Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

«Οι μετανάστες μετατρέπουν την Κω σε αηδιαστική κόλαση»

«Οι μετανάστες μετατρέπουν την Κω σε αηδιαστική κόλαση»

Άρθρο-ντροπή της Daily Mail για τη συνύπαρξη μεταναστών και τουριστών στο νησί

Στην Κω καταφτάνουν αυτή την εποχή μαζικά αφενός μετανάστες ή πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν που αναζητούν μια καλύτερη ζωή αφετέρου τουρίστες από το εξωτερικό που ταξιδεύουν στο ελληνικό νησί για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα και το όμορφο ελληνικό τοπίο.

Στη συνύπαρξη αυτή αναφέρεται ένα άρθρο-ντροπή της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η οποία επικαλείται Βρετανούς τουρίστες στο νησί που δηλώνουν πως είναι «αηδιασμένοι» και πως δεν θα ξαναεπισκεφθούν την Κω του χρόνου «αν έχει μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων».

«Πόσους ακόμα μπορεί να αντέξει η Κως; Μιζέρια για τους τουρίστες καθώς χιλιάδες μετανάστες από τη Συρία και το Αφγανιστάν στήνουν καταυλισμό και μετατρέπουν δημοφιλές ελληνικό νησί σε ‘αηδιαστική’ κόλαση», είναι ο τίτλος του άρθρου.

«Την ώρα που οι οικογένειες των τουριστών απολαμβάνουν τον ήλιο με τα παιδιά τους και χαλαρώνουν σε ξαπλώστρες στην παραλία, σε μικρή απόσταση ορδές μεταναστών στήνουν τον καταυλισμό τους, κοιμούνται σε χαρτόκουτα και ο χώρος γεμίζει σκουπίδια», γράφει η εφημερίδα.

Η πηγή της στο νησί είναι μεταξύ άλλων οι Βρετανοί Anne Servante από το Μάντσεστερ και ο σύζυγός της Tony. «Οι διακοπές τους», γράφει το άρθρο, «μετατράπηκαν σε εφιάλτη καθώς άφραγκοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο κάθονται έξω από το εστιατόριό τους και τους κοιτάζουν να τρώνε».

Η Anne χαρακτηρίζει την κατάσταση «αηδιαστική» και λέει: «Ερχόμαστε εδώ περίπου δέκα χρόνια. Μας αρέσει να τρώμε, να πίνουμε και να χαλαρώνουμε. Αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση έχει αλλάξει. Είναι βρώμικα και ανάστατα εδώ τώρα. Και είναι παράξενό. Δεν θα κάθομαι σε ένα εστιατόριο με τους ανθρώπους να με κοιτούν».

Ένα άλλο ζευγάρι Βρετανών που ταξίδεψε στην Κω με τα εγγόνια του από το Μπέρμιγχαμ είπε στην εφημερίδα: «Δεν έχουμε ξαναέρθει αλλά δεν μας αρέσει. Δεν θα ξαναέρθουμε αν είναι σαν καταυλισμός προσφύγων του χρόνου».

«Μετανάστες από το Αφγανιστάν και τη Συρία που διάλυσε ο πόλεμος βρήκαν καταφύγιο στην παραλία της Κω ενώ περιμένουν να περάσουν εξετάσεις για να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι πιο πλούσιοι έχουν smart phone και πιστωτικές και μένουν σε ξενοδοχεία της πόλης για 10-15 ευρώ τη βραδιά ενώ οι υπόλοιποι κατασκηνώνουν στο λιμάνι και σε ένα παλιό ξενοδοχείο στην άκρη της πόλης. Μετανάστες βγαίνουν από τις βάρκες και περνούν κατευθείαν στην πόλη με τα σακίδιά τους για να βρουν φίλους τους και να ζητήσουν χαρτιά στο αστυνομικό τμήμα. Ξυπόλητα νήπια με βρώμικα ρούχα παίζουν στο χώμα ενώ άνδρες με μουστάκι ατενίζουν τη θάλασσα σχεδιάζοντας την επόμενη φάση του ταξιδιού τους στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη- ορισμένοι από αυτούς θα κατευθυνθούν και προς τη Βρετανία.

Νεαρές Αφγανές μητέρες με μαντίλες αλλάζουν τις πάνες των παιδιών τους και πλένουν τα ρούχα τους στη θάλασσα και μοιράζονται το χώρο περιπάτου με τουρίστες που κάθονται αμήχανα στην παραλία.

Η ακτή έχει μετατραπεί σε άτυπο πλυντήριο με βρεφικά ρούχα και μαντίλες να στεγνώνουν ενώ μπιμπερό και πετσέτες βρωμίζουν την περιοχή.

Ομάδες νεαρών ανδρών κάθονται κάτω από τη σκιά ενός δέντρου και κοιτούν τις οικογένειες Βρετανών και Ολλανδών τουριστών που σχηματίζουν ουρά στο παγωτατζίδικο.

Μια παρέα κοριτσιών από το Αφγανιστάν, καθισμένα πάνω σε σκισμένα χαρτόκουτα στα οποία και κοιμούνται εξηγούν πώς ξέμειναν από λεφτά ύστερα από μια εβδομάδα παραμονής σε bed and breakfast.

«Έχω μόνο 100 ευρώ για να πάω στη Γερμανία», εξηγεί η 18χρονη Leyla Kasanzadeh από την Καμπούλ που ταξιδεύει με την 23χρονη αδελφή της Samira.

Οι χτυπημένοι από την ύφεση Έλληνες προσφέρουν ό,τι μπορούν. Ένας ηλικιωμένος άνδρας έδωσε σε μια μητέρα με μαντίλα που θήλαζε 10 ευρώ. ‘Για το μωρό’ της είπε.

Τα εστιατόρια της περιοχής έχουν υψώσει ένα δίχτυ για να μην φαίνεται ο αυτοσχέδιος καταυλισμός αλλά οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να παραπονιούνται πως οι τουρίστες αποφεύγουν αυτή την πλευρά του νησιού γιατί δεν ξέρουν πού να κοιτάξουν.

Τουλάχιστον 6.000 μετανάστες έφτασαν στο νησί το τελευταίο δίμηνο ενώ στα Δωδεκάνησα συνολικά 30.000. Το τελευταίο διήμερο 1.200 άνθρωποι έφτασαν στην Κω και καθημερινά φτάνουν κι άλλοι.

Τουρίστες που επισκέπτονταν την Κω για χρόνια παραπονιούνται πως «η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει».

Ο Louis Laro από την Ολλανδία είπε: ‘Δεν είμαστε χαρούμενοι με αυτό που βλέπουμε. Σε κάνει να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει σε αυτή την περιοχή και τι θα συμβεί στην υπόλοιπη Ευρώπη σε λίγους μήνες. Δεν μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα».

Η Caroline Ryderkerk που έχει κατάστημα στην Κω είπε: «Είναι φριχτό για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους αλλά η κατάσταση προκαλεί προβλήματα σε όσους έχουν καταστήματα κι εστιατόρια. Κάποιοι απλά δεν πλησιάζουν γιατί δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν. Κανονικά έχει πολύ περισσότερη κίνηση»

Όπως υποστηρίζει, για τους Έλληνες που είναι ήδη βυθισμένοι στην οικονομική κρίση, η άφιξη των μεταναστών προστίθεται στις αγωνίες τους.

«Το νησί περνά ήδη δύσκολα. Ο κόσμος είναι ευγενικός- τους δίνουν κουβέρτες αλλά δεν έχουν πολλά ούτε οι ίδιοι. Δεν μπορείς να μοιραστείς αυτό που δεν έχεις», προσθέτει.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες περνούν με φουσκωτές βάρκες από το Μποντρούμ της Τουρκίας, ορισμένες φορές συνοδευόμενοι από την τουρκική και την ελληνική ακτοφυλακή.

Δεν υπάρχουν πια σκάφη με προορισμό την Ιταλία «αλλά χιλιάδες αποπλέουν για την Κω. Είναι πανεύκολο να βρεις ένα», λέει ο Sani Saleh, καθηγητής πληροφορικής από τη Δαμασκό.

Όπως πολλοί σχεδιάζει κι αυτός να περάσει στην Ευρώπη, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ουγγαρία και την ΕΕ. «Θέλω να πάω στη Βρετανία επειδή ξέρω πολλούς εκεί. Μιλάω αγγλικά».


























Ετικέτες ,