Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Οι 10 εντολές των πιστωτικών καρτών

Ο Πάπας εξέδωσε πρόσφατα 10 εντολές για οδήγηση. Έτσι σκεφτήκαμε “Αν ο Πάπας μπορεί να μιλήσει για οδήγηση μέσα από το μικρό αμαξίδιο του, τότε και εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για
πιστωτικές”. Έτσι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ορίστε οι δέκα εντολές για τις πιστωτικές κάρτες. Δεν είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις σχετικά με την χρήση πιστωτικών, αλλά σίγουρα είναι μια καλή αρχή.
1)  Να πληρώνεις πάντα ολόκληρο ο υπόλοιπο κάθε μήνα.
Κρατώντας σε ισορροπία την πιστωτική σου κάρτα είναι αμαρτία στα μάτια του καταναλωτισμού. Αν έχεις κάποιο υπόλοιπο, φρόντισε να είναι στις προτεραιότητες σου η εξόφληση του.
2)  Επέλεξε μια κάρτα με δωρεάν συνδρομή, επιστροφή χρημάτων ή μπόνους πόντους.
Οι πιστωτικές κάρτες μπορούν να γίνουν πολύ χρήσιμα εργαλεία για τους καταναλωτές. Προτίμησε μια κάρτα που δίνει δωρεάν συνδρομή και δεν θα στοιχίσει τίποτα η έκδοση της. Η επιστροφή χρημάτων, ανάλογα με τις αγορές που κάνεις, θα σου δίνει ένα μέρος των χρημάτων πίσω. Οι μπόνους πόντοι είναι χρήσιμοι για πολλά πράγματα. Επωφελήσου από αυτά. Είναι για έξυπνους ανθρώπους, όπως εσύ.
3)  Έλεγχε τον μηνιαίο λογαριασμό σου και τις κινήσεις του.
Αν έχεις web-banking μπορείς να ελέγχεις όλες τις κινήσεις της πιστωτικής σου κάρτας online. Έτσι, αν υπάρχει κάποια λάθος χρέωση μπορείς να κάνεις άμεσα αμφισβήτηση.  Διαφορετικά έλεγχε τον λογαριασμό που σου έρχεται κάθε μήνα και τσέκαρε τις χρεώσεις που έχουν γίνει.
4)  Πλήρωνε όλους τους λογαριασμούς στην ώρα τους.
Πληρώνοντας εγκαίρως τους λογαριασμούς σου, βοηθάει το πιστωτικό σου υπόλοιπο και δεν χρειάζεται να πληρώνεις φόρους μετά λόγω καθυστερήσεων.
5)  Απέφυγε την κλοπή των στοιχείων σου.
Δεν είναι πάντα δικό σου σφάλμα, αλλά μπορείς να ακολουθήσεις κάποια βήματα για να το αποτρέψεις. Να είσαι πάντα ενήμερος για τις διάφορες τεχνικές κλοπής στοιχείων της κάρτας και να προφυλάσσεσαι ανάλογα. Πάντα να πληκτρολογείς εσύ την διεύθυνση της ιστοσελίδας. Μη πατάς συνδέσμους που σου έρχονται με e-mail. Αγόρασε έναν καταστροφέα εγγράφων. Μην αποθηκεύεις τους κωδικούς στον υπολογιστή.
Κανένα από αυτά τα βοηθήματα δεν πρόκειται να σε προστατεύσει επαρκώς, αλλά θα βοηθήσουν αρκετά. Σίγουρα η τράπεζα σε προστατεύει από κάποια οικονομική ζημιά που μπορεί να προκύψει από την κλοπή ταυτότητας, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ασχοληθείς και εσύ με την προστασία σου.
6)  Μην χρησιμοποιείς την επιλογή της ελάχιστης καταβολής.
Κάθε μήνα έχεις την δυνατότητα να πληρώνεις είτε ολόκληρο το ποσό που χρωστάς είτε το 10% αυτού του ποσού. Αν επιλέξεις να πληρώσεις το 10%, τότε τα υπόλοιπα χρήματα που χρωστάς μεταφέρονται στον επόμενο μήνα και τοκίζονται ανάλογα. Αν θέλεις να γλυτώσεις αυτούς τους τόκους, που συνήθως είναι ασύμφοροι, πλήρωνε ολόκληρο το ποσό που χρωστάς και όχι την ελάχιστη καταβολή.
7) Απέφυγε να χρειαστεί να πληρώσεις τόκους για αγορά καταναλωτικών προϊόντων.
Πιστεύω είναι αυτονόητο ότι δεν είναι σοφό να χρειαστεί να πληρώσεις τόκους για αγορές σαμπουάν και ξηρών καρπών. Αν δεν έχεις αρκετά χρήματα να πληρώσεις το υπόλοιπο της κάρτας κάθε μήνα, αναζήτησε τρόπους για να μειώσεις τις δαπάνες σου.
8)  Κράτησε την χρήση της πιστωτικής σου σε λογικό επίπεδο.
Μην χρησιμοποιείς όλο το υπόλοιπο της πιστωτικής σου. Μην την φτάνεις στο όριο. Η τράπεζα θα σου αυξήσει το όριο και κάποια στιγμή θα χάσεις τον έλεγχο. Μην το ξεχνάς.
9)  Μην ακυρώνεις την κάρτα σου. Απλά κράτησε την.
Αν δεν θες να χρησιμοποιείς πια μια κάρτα που είχες για χρόνια, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν χρειάζεται όμως να την ακυρώσεις. Απλά σταμάτα να την χρησιμοποιείς. Εκτός και αν έχει κάποια ετήσια συνδρομή που θέλεις να ξεφορτωθείς.
10)  Μην πάθεις εμμονή με την πιστωτική σου. Η ζωή είναι μικρή.
Αν ακολουθήσεις αυτές τις εντολές σίγουρα θα σε βοηθήσουν, αλλά να θυμάσαι ότι δεν είναι γραμμένες σε πέτρα. Είναι περισσότερο κάτι σαν άγραφοι κανόνες που μπορεί όμως να αλλάξουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός και να μην αφήσεις τις πιστωτικές να καταστρέψουν την ζωή σου.   Χαμογέλα…

 

DailyArticle

Ετικέτες ,