις με το καλύτερο όπλο που είναι η κοινωνικοποίηση, Δεν είναι εύκολο έργο, όταν αυτό που νιώθετε ότι χρειάζεστε περισσότερο είναι να κουκουλωθείτε ακόμα περισσότερο κάτω από τα παπλώματα, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια.
Όπως πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ακόμα και όταν είστε κουρασμένοι γιατί «πρέπει», αντιληφθείτε με τον ίδιο τρόπο και τη συνάντηση και κουβέντα με φίλους και συναδέλφους.
5. Εστιάστε αλλού
Αντί να αναμοχλεύετε τις ίδιες σκέψεις περί μοναξιάς, μοναχικότητας και περιθωριοποίησης που νιώθετε ότι βιώνετε, ρίξτε αλλού την προσοχή σας και ασχοληθείτε με τους γύρω σας, παρατηρήστε τους ανθρώπους που σας προσπερνάνε στο δρόμο και χαμογελάστε όταν κάποιος σας χαμογελάσει αντί να σκύψετε το κεφάλι και να συνεχίσετε σκυθρωποί το δρόμο σας.
Οι σκέψεις μοναξιάς, φέρνουν κι άλλη μοναξιά και τα χαμόγελα φέρνουν χαμόγελα, ακόμα και αν δεν σας βγαίνει φυσικά στην αρχή, κάντε το σαν άσκηση και σιγά-σιγά θα γίνει συνήθεια. 6. Βρείτε ομοίους σας
Σήμερα, που το διαδίκτυο είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της σύγχονης ζωής, αν και είναι εν μέρει υπεύθυνο για την απομόνωση και μοναξιά που βιώνει μεγάλο μέρος του κόσμου, είναι και ένα εντυπωσιακό εργαλείο για να έρθετε σε επαφή με άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και τον ίδιο τρόπο σκέψης με εσάς.
Χρησιμοποιήστε έξυπνα αυτό το εργαλείο και βρείτε άτομα με τα οποία μπορείτε να κάνετε παρέα, γιατί όσο ιδιαίτερος και να νιώθετε, δεν είστε σίγουρα ο μοναδικός.
7. Μην ακυρώνετε ραντεβού
Όσο και αν βαριέστε και όσο κοπιαστική και αν ήταν η μέρα στη δουλειά, μην αποφεύγετε τα ραντεβού της ομάδας πλεξίματος ή της λέσχης βιβλίου. Για κάποιο λόγο γραφτήκατε και καλό είναι να τηρήσετε αυτό το λόγο. Στην αρχή πάντα είναι δύσκολο να αλλάξετε τις συνήθειές σας, αλλά όλα τα πράγματα, ακόμα και τα ωραία θέλουν τον κόπο τους για να μας αποζημιώσουν, εν τέλει.
8. Να είστε περίεργοι, όχι αδιάκριτοι
Κάθε απόπειρα σύναψης οποιασδήποτε κοινωνικής σχέσης είναι ένα πείραμα του οποίου το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ βέβαιο. Δείξτε ενδιαφέρον και περιέργεια για το άτομο που έχετε απέναντί σας, ώστε να νιώσει ότι έχει την προσοχή σας και να αναπτυχθεί μια κουβέντα και ίσως και μια φιλία μέσα από αυτό το πείραμα.
Η εστίαση, ακόμα, σε άλλα άτομα, εκτός από τις αυξημένες πιθανότητες να κάνετε νέους φίλους, σας αποσπά και από τις δικές σας σκέψεις που υπό άλλες συνθήκες θα σας έκαναν να απομονωθείτε, παρά να κοινωνικοποιηθείτε. 9. Η ευγένεια είναι πολύτιμη
Στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι άνθρωποι, ακόμα και οι ηθοποιοί του Hollywood και ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, και όλοι ζητάμε τα ίδια πράγματα από τους άλλους όπως είναι η αγάπη και η ευγένεια. Μπορεί ενστικτωδώς να σας βγαίνουν άλλες συμπεριφορές, αλλά να θυμάστε πως η ευγένεια δεν είχε ποτέ άσχημα αποτελέσματα.
Επιλέξτε να είστε ευγενείς με τους συνανθρώπους σας και θα είναι κι εκείνοι το ίδιο ευγενείς μαζί σας. Η γκρίνια, η αγένεια και ο σνομπισμός δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν και κανείς δεν θέλει για φίλο του ένα τέτοιο άτομο.
10. Έχετε επιμονή και υπομονή
Μην παρατάτε τις προσπάθειες από νωρίς. Αν η λέσχη βιβλίου στην οποία γίνατε μέλος δεν σας ικανοποιεί, τότε δοκιμάστε μια άλλη ομάδα, μέχρι να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει. Οι ανθρώπινες σχέσεις διανύουν πάντα ένα πειραματικό στάδιο και θα πρέπει να το λαμβάνετε πάντα υπόψη σας πριν το θεωρήσετε σημάδι να κλειστείτε πάλι στο σπίτι σας με τη γάτα σας.
Οπλιστείτε με επιμονή, υπομονή, ευγένεια, ενδιαφέρον για τους άλλους και αδιαφορήστε επιδεικτικά απέναντι στις σκέψεις και τις φοβίες που θα σας δελεάζουν κάθε στιγμή να τα παρατήσετε.


Clickatlife.gr

Ετικέτες ,