Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ρύθμιση χρεών προς τον ΟΓΑ και διαγραφή στα δάνεια της ΑΤΕ

Ρύθμιση χρεών προς τον ΟΓΑ και διαγραφή στα δάνεια της ΑΤΕ
Από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΓΑ και την Εφορία περνάει ο δρόμος για την ένταξη των αγροτών στο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια που οδηγεί σε διαγραφή έως και του 50% των δανείων προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Παράταση ως 31 Μαρτίου 2016 στην προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση για τα τραπεζικά δάνεια δίνει η τροπολογία του Κ. Σκρέκα.Παράταση ως 31 Μαρτίου 2016 στην προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση για τα τραπεζικά δάνεια δίνει η τροπολογία του Κ. Σκρέκα.

Με τροπολογία που έφερε το βράδυ της Πέμπτης 13 Νοεμβρίου στη Βουλή ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ψηφίστηκε την Παρασκευή 14, η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο καθίσταται προαπαιτούμενο για να μπορεί ένας αγρότης, ένας  επαγγελματίας ή μια επιχείρηση να κάνει χρήση του νόμου για τα υπερήμερα δάνεια.

Η ίδια τροπολογία δίνει παράταση ενός χρόνου στην προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση για τα τραπεζικά δάνεια. Έτσι, ενώ αρχικά η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31η Μαρτίου 2015, πλέον αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2016.

Επιπλέον, προσδιορίζονται ως ανώτατο όριο για τις πάσης φύσεως διαγραφές δανείων που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες τα 500.000 ευρώ.

Αναλυτικά, η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Σκρέκας προβλέπει τα εξής:

1. Οι διαγραφές ανά χρηματοδοτικό φορέα αφορούν μία ή περισσότερες επιχειρηματικές πιστώσεις του χρηματοδοτικού φορέα προς τον οφειλέτη και οι διαγραφές αυτού του χρηματοδοτικού φορέα προς τον επιλέξιμο οφειλέτη δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 500.000 ευρώ.
2. Για την παροχή αιτούμενης ρύθμισης ή/και διαγραφής απαιτείται, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, στη Φορολογική Διοίκηση ή/και ΦΚΑ, να έχει γίνει υπαγωγή των οφειλών αυτών σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης τους.
3. Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που προσκομίζει στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στους ΦΚΑ βεβαίωση χρηματοδοτικού φορέα ότι έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ή/και διαγραφή δικαιούται και πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 20% πέραν των προβλεπομένων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
4. Για την παροχή της αιτούμενης ρύθμισης απαιτείται, εφ' όσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στους ΦΚΑ, να έχει γίνει υπαγωγή των οφειλών αυτών σε πρόγραμμα εξυπηρέτησής τους.
5. Η υποβολή της αίτησης του εμπόρου, πρέπει να συνοδεύεται από εκτίμηση των συμβαλλομένων περί της βιωσιμότητάς του μετά την υπαγωγή στην έκτακτη διαδικασία ρύθμισης.

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τα τραπεζικά δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα

Πέραν οι τροπολογίες που αφορούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές και η τροπολογία που αλλάζει την αρχική ρύθμιση με τις 100 δόσεις, καθώς αφήνει εκτός τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, έλαβε 147 «ΝΑΙ», 112 «ΟΧΙ» και 2 «ΠΑΡΩΝ» από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Απόστολο Κακλαμάνη και Μιχάλη Κασσή, που είχαν προειδοποιήσει για τη διαφοροποίησή τους.

Η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια έλαβε 165 «ΝΑΙ» καθώς εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν αυτοί της ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι ανεξάρτητοι. Τα «όχι» ανήλθαν σε 83 από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ, ενώ τα «ΠΑΡΩΝ» ήταν 13 από ΧΑ και ανεξάρτητους βουλευτές.



Πηγή:agronews.gr 

Ετικέτες ,