8 βήματα για να είστε πάντα πιο ήρεμοι και χαλαροί
Εφαρμόστε τα παρακάτω και μάθετε να
μην είστε «θύματα» της αγχωτικής καθημερινότητας, μάθετε να
διαχειρίζεστε εσείς τις καταστάσεις, πριν σας διαχειριστούν εκείνες και,
τέλος, μάθετε να προλαβαίνετε όσα είναι εφικτό να προληφθούν.
1.Μην αγχώνεστε
Το να αγχώνεστε, επειδή νιώθετε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου, δεν είναι σώφρον, αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα. Το τέλος του κόσμου σίγουρα δεν έχει έρθει και όταν έρθει να είστε σίγουροι ότι θα σας είναι ξεκάθαρο και δεν θα προλάβετε καν να αγχωθείτε.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, επίσης δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους, αφού δε βοηθάει σε τίποτα ο πανικός και είναι ήδη αργά για να χάσετε κι άλλο χρόνο.
Επικεντρωθείτε στην κατάσταση, βρείτε λύση ψύχραιμα και όλα θα γίνουν σύντομα καλύτερα.
2.Πάρτε βαθιές αναπνοές
Κάθε φορά που νιώθετε μια εικονική αγχόνη να τυλίγεται γύρω από το λαιμό σας, κάντε μια παύση και πάρτε μερικές καλές και βαθιές ανάσες. Φουσκώνετε και ξεφουσκώνετε την κοιλιά σας σε κάθε εισπνοή και εκπνοή και φαντάζεστε το άγχος να αποβάλλεται από το σώμα σας, σε κάθε εκπνοή.
Τέλος, να θυμάστε να χαμογελάτε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε.
Επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές νιώθετε ότι το έχετε ανάγκη και θα νιώσετε πολύ καλύτερα.
3.Χαλαρώστε
Αφού πάρετε τις ανάσες σας, παρατηρείστε το σώμα σας και εντοπίστε τις περιοχές που είναι σφιγμένες ή σε ένταση -παρά τη θέλησή σας- όπως, για παράδειγμα είναι ένα σφιγμένο σαγόνι ή ώμοι σκυμμένοι προς τα εμπρός.
Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ οι ίδιοι σε αυτές τις περιοχές και εφαρμόστε ό,τι τακτικές διαλογισμού γνωρίζετε για να ηρεμήσετε και να «λυθεί» το σώμα σας.
4.Μασάτε αργά
Ξεκινήστε τα μαθήματα υπομονής και καρτερίας από το τραπέζι και τρώτε αργά, μασώντας την τροφή καλά και σε ποσότητες που σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι, αλλά όχι σκασμένοι από το φαγητό.
Απολαύστε το φαγητό, μυρίστε τα αρώματα και γευθείτε τις γεύσεις, μασάτε αργά και προσπαθείτε να ανακαλύψετε όλα τα συστατικά που περιέχει. Δώστε το χρονικό περιθώριο στον εγκέφαλο σας να αντιληφθεί, ότι είστε χορτάτοι τρώγοντας ήρεμα και μην τρώτε ποτέ συναισθηματικά, παρά μόνο βάσει των αναγκών σας.
Μην εστιάζετε αποκλειστικά στο τελικό αποτέλεσμα, γιατί έτσι αγχώνεστε, κουράζεστε περισσότερο και χάνετε και όλα όσα έχετε να κερδίσετε από τη διαδρομή. «Σπάστε» το στόχο σε μικρότερους και έτσι θα έχετε περισσότερες επιτυχίες και αφορμές για γιορτή και δε θα μοιάζει ο ένας στόχος, μακρινός και δύσκολος.
Εν ολίγοις, όσο περισσότερη καταγεγραμμένη πρόοδο έχετε, τόσο το καλύτερο για τη δουλειά, αλλά και την ψυχολογία σας. 6.Πάρτε αποστάσεις
Την επόμενη φορά που θα σας πιάσει κρύος ιδρώτας με κάτι, κάντε στον εαυτό σας την εξής απλή ερώτηση:
Θα με απασχολεί αυτό το θέμα, μετά από μια εβδομάδα/ ένα μήνα/ ένα χρόνο;
Επειδή η πιθανότερη απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση είναι αρνητική, σταματήστε να αγχώνεστε για κάτι που δεν είναι του χεριού σας και πολύ σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.
7.Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας
Κανείς δεν είναι τέλειος και –φυσικά- ούτε κι εσείς. Το να απαιτείτε τελειότητα λοιπόν, εκτός από ουτοπικό, είναι κυρίως αγχωτικό και δεν προσφέρει καθόλου στην παραγωγικότητα και απόδοσή σας.
Βάζετε, λοιπόν, εφικτούς στόχους και συγχωρείτε πρώτα εσείς τα λάθη σας.
8.Κάντε υπομονή και έχετε καρτερία
Διατηρείτε την ψυχραιμία σας, την υπομονή και την καρτερία σας και η ζωή σας θα γίνει πιο εύκολη και οι αντοχές σας μεγαλύτερες. Η αρετή της καρτερίας κρύβεται πίσω από όλες τις θρησκείες και φιλοσοφίες του κόσμου, δεδομένου και όπως θα έχετε βιώσει οι ίδιοι και το λέει και ο λαός: όποιος βιάζεται σκοντάφτει..
Εξασκείστε λοιπόν την υπομονή σας, κάνοντας τα παρακάτω:
• Επιλέξτε την πιο μεγάλη ουρά για να περιμένετε στο σούπερ μάρκετ
• Μην κάνετε ανάληψη μέσω ΑΤΜ, αλλά μπείτε στην τράπεζα και περιμένετε στην ουρά, και
• Πάρτε το πιο μεγάλο δρόμο για να επιστρέψετε στο σπίτι από τη δουλειά.
Είναι όλα θέμα εξάσκησης και συνήθειας και θα εκπλαγείτε από το πόση υπομονή τελικά έχετε και δεν το γνωρίζατε καν.
<< Αρχική σελίδα