Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Μοσχαράκι γιουβέτσι στο φούρνο

Μοσχαράκι γιουβέτσι στο φούρνο
Πολύ νόστιμο οικογενειακό φαγητό. Συνταγή από τις γιαγιάδες μας



Υλικά Μερίδες 8

ελαιόλαδο
1 ½ κιλού μοσχαράκι κομμένο σε 16 κομμάτια. Νουά σπάλας (σπαλομίτα), κιλότο, στρογγυλό, κότσι ή ποντίκι, σβέρκος ή ελιά
ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια όχι εντελώς πολτοποιημένα, 4 σκελίδες σκόρδου όχι έντελώς πολτοποιημένες (να βρίσκουμε στο δόντι)
1 κούπα κόκκινο κρασί
800 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες (4 μέτριες = 3 κούπες), ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, σε κομματάκια (για ατόφια τη γεύση των υλικών), με 1 κουταλάκι ζάχαρη και λίγο ντοματοπολτό (ο ντοματοπολτός προσθέτει γλύκα, συνοχή και χρώμα) ή και κονσέρβας αποφλοιωμένες σε κομματάκια, 800 γρ. (2 κονσέρβες = 3 κούπες)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
κανέλα, μπαχάρι
½ κιλού κριθαράκι
½ κούπας μαργαρίνη
6 κούπες νερό ζεστό
κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
1. Σοτάρουμε στο λάδι το κρέας. Μετά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
2. Σοτάρουμε το κριθαράκι στη μαργαρίνη. Αδειάζουμε σε γιουβέτσι ή σε πυρέξ σκεύος και από πάνω το κρέας. Προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε. Ψήνουμε στους 180°C για 45' περίπου.
3. Λίγα λεπτά πριν το βγάλουμε, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και το αφήνουμε να ροδίσει.

Σημ.: Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο ψήσιμο: Βγάζουμε το γιουβέτσι από τον φούρνο ενόσω φαίνεται ότι ακόμη έχει μπόλικο ζουμί. Μόλις μείνει μερικά λεπτά εκτός φούρνου, θα το απορροφήσει και έτσι θα παραμείνει ζουμερό και μελωμένο χωρίς να στεγνώσει.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!




me-nu.gr/Fytokomia.gr

Ετικέτες ,