Χαρίσσα μια σάλτσα για αυτούς που αγαπούν την περιπέτεια στην γεύση.
Μια
καυτερή αλλά έντονα εύγευστη σάλτσα από την Τυνησία. Είναι από τα πλέον
γευστικά, καυτερά συμπληρώματα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Αν και
θα το βρείτε έτοιμο σε ειδικά σουπερμάρκετ, προτείνουμε να δοκιμάσετε τη
συνταγή που ακολουθεί.
Χρησιμοποιήστε τη Χαρίσα για να γίνουν
γευστικότερα τα φαγητά της κατσαρόλας και ιδίως όσα περιέχουν ντομάτα.
Ανακατέψτε την, επίσης στις διάφορες σάλτσες που χρησιμοποιείτε για τις
βραστές ή ωμές σαλάτες σας.
Τι θα χρειαστείτε
Τι θα χρειαστείτε
-
5-6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή και περισσότερο αν χρειαστεί.
-
4 κουταλάκια ψιλοκομμένο σκόρδο
-
1/3 φλιτζ. πιπέρι ALeppo ή 10 ολόκληρες αποξηραμένες καυτερές πιπεριές
-
1/2 κουταλάκι τριμμένος κόλιανδρος
-
2 κουταλάκια τριμμένοι σπόροι αγριοκύμινου (κάρο)
Πως θα την φτιάξετε
-
Ζεσταίνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγανάκι και σοτάρετε
μέσα το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα, περίπου για
ένα λεπτό.
-
Χτυπήστε μέσα στη γυάλα του μπλέντερ το πιπέρι με τον κόλιανδρο, το
αγρικύμινο και το σοταρισμένο σκόρδο, μαζί με 2 κουταλιές νερό και 1-2
κουταλιές ελαιόλαδο, ώσπου να γίνει το μίγμα σαν μια πηχτή αλοιφή (ίσως
χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό ή λάδι).
-
Φυλάξτε τη Χαρίσα σε ένα μικρό, αεροστεγές δοχείο, μέσα στο ψυγείο,
αφού προηγουμένως καλύψετε την επιφάνειά της με λίγο ελαιόλαδο.
Διατηρείται έτσι περισσότερο από τρεις μήνες.
Συμβουλή
Αν χρησιμοποιήσετε ολόκληρες ξερές
πιπεριές, κόψτε τους τα κοτσάνια, βγάλτε τα σπόρια και βυθίστε τες σε
ζεστό νερό για 10-20 λεπτά. Βάλτε τες μέσα σε τουλουπάνι και πιέστε τες,
για να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο από το υγρό τους και συνεχίστε
τη διαδικασία όπως πριν. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να
προσθέσετε επιπλέον νερό.
<< Αρχική σελίδα