Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Πολίτικη Σαλάτα

Υλικά:
λάχανο τριμμένο στον τρίφτη (όσο θέλετε)
καρότο τριμμένο στον τρίφτη (όσο θέλετε)
μία ρίζα σέλινο (ή και περισσότερο), ψιλοκομμένο καλά....

(βάλτε όλο το μεράκι σας)
ελαιόλαδο (αγνό παρθένο)
ξύδι από λευκό κρασί (της καλύτερης δυνατής ποιότητας)
πιπεράκι (κατά βούληση) αλατάκι (περιορισμένο, αλλά απαραίτητο)

Eκτέλεση:
Να και μια συνταγή που δεν θα σας κουράσω με συγκεκριμένα βήματα.
Διαλέξτε το σκεύος μέσα στο οποίο θα την παρουσιάσετε (μεγέθους ανάλογου με τα άτομα στο τραπέζι), απλώστε τα υλικά πάνω στον πάγκο, και αρχίζουμε από εκείνα τα υλικά που είναι

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ:
Σε χοντρό τρίφτη, τρίβουμε το λάχανο και το καρότο.
Η επιλογή του τρίφτη είναι προτιμότερη από το “κόψιμο” των λαχανικών αυτών με μαχαίρι ή μετζαλούνα (?), διότι το αποτέλεσμα είναι λεπτά κομματάκια που αποβάλουν ελαφρά την υγρασία τους.
Και την υγρασία αυτή εγώ θέλω να τη περισώσετε, θα βοηθήσει στο μαλάκωμα των υλικών.
Ψιλοκόβουμε το σέλινο.
Με μεράκι θα κόψουμε αρχικά ΚΑΙ τα κοτσανάκια, σε πολύ-πολύ μικρά κομματάκια (έχουν μέσα τους πάρα πολύ γεύση για να την αφήσουμε να πάει χαμένη).
Μένοντας μέσα στο λάδι και το ξύδι θα μαραθούν και θα μαλακώσουν.
Ψιλοκόβουμε και τα φύλλα του σέλινου.
Ανακατεύουμε καλά, να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Σε λεπτή ροή και φροντίζοντας με πολλαπλά περάσματα να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της σαλάτας, ραντίζουμε με το λάδι και στη συνέχεια με το ξύδι.
Ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά να πάνε παντού και να αναμειχθούν καλά με τα λαχανικά.
Συνεχίζουμε με επόμενα περάσματα με ξύδι και με λάδι (πάντα σε λεπτή ροή), μέχρι να έχετε την εντύπωση ότι η σαλάτα είναι αρκούντως νοτισμένη (πλούσια αλλά όχι υπερβολικά υγρή.
Υπολογίστε ότι τα λαχανικά θα βγάλουν και επιπλέον υγρά).
Προσθέστε λίγο αλάτι, αρκετό φρέσκο πιπεράκι (εκτός και αν στη συνέχεια κόψτε και καυτερή πιπερίτσα) και ανακατέψτε και πάλι.
 
 
 
 
 

Ετικέτες ,